Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Aptauja: pieauguši Saskaņas centra un ZZS reitingi

© SKDS

Pētījumu centra SKDS jūnijā vidū veiktās Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju aptaujas dati liecina, ka gadījumā, ja vēlēšanas būtu notikušas pirms pāris nedēļām, iedzīvotāji visbiežāk būtu balsojuši par Saskaņas centru, Vienotību un Zaļo un zemnieku savienību.

Partiju sarakstā pirmo reizi bija iekļautas arī divas jaunizveidotas partiju apvienības – „Par labu Latviju” (PLL) un „TB/LNNK un Visu Latvijai apvienība”. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, ja vēlēšanas būtu notikušas jūnijā, abas apvienības būtu pārvarējušas piecu procentu barjeru iekļūšanai Saeimā.

Attiecīgi no visiem balsstiesīgajiem par Saskaņas centru balsotu 18.8%, par Vienotību – 12.3%, par Zaļo un zemnieku savienību – 10.1%, par TB/LNNK un Visu Latvijai apvienību – 4.2%, Par labu Latviju – 3.8%, par PCTVL – 3.5%, bet par LSDSP – 1.4%. Citas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra. Kopumā 43.4% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot, turklāt no tiem 19.7% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 23.7% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

Pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm, un veicot rezultātu pārrēķinu, atklājas, ka šāda balsu sadalījuma gadījumā 5% barjeru kopumā pārvarētu 6 partijas vai to apvienības: SC, kas faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 33.2% balsu, Vienotība –21.7%, ZZS – 17.7%, TB/LNNK un Visu Latvijai apvienība – 7.3%, PLL – 6.7% un PCTVL – 6.1%.

Vērtējot partiju popularitātes izmaiņas kopš 2010.gada marta, atklājas, ka pēdējo četru mēnešu laikā ir vērojama tendence pakāpeniski pieaugt Saskaņas centra popularitātei. Ja martā par to būtu balsojuši tikai 14.5%, bet aprīlī 15.7% no visiem balsstiesīgajiem, tad maijā jau 18.2%, bet jūnijā 18.8%, kas turklāt ir augstākais rādītājs, ko šī partija ir ieguvusi pēdējo gadu laikā.

Vienotības popularitāte pēdējo mēnešu laikā varētu būt nedaudz samazinājusies – ja aprīlī par to būtu balsojuši 14.9%, tad maijā 13.7%, bet jūnijā – 12.3% balsstiesīgo. Savukārt ZZS popularitāte, kas kopš 2009.gada novembra svārstījās apmēram 8% līmenī, jūnijā ir pakāpusies līdz 10.1%. Pēdējo mēnešu laikā nav īpaši mainījusies PCTVL popularitāte, kā arī to balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju īpatsvars, kuri apgalvo, ka vēlēšanās nepiedalītos (svārstās 19% - 20% robežās), vai kuri atzīst, ka vēl aizvien nav izlēmuši, par kuru partiju balsot (svārstās ap 23%).