Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šlesers atvēl mēnesi Repšem un Kamparam [papildināts]

Valda Dombrovska (JL) valdībai nav plāna, kā valstij pelnīt naudu, lai 2012. gadā sāktu atdot starptautisko aizdevumu, tāpēc LPP/LC frakcija Saeimā gatavos pieprasījumu finanšu ministram Einaram Repšem (JL), lai viņš nāk ar redzējumu, kā valstij palielināt ieņēmumus. To sestdien notikušajā LPP/LC domes sēdē paziņoja partijas līderis Ainārs Šlesers.

Pirmdienas rītā LNT raidījumam 900 sekundes A. Šlesers konkretizēja, ka aptuveni mēnesi gaidīs plānu ekonomikas sildīšanai no E. Repšes un ekonomikas ministra Arta Kampara (JL). Šāda plāna iesniegšanu LPP/LC līderis sasaistīja ar V. Dombrovska valdības izredzēm nostrādāt līdz oktobrī gaidāmajām vēlēšanām. "Ja šāda plāna nebūs, mēs aktualizēsim jautājumu, vai šāda valdība var turpināt karāties gaisā," šorīt paziņoja A. Šlesers. Uz jautājumu, vai jau šobrīd viņš iesaistīts jaunas valdības izveidē, opozīcijā esošās LPP/LC priekšsēdētājs norādīja, ka valdības tālāka pastāvēšana pirmkārt atkarīga no koalīcijā esošajām partijām. Tas pie kā strādājot A. Šlesers kopā ar vārdā nenosauktiem darba devēju pārstāvjiem, esot plāns ekonomikas atveseļošanai.

Sestdien A. Šlesers premjera partijas Jaunais laiks veidotā apvienība Vienotība spēj piedāvāt tikai vienotību "ar Starptautisko Valūtas fondu, vienotību jaunu kredītu ņemšanai, vienotību, lai esošos kredītus mēs atdotu, ņemot jaunus kredītus". Tā vietā, lai būtu "vienoti kredītu ņemšanā un kredītu tērēšanā", LPP/LC piedāvāšot vienotību, lai Latvija varētu pelnīt naudu, atrast jaunas iespējas, iekarot jaunus tirgus.

Neoficiāla informācija liecina, ka Tautas partija pašlaik vēl nebūtu gatava atbalstīt opozīcijas pieprasījumu E. Repšem, kas būtu arī koalīcijas sadarbības līguma pārkāpums. Situācija tam vēl neesot nobriedusi, un to varētu uztvert kā bezatbildīgu soli. Tāpēc visticamāk šie LPP/LC plāni pagaidām nedraud ar neuzticības izteikšanu finanšu ministram. A. Šlesers Neatkarīgajai teica, ka LPP/LC par to jāvienojas ar Saskaņas centru.

LPP/LC nesenais balsojums Saeimā, atbalstot valdības pilnvarošanu turpināt sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem, neesot bijis avanss šai valdībai, tā to jau sen esot notērējusi. "Mēs jau gribam, lai viņi nostrādātu, bet, ja nebūs rīcības, ja viņi visu mēģinās atlikt uz oktobri, tad situācija būs dramatiska," par V. Dombrovska valdības iespējām nostrādāt līdz vēlēšanām izteicās A. Šlesers. Neatkarīgajai viņš kā iepriekš apliecināja, ka nepalīdzēs šai valdībai nokrist, bet, ja tā notikšot, LPP/LC esot gatavs pārņemt varu valstī arī pirms vēlēšanām.

Kritiku finanšu ministram un premjeram A. Šlesers veltīja, arī runājot par, pēc viņa domām, nepamatotajiem pārmetumiem, ko saņem pats. "Vajadzētu varbūt neko nedarīt, mācīties no premjera un finanšu ministra, katru dienu skatīties statistiku, cik mums ir bezdarbnieku, parakstīt kaut kādus nebūtiskus papīrus, un tad mēs būtu varoņi, tad varbūt Šleseram kādreiz arī Triju Zvaigžņu ordenis pienāktos?" ironiski vaicāja LPP/LC līderis. To, ka valdībā noteicošo lomu spēlē finanšu ministrs, tāpēc "uzvar fiskālais moments un ekonomiskais moments atpaliek", savā runā sestdien norādīja arī ekspremjers, tagad Eiroparlamenta deputāts Ivars Godmanis (LPP/LC). "Ir tikai viens vārds, ko cilvēki grib dzirdēt no politiķiem, no partijām – darbs. Esmu pārliecināts, ka visas runāšanas un moralizēšanas aizies otrā plānā un visu noteiks, kura partija spēs atrast praktisku piedāvājumu darba vietu nesamazināšanai un jaunu radīšanai," norādīja I. Godmanis.

Ekspremjers arī prognozēja problēmas ar nodokļu ieņēmumiem. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu plānu I. Godmanis nodēvēja par "nereālu", turklāt "sociālas problēmas" gaidāmas, kad septembrī, īsi pirms Saeimas vēlēšanām, no iedzīvotājiem būs jāiekasē jaunais nodoklis par dzīvojamo platību.