Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

LPP/LC, SC un TP bloķējas balsojumā par 10% PVN tūrismam

Saeima lems par pievienotās vērtības (PVN) likmes pazemināšanu līdz 10% viesnīcu biznesam, tiesa, ne pēc premjera Valda Dombrovska (JL), kurš bija gatavs to pašu rosināt pēc nedēļas, bet opozīcijas partijas LPP/LC priekšlikuma, ko balsojumā ceturtdien atbalstīja arī Tautas partija.

TP valdes loceklim Mārim Kučinskim ceturtdienas balsojums Saeimā atgādinājis partiju sāncensību par to, lai katra būtu pielikusi roku pie ne tik garā baļķa nešanas. Citiem vārdiem, esošajā finanšu un ekonomikas situācijā politiķiem nav daudz iespēju nobalsot par kādiem atvieglojumiem, tādēļ, kad tāda iespēja rodas, partijās ir savstarpēja greizsirdība.

Gaidot drīz sākamies tūrisma sezonu, šie grozījumi ir ļoti svarīgi ekonomikai, lai arī nesakrīt ar starptautiskajiem aizdevējiem solīto atturēšanos no izvairīšanās samazināt nodokļus. Pēc provizoriskām aplēsēm, PVN samazināšana viesnīcu un cita veida tūristu izmitināšanas biznesam uz 10% var budžetā ienest 7 miljonus latu citu nodokļu veidā, bet aptuveni tikpat arī draud neieņemt pazeminātās PVN likmes dēļ.

Premjera partijas Jaunais laiks frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis pirms balsojuma aicināja LPP/LC sagatavoto likumprojektu Saeimas sēdes darbakārtībā neiekļaut, jo Finanšu ministrija vēl veic aprēķinus par tā ietekmi uz budžetu. Bet vienlaikus Dz. Zaķis izteicās, ka "premjerministrs ir apsolījis to, ka PVN viesnīcu pakalpojumiem tiešām tiks samazināts un uztraukumam nav pamata".

Par likumprojekta iekļaušanu sēdes dienaskārtībā kopumā nobalsoja 44 deputāti no LPP/LC, TP, Saskaņas centra un PCTVL frakcijām, kā arī viens deputāts no ZZS – Staņislavs Šķesters. Atturējās 34 deputāti no JL, ZZS, Pilsoniskās savienības un TB/LNNK. Divi JL deputāti atturējās. Redzot spēku samēru, JL vēlāk neiebilda pret likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās, tādēļ tas tika izdarīts bez vēl viena balsojuma.

Premjera partijā ceturtdien bija jūtama nevēlēšanās dramatizēt šā balsojuma nozīmi, lai gan tās pārstāvji atzina, ka "tas vēlreiz parāda, ka TP nav noskaņota uz konstruktīvu sadarbību koalīcijā". Dz. Zaķis TP balsojumā par opozīcijas iesniegtu priekšlikumu, kas turklāt skar nodokļu politiku, tomēr nesaskata koalīcijas sadarbības līguma pārkāpumu, jo šis nebija izšķirošs balsojums, bet tikai par nodošanu tālāk izskatīšanai komisijās. Tieši to pašu uzsver arī M. Kučinskis – šis nav bijis galīgais balsojums un Saeima šo opozīcijas iesniegto likumprojektu vēl var mainīt komisijās, kas nozīmē, ka TP pēc būtības atbalstījusi diskusijas turpināšanu.