Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Par valsts naudu partijām lems vēlāk, sāks ar aģitāciju

Valdības sagatavoto likumprojektu, kurā paredzēta politisko partiju finansēšana no valsts budžeta, Saeimā skatīs atsevišķi un lēnākā tempā nekā grozījumus tajā pašā likumā, kā arī likumā par priekšvēlēšanu aģitāciju, kas saistīti ar noteikumiem priekšvēlēšanu laikā.

Tā vakar vienojās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas deputāti, kuru pārziņā ir šo likumprojektu izskatīšana.

Iet šādu ceļu deputāti izvēlējušies tādēļ, ka diskusija par partiju finansēšanu no valsts naudas varētu būt daudz smagāka, turklāt tam jebkurā gadījumā ir vairāk laika – līdz rudenī gaidāmajām vēlēšanām. Savukārt priekšvēlēšanu aģitācijas periods sākas jūnijā, līdz ar to nepieciešamās izmaiņas jāpaspēj izdarīt līdz tam. Tiesa, arī par šiem likumprojektiem diskusijas būs smagas. Tautas partijas deputāts Māris Kučinskis atgādināja Tautas partijas pozīciju, ka priekšlikums, uz kura pamata atvērts viens no likumiem – par 30 dienu reklāmas aizliegumu pirms vēlēšanām, nav atbalstāms. Viņš norādīja, ka priekšlikuma iesniedzēji nav padomājuši, ka attiecīgi ir jāatrunā daudzi jautājumi, lai šim klusuma periodam nebūtu pretēja efekta, kas veicinātu administratīvo resursu izmantošanu un slēpto reklāmu. Pēc viņa teiktā šāda priekšlikuma atbalstīšana būtu bezatbildīga. Taču ir vairāki Korupcijas novēršanas apkarošanas biroja priekšlikumi, kas būtu ieliekami likumos, uzsvēra M. Kučinskis.

Jaunā laika deputāte Sarmīte Ķikuste savukārt pauda bažas, ka tik un tā notiek likumprojektu izskatīšanas vilcināšana, jo pirmajā lasījumā komisija tos nolēma izskatīt tikai pēc divām nedēļām. Komisijas vadītājs Oskars Spurdziņš (TP) gan pamatoja, ka likumprojekti ir jāizdiskutē ar ekspertiem, KNAB un mediju pārstāvjiem, kuru vakardienas sēdē klāt nebija.