Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Apvienība "Ražots Latvijā": Latvijas ekonomiku var atdzīvināt, attīstot rūpniecību

Šodien prezentējot savu ekonomisko programmu apvienība "Ražots Latvijā", kuras sastāvā 10.Saeimas vēlēšanās startēs partijas - "Demokrāti.lv", "Ražotāja Latvija" un Latvijas kustība "Solidaritāte", uzsver, ka atdzīvināt Latvijas ekonomiku var, attīstot rūpniecību, un piedāvā turpmākos četrus gadus nenodot privatizācijai lielos valsts uzņēmumus.

Programma sastāv gan no vispārīgām tēzēm par nepieciešamību atdzīvināt Latvijas ekonomiku, attīstīt metālapstrādi, mašīnbūvi, pārtikas rūpniecību, kokapstrādi, tekstilrūpniecību, tranzītu, telekomunikācijas, mežu nozari, farmāciju, izglītību un tūrismu, kā arī no dažiem konkrētiem, ļoti radikāliem priekšlikumiem.

Jaunās apvienības pārstāvji uzskata, ka tuvāko četru gadu laikā nedrīkst privatizēt lielos valsts uzņēmumus - "Latvenergo", "Lattelecom", "airBaltic", "Rīgas siltums". Toties tiek izvirzīts priekšlikums - valsts uzņēmumu brīvos līdzekļus izmantot valsts parāda segšanai.

Kā pasākuma dalībniekiem klāstīja "Demokrāti.lv" valdes priekšsēdētājs Edgars Jansons, ir steidzīgi jādibina Valsts komercbanka, kurā savi konti jāatver visu valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kā arī valsts amatpersonām un visiem Latvijai lojāliem pilsoņiem, tad Valsts komercbanka akumulētos līdzekļus varēs izmantot tautsaimniecības attīstībai.

Jaunā apvienība gatavojas daļu ierēdņu pārkvalificēt, tikai šodien vēl netika detalizēts, kādās jomās viņi pēc tam radīs savu pielietojumu.

Arī patentu reģistrācijai, pēc apvienības "Ražots Latvijā" domām ir jānotiek valsts kontrolē.

ES fondu līdzekļi ir jāizmanto ražošanas, tranzīta, mežu nozares, lauksaimniecības, pārstrādes nozares, farmācijas un izglītības attīstībai.

Apvienība uzskata, ka pēc 2012.gada Latvijai ir jāatjauno sava cukura rūpniecība, izmantojot šim mērķim Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

Nozīmīga vieta apvienības "Ražots Latvijā" ekonomiskajā programmā ierādīta "Parex bankai". Tiek rosināts pārtraukt jebkādas izmaksas no "Parex bankas", bet to vietā izdot obligācijas, kuru dzēšanas termiņš ir ne ātrāks kā 2040.gadā.

"Parex bankas" "labos" aktīvus apvienības biedri rosina pārcelt uz jaunveidojamo Latvijas Valsts komercbanku. Pēc apvienības biedru domām, Latvijā ir steidzīgi jāpieņem likums, kas kredītņēmējus atbrīvotu no kredīta maksājumiem uz četriem gadiem.

Latvijas kustības "Solidaritāte" valdes priekšsēdētājs Agris Sūna izklāstīja savus ierosinājumus par arodbiedrībām un par drošību valstī. Pēc Sūnas domām arodbiedrību biedra nauda ir jāatzīst par attaisnotiem izdevumiem un ir atbrīvojama no nodokļiem.

Arodbiedrībām ir jāatļauj rīkot solidaritātes streikus.

Nākot pie varas, apvienība "Ražots Latvijā" sola veikt valsts drošības iestāžu funkciju auditu, lai novērstu to dublēšanos. Iekšlietu ministrijas un ieslodzījumu vietu darbiniekiem Sūna sola atjaunot sociālās garantijas un nodrošināt reālu veselības un dzīvības apdrošināšanu.

Sūna arī klāstīja, ka valdība patlaban apzināti rada nedrošību cilvēkos, lai novērstu viņu domas, piemēram, no "Parex bankas" un citām afērām.

"Ja mēs nāksim pie varas, es apsolu, ka mierīgi negulēs daudzi no bijušajiem un esošajiem politiķiem," teica Sūna.

Savukārt Jansons solīja, ka pusgada laikā pēc vēlēšanām tiks veikts pilns Latvijas, ES un Starptautiskā Valūtas fonda attiecību audits, nodrošinot, ka šīs attiecības ir Latvijas valsts suverenitātes interesēs.

Pēc Jansona teiktā, Latvijas karavīriem ir jāpiedalās tikai ES un ANO rīkotajās misijās, nevis jākaro Afganistānā, kura nav ES locekle.

Apvienībai "Ražots Latvijā" ir pievienojies arī diriģents, bijušais "tēvzemietis" Arvīds Platpers, kurš pasākumā izklāstīja savus apsvērumus izglītības jomā.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Jansons atzina, ka apvienībai patlaban lielākā problēma ir "piepildīt sarakstu visos vēlēšanu apgabalos, jo daudzi uzrunātie cilvēki atsakoties kandidēt, baidoties par savām turpmākās darbības iespējām".

"Demokrāti.lv" cer gūt panākumus Kurzemes vēlēšanu apgabalā, kustība "Solidaritāte" - Rīgā, Platpers varētu būt apvienības saraksta līderis Vidzemē, sliktāk patlaban veicoties ar saraksta veidošanu Latgalē.

Apvienība "Ražots Latvijā" patlaban atrodoties arī "baigos premjera meklējumos", esot padomā vairāki kandidāti, kuri nevēloties, lai viņu vārdi tiktu atklāti.