Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Belēvičs atbalsta ieceri ieviest obligāto veselības apdrošināšanas sistēmu

© F64

Pēc nākamā gada valsts budžeta apstiprināšanas Veselības ministrija un Finanšu ministrija sāks strādāt pie obligātās veselības apdrošināšanas modeļa izveides, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Ministrs uzsvēra, ka šādas sistēmas izveide dos nozīmīgu papildu finansējumu veselības aprūpes nozarei.

Politiķis norādīja, ka veikti vairāki svarīgi sagatavošanas darbi, proti, pašlaik pacientu skaits atbilst reālajam pacientu skaitam, par kuriem ģimenes ārstiem tiek maksāta kapitācijas nauda, bet slimnīcas atbrīvotas no pienākuma apmaksāt valsts galvotos aizdevumus, sacīja ministrs. Nākamais svarīgais solis ir e-veselības ieviešana.

Saistībā ar e-veselības projektu ministrs izpelnījās kritiku no opozīcijas deputāta Andreja Klementjeva (S), kurš arī vaicāja, vai ministrs būs gatavs nosaukt vainīgos, ja projektu nesāks īstenot no nākamā gada. Belēvičs atbildēja, ka viņam jau ir saraksts ar amatpersonām, kas saistītas ar šī projekta īstenošanu, tomēr ministrs aicināja sagaidīt projekta ieviešanu.

Kā ziņots, valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) iepriekš pauda, ka no 2017.gada būtu jāievieš obligātā veselības apdrošināšana. Līdz ar to konkrētais reformas modelis būtu jāpiedāvā nākamgad, uz budžeta veidošanas laiku.

Vēlāk Straujuma žurnālistiem skaidroja - pašlaik netiek samazinātas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, jo plānots, ka divus vai trīs procentpunktus no sociālā nodokļa varētu novirzīt veselības apdrošināšanai. Tie būtu papildu aptuveni 100 miljoni eiro veselības aprūpei.

Jau vēstīts, ka 2014.gada sākumā Veselības ministrija, kuru tobrīd vadīja Ingrīda Circene, izstrādāja jaunu veselības aprūpes finansēšanas likumprojektu, kuru Saeima atbalstīja pirmajā lasījumā. Tas paredzēja ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarēšanu un nomaksu.

Šī gada vasarā sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts, kas paredzēja atteikties no iepriekš valdības apstiprinātās koncepcijas projekta par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli.