Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Brigmanis: stabilizējošo lomu pildīsim

© f64

Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis ir gandarīts par vēlēšanu rezultātiem – 22 mandātiem 10. Saeimā – un apņēmības pilns vēlētāju doto uzticību neizniekot.

Viņš uzskata, ka ZZS joprojām jāsaglabā līdzšinējā stabilizējošā koalīcijas partnera loma un jābūt gataviem nepamest valdību arī sarežģītu un smagu lēmumu priekšā.

– Vai Zaļo un zemnieku savienībai politiskā situācija darbam nākamajā Saeimā un valdībā ir labāka vai sarežģītāka, ņemot vērā vēlēšanu rezultātus?

– Politikā nevar justies pilnīgi komfortabli, ja nav 51 viena balss parlamentā. Jo, ja nav 51 balss, tad kāds vienmēr var izveidot valdību arī bez tevis. Arī tagad tas nav izslēgts, ka valdību var izveidot bez ZZS. Bet tajā pašā laikā, saliekot visu pa plauktiņiem, ir saprotams, ka to, kas būs pie varas, negaida nekāda labā un saldā dzīve. Būs jāpieņem nepopulāri un ļoti atbildīgi lēmumi dažādās sfērās, turklāt ne jau par izdevumu palielināšanu, bet griešanu.

Iznāk tā – ja esi valdībā, jāpieņem smagi lēmumi, ja esi ārpus – stāvi malā un priecājies, kā citi mokās ar grūtiem lēmumiem. Bet tas tāds ļauns prieks.

Taču ZZS tā negribētu rīkoties. Mēs jūtamies komfortabli, varbūt pat labāk nekā iepriekšējā Saeimā. Manuprāt, 10. Saeimā mums būs arī spēcīgāks deputātu korpuss: divi augstskolu rektori – Liepājas un Ventspils, zinoši lauksaimnieki, pašvaldību vadītāji, augsti valsts pārvaldes darbinieki. Starta laukums nav slikts.

– Topošā koalīcija, visticamāk, būs līdzīga iepriekšējai – Vienotība, ZZS un Visu Latvijai!TB/LNNK. Un tomēr tā būs cita, jo tajā būs citi cilvēki, īpaši arī Visu Latvijai! būs pārstāvēta plašāk. Cik komfortabli varēs justies šādā koalīcijā?

– Ir liela atšķirība – vai nu mēs esam koalīcijas vadošais spēks ar premjeru priekšgalā, vai arī mēs esam ass, ap kuru tā lieta griežas. Es saprotu, ka mēs vairāk būsim ass, ap kuru lieta griezīsies. Kopējais koalīcijas darbs jānodrošina premjeram – tas ir arī vēlēšanu uzvarētāja pienākums.

Visa Vienotības vēlēšanu kampaņa bija balstīta uz to, ka Valdis Dombrovskis ir labākais premjers, kuru atbalsta ļoti liels skaits Latvijas iedzīvotāju. Tā bija balstīta uz solījumu, ka Vienotība visu izdarīs un savedīs kārtībā. Tas ir viņu uzdevums un atbildība to izpildīt. Mēs esam gatavi palīdzēt, bet virzība jānodrošina Vienotībai.

– Vienotībā daudzi uzskata, ka lielākai stabilitātei koalīcijā būtu jāņem Saskaņas centrs.

– Ir ļoti vietā jautājums – kas tad ir Vienotība? Tā ir trīs partiju apvienība, kas grasās kļūt par vienu politisku spēku. Taču šobrīd Vienotībā ir trīs varas centri ar ļoti dažādu pieeju ļoti fundamentālām lietām. Ja vienlaikus Solvita Āboltiņa pauž uzskatu par SC valdībā, bet no citiem šā paša politiskā spēka pārstāvjiem, piemēram, Inas Druvietes, skan strikts nē, tā nebūs, tad kas tad ir noteicošais? Ja valdības sarunu vedēji – Dombrovskis, Āboltiņa – saka mums sarunās vienu, bet pēc laika mēs dzirdam no Ilmas Čepānes, ka Jaunais laiks nav nekādi priekšnieki, tad mēs kā apvienība nejūtamies noskaidrojuši, kurš ir nākotnes varas centrs Vienotībā. Šobrīd mēs runājam ar Dombrovski, Āboltiņu, Arti Kamparu kā Vienotības varas centra pārstāvjiem un sarunu vedējiem, tiekamies ar viņiem un uzskatām, ka viņi ir galvenie viedokļa paudēji. Bet mēs apzināmies, ka tā tas būs līdz 2. novembrim, kad būs apstiprināti Saeimas deputātu mandāti un būs zināms, kas būs frakcijas priekšsēdētājs, vietnieki – kas būs runas vīri vai dāmas. Un tad mēs arī zināsim, no kurienes pūtīs valdošie vēji koalīcijas veidošanā – vai nu no austrumiem, tātad ar Saskaņas centru, vai arī kādā citā virzienā.

– Dombrovskim šobrīd gan ir tikai morāls vēlēšanu uzvarētāja mandāts veidot koalīciju. Tad, jūsuprāt, pēc 2. novembra situācija vēl var mainīties?

– Nē, es domāju, ka Vienotība ir pieņēmusi, ka koalīciju veidos ar ZZS un VL!/TB/LNNK. Bet vai tālākie ideju attīstītāji un sarunu vedēji būs līdzšinējie, nezinu. Dombrovskis jau būs, bet vai pārējie – nezinu. No tā arī būs atkarīgs, vai tiks uzturēta ideja, ka SC būtu jābūt valdībā.

– ZZS saskata problēmu tajā, ja SC tiks aicināts valdībā?

– ZZS šobrīd neapgrūtina sevi ar prātuļojumiem par SC. Tiek veidota Dombrovska, nevis ZZS valdība. Mums, protams, tuvāki partneri ir VL!/TB/LNNK, bet valdības sarunu vedējs ir Dombrovskis, un tā ir viņa atbildība. Ja viņš izlems aicināt valdībā SC, tad tā būs principiāli jauna situācija un mums būs jātiekas ar SC pārstāvjiem, jārunā un jāsaprot, kas viņi ir un ko grib. Ļoti būtiski jautājumi, kas būtu jānoskaidro, ja ir jālemj par sadarbību ar SC. Piemēram, ko viņi darīs, kad būs jālemj par militārajām misijām Afganistānā, vai viņi vilks ārā pilsonības jautājumus, jautājumus par nepilsoņu tiesībām, vai pretendēs uz Saeimas spīkera amatu, Izglītības un zinātnes komisijas vadītāja amatu?

– Tātad jūs satrauc, vai nesaskriesies kādas amatu intereses ar SC?

– Nē, tas nav būtiskākais. Svarīgāk ir noskaidrot rīcību prognozējami principiālos jautājumos. Taču (SC līdera) Jāņa Urbanoviča vietā es pieprasītu pilnvērtīgu koalīcijas partnera statusu, un tad amatu jautājums noteikti parādītos. Vienotības lielā dilemma varētu būt, ka SC noteikti nenāks kā otršķirīgs partneris un neapmierināsies ar kaut kādām amatu atliekām, ko viņiem atmetīs. Šādām drusku atmešanām no varas galda un otršķirīgo koalīcijas partneru statusam, es domāju, neviens politiskais spēks nepiekristu. ZZS arī ne.

Pilnu intervijas tekstu lasiet šodienas "Neatkarīgajā"