Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovskis un Vācijas Ārlietu ministrs pārrunā eirozonas nākotni

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Vācijas Ārlietu ministru, Vicekancleru Gido Vestervelu (Guido Westerwelle), lai pārrunātu divpusējās attiecības un Eiropas Savienības aktualitātes,informē Laine Kučinska, Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece.

Vācijas Ārlietu ministrs izteica atzinību par Latvijas panākumiem ekonomiskās krīzes pārvarēšanā un tautsaimniecības stabilizācijā. Ministru prezidents informēja, ka šonedēļ ir panākta vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem par fiskālās konsolidācijas mērķiem 2011.gada budžetā un papildus investīcijām tautsaimniecībā, palielinot finansējumu ES struktūrfondu projektiem. Tāpat premjers uzsvēra, ka pateicoties veiktajai fiskālajai konsolidācijai un ES struktūrfondu finansējuma mērķtiecīgai ieguldīšanai tautsaimniecībā, ir mainījusies Latvijas ekonomikas struktūra, tai kļūstot par uz eksportu virzītu ekonomiku.

Abas amatpersonas pārrunāja arī eirozonas stabilitāti un eiro ieviešanu Latvijā. Ministru prezidents apliecināja Latvijas mērķi sasniegt Māstrihtas kritērijus un iestāties eirozonā 2014.gadā. Latvijas premjers atzinīgi novērtēja EK ieteikumu par Igaunijas uzņemšanu eirozonā, kas ir pozitīvs signāls eirozonas atvērtībai jaunajām dalībvalstīm. Tāpat abas puses pārrunāja nepieciešamību ieviest kontroles mehānismu eirozonas dalībvalstu atbilstības Māstrihtas kritērijiem nodrošināšanai. Vācijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka daži no priekšlikumiem būtu ES statistikas organizācijas EUROSTAT dalībvalstu sniegto rādītāju izvērtēšana un ES reitingu aģentūras izveide.

Pārrunājot arī Vācijas un Krievijas attiecības, kā arī ES un Krievijas sadarbību, Vācijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka ir vērojami pozitīvi soļi ES un Krievijas sadarbībā. Premjers V.Dombrovskis piekrita pragmatiska dialoga un sadarbības nepieciešamībai ar Krieviju, informējot par Latvijas un Krievijas progresu starpvaldību komisijas darbā un dažādu sadarbības līgumu izstrādē.

Ministru prezidents un Vācijas Ārlietu ministrs pārrunāja arī divpusējās ekonomiskās attiecības un abu valstu sadarbību izglītībā un kultūrā. Premjers V.Dombrovskis izteica ieinteresētību Vācijas biznesa delegāciju uzņemšanā Latvijā, uzsverot investīciju iespējas Latvijā tādos sektoros kā transports un loģistika, tūrisms, rūpnieciskā ražošana, mašīnbūve, enerģētika. Abas amatpersonas pozitīvi novērtēja Vācijas un Latvijas universitāšu sadarbību studentu apmaiņā, kā arī Gētes institūta ieguldījumu abu valstu kultūras popularizēšanā.