Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlers, iespējams, upurē vizīti uz Krieviju

Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes organizēšana Maskavā neesot apstājusies, kaut arī pašlaik ir neziņa par to, kad īsti vizīte notiks – tas izraisījis arī informatīvu provokāciju. Politologs A. Sprūds pieļauj, ka vizīte varētu nenotikt, jo prezidents, iespējams, upurējis valsts ārpolitiskās intereses iekšpolitiskās situācijas dēļ.

Vizīti gatavo

Gan Valsts prezidenta kanceleja, gan Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis apliecina vienu un to pašu – V. Zatlera vizīte tiek gatavota. "Latvija sagaida konkrētus iespējamās vizītes datumu piedāvājumus no ielūdzošās un vizīti uzņemošās puses – Krievijas Federācijas," teikts Ārlietu ministrijas atbildē Neatkarīgajai.

Tomēr V. Zatlers septembrī, kā tika pieļauts, uz Krieviju nebrauks. Oficiālajā vizītē viņš varētu doties pēc vēlēšanām. A. Teikmanis norāda, ka nav sakarību ar Saeimas vēlēšanām un Latvijas Valsts prezidenta vizīti Krievijā, bet Valsts prezidenta kanceleja jau bijusi spiesta atvairīt vairākus provokatīvus uzbrukumus šajā kontekstā.

Provocē ar informāciju

Piemēram, Krievijas informācijas aģentūra Regnum izplatījusi informāciju, kurā citēts Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Edgara Rinkeviča it kā teiktais, ka V. Zatlera vizīte uz Krieviju septembrī bijusi pēdējā iespēja uzlabot abu valstu attiecības. Valsts prezidenta kanceleja šos anonīmā avota apgalvojumus noraidījusi kā nepatiesus un provokatīvus. Interneta vietne Riga.Rosvesty.ru savukārt informē par Krievijas oligarha Pjotra Avena ieinteresētību nākamā Latvijas premjera kandidatūrā. Tāpēc viņš lobējot Valsts prezidenta vizīti līdz premjera kandidāta izvirzīšanai, jo P. Avens esot vienojies ar Latvijas labējiem politiķiem, ka V. Zatlers savas vizītes laikā maksimāli centīsies panākt Krievijas ekonomisko atbalstu konkrēti Aināra Šlesera (LPP/LC) valdībai.

Prezidents rīkojās loģiski

Politologs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds atgādina, ka nav dūmu bez uguns. Iespējams, ar P. Avenu saistīto informāciju publiskojuši tie, kuri nevēlas pieļaut V. Zatlera vizīti Krievijā, jo nekam tādam atklātībā jānonāk nebija. "Ja piekrītam sazvērestības teorijām," piebilst politologs. Viņš uzskata, ka Krievija bija ieinteresēta V. Zatlera vizītē līdz 10. Saeimas vēlēšanām. "Tas dotu vēlēšanās spēku tām partijām, kas orientētas uz Krieviju, un izsistu ieročus tēvzemiešiem un Vienotībai," vēl vienu no aspektiem akcentē politologs. Taču viņš uzteic Valsts prezidenta politisko loģiku (ar piebildi, ja tā vadījusi V. Zatleru konkrētā lēmuma pieņemšanas brīdī) nebraukt uz Maskavu septembrī. Tad viņam un nākamajam premjeram pārmestu, ka kandidāti neilgi pirms vēlēšanām saskaņoti Maskavā. A. Sprūds pieļauj, ka Krievija uz šādu rīcību reaģēs sensitīvi: "Neizslēdzu, ka [V. Zatlers uz Maskavu] nebrauks vispār."

Gatavo piecus līgumus

Oficiāli gan tiek minēts, ka vizītes laiks atkarīgs no pušu starpā esošo līgumprojektu sagatavošanas un prezidentu darba grafikiem. Latvijas Valsts prezidentam septembris esot ārpolitikā ļoti noslogots mēnesis, bet A. Sprūds piebilst, ka arī vizīte uz Maskavu nav uzskatāma par mazsvarīgu.

Ārlietu ministrija informē, ka notiek darbs, lai vizītes laikā parakstīšanai būtu sagatavoti pieci Latvijas un Krievijas līgumi par sadarbību tūrisma jomā; par sadarbību cīņā pret organizēto noziedzību; par sadarbību ārkārtējo situāciju un draudu novēršanas jomā; par atvieglotu robežas šķērsošanu pierobežas iedzīvotājiem; Dubultnodokļu konvencija.