Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Meklēs ar partijām nesaistītus ministrus

© f64

Valdību veidojošās partijas kandidātus vakantajiem ministru posteņiem – Veselības ministrijā, Ārlietu ministrijā un Tieslietu ministrijā – vienojušās meklēt profesionāļu vidū, kas nebūs konkrētu partiju virzīti.

Lai gan iepriekš kuluāru sarunās spriests, kā varētu dalīt partiju atbildību par konkrētajām jomām, piemēram, divus amatus uzticot Vienotības partijām un vienu – ZZS, vienošanās neesot panākta.

Kas varētu būt šie neitrālie kandidāti, pagaidām nav zināms. "Šonedēļ uzvārdus nedzirdēsiet, jo pēc būtības vispirms jāvienojas, vai mēs pārdalām vai nepārdalām politisko ietekmi," vēl pirms premjera Valda Dombrovska (JL) sarunas ar koalīcijas otru lielāko partneri ZZS sacīja Jaunā laika Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis; proti, vai ministru portfeļi tiks sadalīti valdībā pārstāvēto partiju starpā vai arī izvēlēti neitrāli kandidāti. Pēc šīs tikšanās bija skaidrs, ka sāksies ar konkrētām partijām nesaistītu ministru portfeļu nesēju meklēšana.

Potenciālie kandidāti gan uzrunāti jau agrāk, taču skaidrs "jā" nav saņemts. Turklāt tagad vispirms visām koalīcijas partijām būs jāvienojas par konkrēta ministra izvēli. Politiķi neslēpj, ka visgrūtāk varētu iet ar veselības ministra meklēšanu, jo, ja vēl politiķi varētu būt ieinteresēti sevi parādīt un pierādīt pirms vēlēšanām, nodrošinot labākas starta pozīcijas, profesionāļu vidū nebūs viegli atrast kādu, kurš būtu gatavs uz pieciem mēnešiem mesties tik problēmu pilnas nozares pārvaldīšanā, kāda ir veselības aprūpe.

Kā atzina V. Dombrovskis, ministru apstiprināšana amatos varētu notikt nākamceturtdien. Lai nodrošinātu balsu vairākumu, premjeram un viņa pārstāvētajai partijai Saeimā nāksies runāt arī ar opozīcijā esošajiem politiskajiem spēkiem, tostarp – LPP/LC, kas, no vienas puses, solījusi valdību atbalstīt, taču, no otras puses, – par vakanto ministru portfeļu pārdali ir atšķirīgās domās. Jāatgādina, ka LPP/LC līderi – Ainārs Šlesers un Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš – atzinuši, ka veselības ministra kandidātu nedomā atbalstīt, jo šī ministrija jāpievieno Labklājības ministrijai. LPP/LC uzskata, ka ārlietu ministra amatā arī turpmāk jāpaliek TP biedram Mārim Riekstiņam.

V. Dombrovskis gan jau norādījis, ka nepiekrīt šādiem nosacījumiem. Par Labklājības un Veselības ministrijas apvienošanu varot runāt tikai nākamās Saeimas sasaukuma kontekstā. Savukārt ar M. Riekstiņu bijusi vienošanās, kuru mainīt nedomā. Arī pats M. Riekstiņš otrdien norādīja, ka gan viņš, gan Tautas partija respektējot premjera lūgumu amata pienākumus pildīt līdz jauna ministra apstiprināšanai. "Taču tas nemaina manu principiālo nostāju, ka demisijas rakstu esmu iesniedzis un atpakaļ neņemšu," viņš sacīja.