Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Izgaismojas īstais premjera kandidāts Jānis Platais

© f64

Politiskajās aprindās neoficiāli, bet plaši tiek spriests par ASV vēstniecības iniciatīvu tuvināt politisko partiju apvienības Vienotība un Saskaņas centrs (SC), lai pēc Saeimas vēlēšanām šie divi politiskie spēki varētu izveidot valdību.

Kā kandidāts Ministru prezidenta vai vismaz finanšu ministra amatam šai koalīcijai tiekot uzstājīgi ieteikts pašreizējais Starptautiskā valūtas fonda (SVF) konsultants, kādreizējās Valda Birkava valdības valsts budžeta valsts ministrs Jānis Platais.

Lai gan par šīm ASV vēstniecības iniciatīvām tiek runāts daudz, publiski par to izteikties izvairās gan politiķi, gan politikas eksperti. Līdz šim publiski par to izteikusies (LNT raidījumā Latvija, mēs tevi dzirdam) tikai Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāne profesore Ilga Kreituse.

Lai nav jābrīnās

Sarunā ar Neatkarīgo I. Kreituse atzina – viņa no daudziem ir dzirdējusi par to, ka ASV vēstniecība "stimulē un veicina" Vienotības un SC tuvināšanos ar mērķi pēc Saeimas vēlēšanām izveidot šo politisko spēku valdību. Pretēji tiem politiķiem un politologiem, kuri par šīm sarunām zina, bet klusē, I. Kreituse uzskata, ka par to ir jārunā publiski, "lai pēc vēlēšanām nav jābrīnās". Viņa zinot arī konkrētus politiķu vārdus, kuri šādās sarunās piedalījušies, tomēr tos viņa atturējās nosaukt. Tāpat viņa zinot arī to, ka Vienotības politiķi ir vērsušies pat pie Visu Latvijai–TB/LNNK (VL–TB/LNNK) pārstāvjiem, vaicājot – kāpēc gan nevarētu būt šāda koalīcija un kāpēc gan arī VL–TB/LNNK tajā nevarētu piedalīties? Pēc I. Kreituses teiktā, šāds jautājums no VL–TB/LNNK puses tomēr uztverts ar neizpratni.

Kompromisa figūra

Tāpat arī I. Kreituse bija dzirdējusi, ka par jaunās koalīcijas premjera amata kandidātu tiekot virzīts J. Platais. Viņa gan tūlīt piebilda, ka šis neesot derīgs premjera kandidāts, jo viņa J. Plato atceroties vēl kā Finanšu ministrijas darbinieku. "Mūsdienās nepietiek ar ārzemēs gūtu izglītību un svešvalodu zināšanām – premjeram ir jābūt personībai," teica profesore.

No vairākiem savstarpēji nesaistītiem avotiem Neatkarīgā noskaidroja, ka SVF konsultants J. Platais tiekot ieteikts kā "neitrāls speciālists" un "kompromisa figūra", prognozējot, ka diviem lielajiem politiskajiem spēkiem – Vienotībai un SC –, velkot deķi katram uz savu pusi, būs grūti vienoties par kopēju premjeru.

Ja tomēr politiskie spēki nevarēs vienoties par J. Plato kā premjeru, tad viņam esot jākļūst par finanšu ministru, kuram, kā zināms, šobrīd ir piešķirtas ekskluzīvas pilnvaras, piemēram, apturēt ministriju tēriņus u. tml.

Slikto ziņu vēstnesis

Bijušais LPSR Valsts plāna komitejas speciālists J. Platais Latvijas Republikā pazīstams kļuva jau pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā, kad viņš, tāpat kā toreizējais labklājības ministrs Jānis Ritenis, regulāri paziņoja par kaut kādu izdevumu vai sociālo garantiju samazināšanu. Ņemot vērā J. Platā slikto ziņu vēstneša reputāciju, viņu arī citas valdības izmantoja šajā ampluā. Piemēram, kā premjera Andra Šķēles padomnieks J. Platais 1996. gadā tika deleģēts skaidrot, kāpēc valdība plāno atcelt nodokļu atvieglojumus personām, kuru apgādībā ir nepilngadīgi bērni.

Apkopojot publisku informāciju, var secināt, ka J. Platais kā SVF konsultants darbojies vairākās valstīs. 2008. gadā Dienas Bizness (DB) rakstīja, ka J. Platais jau ilgus gadus (kopš 2004. gada) strādā augstā amatā NATO okupētās Afganistānas Finanšu ministrijā.

Zīmīgi, ka pēc ilga pārtraukuma šogad J. Platais sniedzis vairākas intervijas Latvijas medijiem, pierādot, ka viņam ir viedoklis ne tikai par Afganistānas, bet arī par Latvijas finansēm. Piemēram, šā gada jūnijā viņš DB skaidrojis – lai panāktu nākamā gada "budžeta konsolidāciju, būs nepieciešama izdevumu samazināšana sociālajā sfērā". Tāpat viņš uzsvēris, ka ikvienā jomā var samazināt finansējumu, pat neskatoties uz Satversmes tiesas spriedumu par pensijām. "Jautājums ir par to, kā šo procesu juridiski pareizi noformēt," J. Platā teikto atreferē DB.

Patiesība tikai 10%?

Vienotības līderis Ģirts Valdis Kristovskis uz Neatkarīgās jautājumu par Vienotības un SC politiķu kopīgu tikšanos ar ASV diplomātiem, kurā būtu bijusi runa par J. Platā kandidatūru finanšu ministra postenī, atbildēja: "Ja jūs ar amerikāņiem esat par to runājis, tad viņiem arī par to prasiet. Pagaidām par koalīciju runāt ir pāragri."

SC līderis Jānis Urbanovičs teica, ka "tādā formātā tikšanās nav notikusi. Es tādā neesmu piedalījies, taču, ja kāds no mūsējiem būtu piedalījies, es noteikti to zinātu".

Vaicāts par iespējamo atbalstu J. Platā kandidatūrai, J. Urbanovičs norādīja, ka pēdējos desmit gadus par J. Plato nekas neesot runāts. "Atminos, ka bija tāds kalsns ierēdnis Finanšu ministrijā," teica politiķis.

Savukārt Vienotības pārstāvis Artis Pabriks sacīja: "Te varētu būt 10% patiesība, bet 90% kaut kas ir izdomāts. Man par to nav nekādas informācijas." Arī par J. Platā virzīšanu augstiem amatiem viņš neko nezinot.