Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tauta novērtē Ušakovu, Lembergu un Dombrovski

Pētījumu centra SKDS pētījumā noskaidrots, ka sabiedrība visaugstāk šobrīd novērtē Rīgas mēra Nila Ušakova (SC), premjera Valda Dombrovska (JL) un Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) spējas strādāt visas tautas interesēs.

Politiķi uzskata, ka visatzinīgāk novērtētie politiķi ir ļoti atšķirīgi un tas savukārt liecinot par sabiedrības sadrumstalotību. Turpretim politologi norāda uz pretējo – sabiedrība sāk konsolidēties un vienotāk definēt viedokli par politiķiem.

Maijā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka tieši N. Ušakovs, A. Lembergs un V. Dombrovskis visbiežāk minēti kā personas, kurām, pēc sabiedrības viedokļa, piemīt politiķiem visnepieciešamākās īpašības, t. i., godīgums, gudrība un spēja aizstāvēt tautas intereses.

Ministru prezidenta partijas biedre, Jaunā laika valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka visi trīs politiķi, nenoliedzami, esot viedokļu līderi, taču diametrāli pretējas politiskās figūras. "Sabiedrība ir ļoti dažāda. Katra grupa no politiķiem sagaida kaut ko citu, un tas atspoguļojas arī šajā aptaujā. Dombrovska gadījumā, manuprāt, cilvēki novērtē viņa kompetenci un drosmi uzņemties valsts vadību tik sarežģītā situācijā. Augstāk novērtē tos, kurus biežāk redz masu medijos – kā tas ir, piemēram, Ušakova gadījumā."

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis norāda, ka aptauja apliecinot reālo situāciju – sabiedrība ir sašķelta un dezorientēta, tāpēc vērojama milzīga viedokļu polaritāte. "Domāju, ka Dombrovska labā reitinga pamatā ir cilvēku pateicība par premjera izlēmību un enerģiju, kas tika veltīta krīzes seku likvidēšanai. Savukārt Lemberga atbalstītāji, manuprāt, ir pragmatiski cilvēki, kuri nepievērš uzmanību tukšiem apvainojumiem, kas tiek veltīti Lembergam, bet gan novērtē šā politiķa patiesos darbus Ventspilī un cer, ka šis cilvēks varēs kaut ko globālu paveikt arī valsts līmenī."

SKDS sociāli politisko pētījumu vadītāja Ieva Strode uzsver, ka aptaujas rezultāti, viņasprāt, liecinot par sabiedrības arvien lielāko vienotību, nevis viedokļu dažādību. "Lemberga atbalstītāju vidū bija praktiski vienāds latviešu un cittautiešu skaits. Turklāt mēs nevaram teikt, ka Lembergu atbalsta tikai Kurzeme vai tikai reģioni. Tāpat simpātijas Dombrovskim pauda gan 28% latviešu un 10% cittautiešu. Pat gadījumā ar Ušakovu vairs nevar teikt, ka viņa atbalstītāji ir tikai krievvalodīgie, jo viņu kā labo piemēru minēja ne vien 41% cittautiešu, bet arī 14% latviešu. Domāju, ka sabiedrībā sāk iezīmēties vienotības tendences," norāda pētniece.

Aptaujas dalībnieki kā labo piemēru visretāk nosauca ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL), Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (ZZS), tēvzemiešu Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Māri Grīnblatu.