Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Vāc parakstus, lai neļautu Saeimai atņemt sievietēm tiesības pašām lemt par savu ķermeni

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai nodrošinātu tiesības sievietēm pašām lemt par savu ķermeni un reproduktīvo veselību.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Edīte Millere.

Iniciatīvā uzsvērta nepieciešamība neļaut Saeimai atņemt sievietes tiesības pašai lemt par savu ķermeni un reproduktīvo veselību, pašai lemjot, vai un kad dzemdēt, vai un kad ziedot savas olšūnas.

Millere aicina Saeimu nepieņemt veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ierosinātos grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ierobežojot sievietes tiesības ziedot savas olšūnas, turpmāk šādas tiesības paredzot tikai dzemdējušām sievietēm. Turklāt savu priekšlikumu Belēvičs nav pamatojis ar zinātniskiem pētījumiem vai medicīniskiem pierādījumiem, uzsvērts iniciatīvā. "Zinātnisku pētījumu trūkumu apliecinājusi arī Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente Dace Matule," piebilda Millere.

Lai šāds sieviešu tiesību ierobežojums nenotiktu, Saeima jāaicina saglabāt Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma 17.panta pirmo daļu tās esošajā redakcijā, nosakot, ka par dzimumšūnu donoru var būt vesela persona - vīrietis vecumā no 18 līdz 45 gadiem un sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, uzsvērs iniciatīvā.

Millere atgādināja, ka Belēvičs ierosinājis vārdam "sieviete" pievienot vārdu "dzemdējusi".

Ja likums tiks pieņemts ar Belēviča ierosinātajiem grozījumiem, tad iniciatīvas veidotāji lūgs Valsts prezidentu izmantot viņam dotās tiesības neizsludināt "šos diskriminējošos, antikonstitucionālos, zinātniski nepamatotos ierobežojumus olšūnu donorēm un nosūtīt to Saeimai otrreizējai caurlūkošanai", uzsvēra Millere.

Noraidot Belēviča ierosinājumu, tiks saglabāts Satversmē noteiktais diskriminācijas aizlieguma un dzimumu līdztiesības princips, nenosakot neproporcionālus un nepamatotus aizliegumus tikai vienam dzimumšūnu donoru dzimumam, turklāt nekļūstot par pirmo valsti Eiropas Savienībā, kas tādus ieviesīs, norādīts iniciatīvā.

Belēviča ierosinātais ierobežojums, attiecināts tikai uz sievietēm, pārkāpj diskriminācijas aizlieguma principu, vienlaikus tādu pašu ierobežojumu nenosakot vīrietim - pirms spermas ziedošanas vispirms kļūt par tēvu. Tas arī ierobežo sievietes tiesības izvēlēties, vai un kad dzemdēt, vai un kad ziedot olšūnas, sašutuši iniciatīvas iesniedzēji.

Tāpat ar iniciatīvas palīdzību netiks samazināts olšūnu donoru skaitu Latvijā, kas samazinātu iedzīvotāju pieeju neauglības ārstniecības pakalpojumiem, tajā skaitā valsts neauglības ārstēšanas programmā.

"Nav saprotams, kam ir izdevīgi samazināt olšūnu donoru skaitu Latvijā, turklāt ar antikonstitucionālu un nesamērīgu sieviešu tiesību ierobežojumu," uzsvērts iniciatīvas pieteikumā.

Kā ziņots, Saeima 11.februārī nepabeidza izskatīt grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredz, ka turpmāk par dzimumšūnas donori varēs kļūt tikai dzemdējusi sieviete, kā arī atcelt ierobežojumus importēt un eksportēt donora dzimumšūnas.

Šis likumprojekts tika nodots atpakaļ komisijai, ņemot vērā, ka, pretēji komisijas lemtajam, tika atbalstīts viens no priekšlikumiem par konsultācijām grūtniecēm pirms aborta.