Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Satversmes tiesā sūdzas par Saeimas vēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem

Vairāki aktīvisti šodien Satversmes tiesā (ST) iesnieguši sūdzību par 10.Saeimas vēlēšanās pieļauto Saeimas vēlēšanu likuma pārkāpumu, norādot, ka nav ievērotas likumā noteiktās vienādās tiesības priekšvēlēšanu aģitācijai visām politiskām partijām un apvienībām.

Pieteikuma iesniedzēji norādījuši, ka viņiem nav tikusi dota iespēja piedalīties pirmsvēlēšanu diskusijās televīzijā un paust savu viedokli laikrakstos, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Ar pieteikumu ST vērsušies partijas "Daugava Latvijai" pārstāvji Didzis Ozols, Mārtiņš Draudiņš "Ražots Latvijā" pārstāvji Sigurds Graudiņš un Andris Orols, partijas "Par prezidentālu republiku" pārstāvis Eduards Mihaļevičs, partijas "Tautas kontrole" pārstāvis Juris Lapinskis un apvienības "Atbildība" pārstāvis Klementijs Rancāns.

Sūdzība ST iesniegta par pieļautajiem Satversmes pārkāpumiem Saeimas vēlēšanās un par Vēlēšanu likuma neatbilstību Satversmes 1., 2. un 91.pantiem.

Pieteicēji ST sūdzas par visu Saeimas vēlēšanu likumu kopumā, lūdz to atcelt kā nedemokrātisku un neatbilstošu Satversmes 1., 2., 6., 89. un 91.pantam.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, 2.pants noteic, ka Latvijas valsts suverenā vara pieder Latvijas tautai, 6.pants noteic, ka Saeimu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās.

Satversmes 89.pants nosaka, ka valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības saskaņā ar šo Satversmi, likumiem un Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem, bet 91.pants noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Kā informēja Kovalevska, ST trīs dienu laikā izlems, vai iesniegtais dokuments atzīstams par pieteikumu un nododams izskatīšanai tiesnešu kolēģijai, lai tālāk izlemtu par lietas ierosināšanu vai atteikšanos to darīt.

LETA jau ziņoja, ka vairāku Saeimā neiekļuvušo partiju pārstāvji kritizēja priekšvēlēšanu procesu, uzsverot, ka mazajām partijām tikušas liegtas iespējas paust savu viedokli.

Arī priekšvēlēšanu diskusijas notikušas tikai starp Saeimā jau pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem.