Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Radušies reāli draudi valdībai

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

"Šīs valdības dienas ir skaitītas," sestdien Neatkarīgajai teica LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Partijas domes sēdē viņš veltīja asu kritiku Valda Dombrovska (JL) valdībai un paziņoja, ka LPP/LC ar savām desmit balsīm Saeimā vairs "nestutēs krītošu valdību".

Citās partijās to uztvēra kā A. Šlesera pieteikšanos uz premjera amatu jaunā valdībā, ja tāda taptu. "Man nav pretenziju pret Šleseru kā iespējamo premjeru, bet šobrīd strādā Dombrovskis. Ja netiks galā ar darbu, būs jāmeklē cits premjers," A. Šlesera izteikumus sestdien Neatkarīgajai komentēja TP līderis Mareks Segliņš. Jaunā laika (JL) līdere Solvita Āboltiņa atzina, ka šoreiz draudi valdības pastāvēšanai izskatās reāli, tomēr brīdināja, ka TP, gāžot valdību, sabiedrības uzticību neiegūs, drīzāk ir apdraudēta tās

vienotība.

Savukārt, pēc M. Segliņa domām, JL pēdējā laika izteikumi par to, cik grūti sadarboties ar TP, liekot domāt, ka "droši vien jau nevajag cilvēkus mocīt, tiešām opozīcijā vieglāk – var tik muti dzesēt un nekādas atbildības". TP deputāts Māris Kučinskis Neatkarīgajai svētdien uzsvēra, ka valdības "gāšana gāšanas pēc, kad budžets jau ir izstrādāts, lai tikai tiktu pie varas, būtu slikta rīcība", bet šis neizskatoties pēc tāda varianta. Viņaprāt, variants B ir laikus jāsagatavo, ja tuvotos 31. oktobris, kas ir budžeta iesniegšanas termiņš Saeimā, bet V. Dombrovska valdība to tā arī nespētu piedāvāt. Šobrīd neesot neviena pozitīva apstiprinājuma, ka tā to spēs.

Lai gan vairāki politiķi nedēļas nogalē dalījās izjūtās, ka "tiek sperti konkrēti soļi, lai JL izprovocētu un valdība kristu", vienlaikus vairāki pauda šaubas, vai A. Šleseram ir izredzes tikt nominētam premjera amatam, tad jau drīzāk runa varot būt par kādu bezpartijisku kandidātu. Pavasarī, kad Valsts prezidentam bija jāizšķiras, kam uzticēt valdības sastādīšanu, uz Rīgas pili kāda partija bija aiznesusi arī bezpartijiska premjera kandidāta vārdu. Vairāki zinoši avoti pēc tam Neatkarīgajai apstiprināja, ka tas ir bijis Latvijas Krājbankas valdes priekšsēdētāja amatu nesen atstājušā Mārtiņa Bondara vārds un to kā savu kandidātu pieteikusi nevis TP, ar kuru līdz šim publiskajā telpā sasaistīts baņķieris, bet A. Šlesers.

No V. Dombrovska valdības gāšanas plāniem svētdien sarunā ar Neatkarīgo norobežojās ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis: "Mēs strādāsim atbildīgi kā līdz šim un nekādās intrigās neiesaistīsimies, jaunos apkampienos ar milzu švunku neskriesim." Viņš arī vēloties novilkt svītru starp "mums" jeb ZZS un "viņiem" jeb TP un LPP/LC. "Negribu, ka mēs tiekam asociēti ar viņiem. No mums viņi – tie gāzēji un jaunas valdības veidotāji – ātru atbildi nesaņems," norādīja A. Brigmanis. Ja jauna valdība tiešām taptu, ZZS esot gatava paklausīties, "ar ko šie gāzēji atšķirsies no tā, kas ir šobrīd, – lai Šlesers nāk un stāsta, kam griezīs, kam negriezīs". Pagaidām ar ZZS neesot runājuši ne TP, ne LPP/LC.

TP Saeimā ir 21 balss, LPP/LC 10, ZZS 17 un SC – 18 balsis. Bez SC balsīm šīs trīs partijas nevar iegūt vairākumu Saeimā, jo tām kopā ir tikai 48 balsis.

A. Šlesers skaidri neatbildēja, vai, arī veidojot iespējamo jauno valdību, spēkā būtu princips par viņa un Saskaņas centra (SC) līdera Nila Ušakova tandēmu un SC būs valdībā. Politiķis tikai uzsvēra, ka viedokļi ar SC tikšot saskaņoti un viņš paļaujoties, ka SC Saeimas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs "ir valstisks cilvēks" un tā vai citādi atbalstītu šo valdību. "SC nekad nav vairījies no varas un ir gatavs kaut vai tūlīt uzņemties atbildību par visu valsti," Neatkarīgajai svētdien teica J. Urbanovičs, vienlaikus nedodot skaidru atbildi par SC iespējamu iešanu vienā valdībā ar LPP/LC un TP vai tās atbalstīšanu, formāli paliekot opozīcijā. Aģentūrai LETA politiķis atbildējis: "Šā sasaukuma Saeimas laikā noteikti nē." Jauna valdība neko nedošot, jo visos sabiedrības slāņos valda neuzticība valstij un politiskajām institūcijām, tādēļ "neviena valdība neko neizdarīs, ja cilvēki tai neticēs", Neatkarīgajai skaidroja J. Urbanovičs.

SC sagaidot kādus soļus no prezidenta Valda Zatlera, kurš, SC politiķa ieskatā, "Dombrovska valdības stutēšanu ir izvēlējies par savu mūža darbu, un lai viņam ar to veicas", un "neformālais valdības vadītājs jau tagad ir Zatlers". "Es piedāvāju premjeram un prezidentam atkāpties, ja netiek galā – jāatkāpjas," uzskata politiķis.