Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

KNAB vērtēs plakātu ar uzrakstiem "Par labu hokeju" un "Par labu "Dinamo"" izvietošanas likumību

© f64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs, vai Rīgā piektdienas rītā daudzviet redzamie plakāti ar uzrakstiem "Par labu hokeju" un "Par labu "Dinamo"" pārkāpj likuma prasības.

Šodien KNAB saņēmis vairākus iedzīvotāju zvanus par minēto gadījumu un patlaban KNAB izvērtē to un tiek lemts par turpmāko biroja rīcību, aģentūrai LETA teica KNAB preses pārstāve Ieva Karlsberga.

Viņa gan atzīmēja, ka šāda veida priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpumi ir policijas kompetence. Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA atzina, ka šodien līdz plkst.11 policijā neviens iesniegums par aģitācijas noteikumu pārkāpumiem nebija saņemts.

Savukārt Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane aģentūrai LETA pastāstīja, ka naktī uz piektdienu no pusnakts līdz plkst.9 rītā Rīgas centrā ir konstatētas kopumā 17 priekšvēlēšanu reklāmas. Par šiem gadījumiem ir noformēti apskates protokoli.

Lai arī likumi aizliedz politisko reklāmu jau dienu pirms vēlēšanām, Rīgas ielās atsevišķas politisko spēku reklāmas tomēr ir palikušas, novēroja aģentūra LETA.

Aktīva politisko aģitācijas materiālu aizvākšana bija vērojama vakar vakarā, kad, piemēram, tika novākti politisko partiju reklāmas plakāti pie Centrālās dzelzceļa stacijas un vairākās sabiedriskā transporta pieturvietās.

Tomēr ne visi aģitācijas materiāli ir aizvākti. Šorīt agri no rīta "Par labu Latviju" (PLL) reklāma vēl gozējās sabiedriskā transporta pieturvietā 11.novembra krastmalā, pie Akmens tilta.

Daudzviet pa nakti uz reklāmas stendiem uzradies hokejists Sandis Ozoliņš, kurš aģitē "Par labu hokeju", turot rokās savu sporta kreklu ar astoto numuru, kas ir arī apvienības "Par labu Latviju" saraksta numurs šajās Saeimas vēlēšanās.

Kā atgādina KNAB, šodien un rīt, vēlēšanu dienā, ir aizliegta priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana radio, televīzijā, publiskās vietās, preses izdevumos un internetā, kā arī to izplatīšana un izvietošana publiski pieejamās vietās valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50% kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai. Par konstatētajiem pārkāpumiem, kā arī iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem iedzīvotāji tiek aicināti informēt policiju.

Tāpat KNAB aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem, tai skaitā slēptās aģitācijas gadījumiem, saistībā ar partiju veiktajām vēlēšanu kampaņām gan Latvijas reģionos, gan ārvalstīs.

Vienlaikus KNAB vērš uzmanību, ka saskaņā ar likumu jau otro gadu partijām ir noteikta vienkāršota savas finansiālās darbības atspoguļošanas kārtība. Par visiem ar vēlēšanu kampaņu saistītajiem izdevumiem partijām un to apvienībām ir jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija 30 dienu laikā pēc vēlēšanām.

Saskaņā ar likumā noteikto kārtību publiskot informāciju par atklātajiem pārkāpumiem un pieņemtajiem lēmumiem KNAB ir tiesīgs pēc visu partiju iesniegto vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarāciju pārbaužu pabeigšanas.