Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Baltijas gaisa telpā notiks NATO lidmašīnu treniņlidojumi; apmācīs gaisa atbalsta kontrolierus

21.jūlijā un 22.jūlijā notiks NATO organizēts vingrinājums Ādažu poligonā, kurā uzsvars tiks likts uz NATO gaisa atbalsta kontrolieru apmācību.

Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa kontrolieru apmācību vadīs NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, tādējādi demonstrējot sabiedroto atbalstu un pilnveidojot gaisa un sauszemes operāciju spēju savstarpējo integrāciju.

Kā aģentūru LETA informēja NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā Publisko attiecību birojā, "Baltic Region Training Event VI" (BRTE VI) ir kārtējie, sestie, treniņlidojumi Baltijas gaisa telpā, kurus Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā sāka jau 2008.gada nogalē, lai vēlreiz apliecinātu NATO saistības un solidaritāti attiecībā uz Baltijas valstīm un viestu skaidrību par reģiona drošību. Šoreiz sabiedrotie apvienos savus spēkus netālu no Latvijas galvaspilsētas Rīgas, Ādažos, lai pēc reālām situācijām pietuvināta scenārija apmācītu gaisa atbalsta kontrolierus.

"Ir ļoti būtiski gaisa atbalsta kontrolierus apmācīt ar reālām situācijām pietuvinātām metodēm, lietojot modernu NATO apbruņojumu," saka NATO Gaisa spēku štāba Ramšteinā gaisa atbalsta kontrolieru apmācības daļas priekšnieks pulkvežleitnants Miroslavs Svoboda no Čehijas. "Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa atbalsta kontrolieri apmācību Ādažos sāks ar teorijas apguvi un tad to turpinās praktiski pēc reālām situācijām pietuvināta scenārija. Tas ir apmācību princips "no vienkāršākā uz sarežģītāko", ar to saprotot, ka ar katru apmācības posmu palielināsies izaicinājumi," skaidro Svoboda.

Šajā scenārijā būtiska loma būs arī NATO lidmašīnām. Divu dienu vingrinājumā piedalīsies Polijas iznīcinātāji "F-16 Fighting Falcon" no Gaisa spēku bāzes Krzesinā un ASV iznīcinātāji "F-16 Fighting Falcon" no Aviācijas bāzes Aviano, Itālijā. Vingrinājuma nodrošināšanā Lietuva iesaistīs reaktīvās lidmašīnas "L-39 Albatros". Ceļā uz Latviju iznīcinātāju piloti gaisā veiks lidmašīnu uzpildīšanu no ASV degvielas uzpildes lidmašīnas "KC-135 Stratotanker", kas bāzējas Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku bāzē Mildenholā. Nonākot virs Ādažu poligona, iznīcinātāji sniegs gaisa atbalstu tajā izvietotajām vienībām. Ar šo brīdi darbību sāks gaisa atbalsta kontrolieri. Viņi kontaktēsies ar NATO gaisa vadības un kontroles centru Lietuvā un "Latvijas Gaisa satiksmi", lai lidmašīnas nonāktu vietā, kur tās ir nepieciešamas. Treniņus kontrolēs Apvienotais Gaisa operāciju centrs 2 Uedemā, Vācijā.

BRTE VI, kas pēc savas būtības ir kārtējais apmācību posms, ir vēl viens treniņš savstarpējās sadarbības veicināšanai un tālākai Igaunijas, Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku integrācijai. Tikai tad, kad būs pilnīgi sagatavoti, Baltijas valstu gaisa atbalsta kontrolieri dosies uz Afganistānu, kur gaisa un sauszemes operāciju spēju savstarpējā integrācija ir ļoti svarīga.

Latvijas bruņoto spēku un NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā Publisko attiecību birojs 22.jūlijā Ādažu poligonā rīkos Preses dienu.