Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskim neļaus būt Lāčplēsim

© Raitis Plauks, f64

Jaunais laiks, nespēdams atrisināt iekšējos sarežģījumus attiecībās ar Einaru Repši, varētu situāciju vērst sev par labu, izmantojot tos taktiskajā spēlē, kur finanšu ministrs ir "sliktais policists", kurš aizstāv stingras fiskālās disciplīnas pozīcijas, bet premjers Valdis Dombrovskis – "labais policists", kurš tam nelabprāt piekrīt.

Tā politiskajā vidē tulko situāciju pēc sestdien uzplaiksnījušā konflikta, kad E. Repše pēc domubiedra Dana Titava izslēgšanas no JL raidīja signālus, ka nevar sadzīvot ar šādiem partijas vadības lēmumiem. Tā finanšu ministrs, turpinot palikt viens no redzamākajiem JL politiķiem, pats sevi zināmā mērā publiski norobežojis no partijas.

"Nevar padarīt Valdi Dombrovski par glābēju – Lāčplēsi, par Sudrabu 2, kas izvedis valsti no purva. Tas viss nepatīkamais, kas bija jāizdara, ir Repšes uzspiests," šai sakarā neoficiālā sarunā izteicās viens no vadošajiem koalīcijas politiķiem. Tādēļ JL politiskie konkurenti izmantošot katru iespēju uzteikt finanšu ministra veikumu un neļaušot "Repšem paiet malā un atsākt gleznošanu vai lidošanu".

Ar šādu atgādinājumu par E. Repšes veikumu, kuram būtu jāpasaka "paldies" ceturtdien nāca klajā ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Neatkarīgajai viņš uzsvēra tikai to, ka ZZS nevēlas, ka E. Repše dēļ iekšēja konflikta JL pamet partiju un valdību.

Savukārt TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis atklāti saka, ka saskata taktisku spēli, ko JL jau ilgstoši un veiksmīgi izmanto, lai uzsvērtu E. Repšes atbildību par nepopulāriem lēmumiem, kamēr attiecībā pret premjeru tā ir "Dombrovski uz augšu ceļoša". Viņš spriež, ka šāda JL taktika ir daļēji apzināta, bet daļēji arī izrietoša no E. Repšes un V. Dombrovska raksturiem. Vēl no citiem dzirdēts viedoklis, ka pa daudzajiem gadiem tā arī nav mainījušās "priekšnieka un padotā attiecības" starp E. Repši un V. Dombrovski, kurš savulaik bija viņa padotais Latvijas Bankā, bet vēlāk finanšu ministrs viņa vadītajā valdībā.

TP iepriekš finanšu ministru daudz kritizējusi par pakļāvību aizdevēju prasībām. Tiešām, publiskajā telpā E. Repše pārsvarā pauž stingrāko viedokli, nemitīgi atgādinot par aizdevējiem dotajiem solījumiem. Tā tas bija gan rudenī, kad bija publiski pausto pozīciju nesakritība starp E. Repši un V. Dombrovski – vai budžeta deficīts jāsamazina par 500 vai tomēr mazāk miljonu. Tas vērojams arī šobrīd, kad V. Dombrovskis un ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka PVN samazināšana viesnīcām ir apspriežama, bet E. Repše uzskata, ka tā būtu vienošanās ar aizdevējiem pārkāpšana, kas nesīs zaudējumus, nevis ieguvumus budžetam, un jebkādi citi aprēķini ir "safantazējumi".

"Repše cīnās, acīm zibeņojot, nikns kā pūķis," par to, kā finanšu ministrs aizstāv Latvijas pozīciju sarunās ar aizdevējiem, Neatkarīgajai stāstījušas ar partijām nesaistītas amatpersonas, kas tajās piedalījušās. E. Repšes problēma esot, ka sarunās ar SVF un EK pārstāvjiem piedalās loti ierobežots cilvēku loks un sarunu saturs ir konfidenciāls.