Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Apvienība "Par labu Latviju" pagaidām nepārtop vienotā partijā

© Nora Krevņeva/f64

Neraugoties uz vājo rezultātu 10. Saeimas vēlēšanās, politiskā organizācija Par labu Latviju (PLL) nemeklē jaunas pastāvēšanas formas. PLL sastāvā esošā Tautas partija un Latvijas Pirmā partija/Latvijas ceļš (LPP/LC) nolēmušas nesaplūst vienā partijā, bet gan saglabāt savu līdzšinējo identitāti, ieejot 10. Saeimā kā atsevišķu partiju apvienība.

Sarunā ar Neatkarīgo apvienības PLL pārstāvis Edgars Vaikulis norādīja, ka vakar notikušajā tautas kustības padomes sēdē, kā arī tai sekojošajā politiskās apvienības valdes sēdē tika nolemts nemainīt Tautas partijas, Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa līdzšinējo sadarbības veidu, t.i., apvienības formu. Tādējādi astoņi PLL politiķi, kuri ievēlēti 10. Saeimā, darbosies apvienībā, katrs saglabājot savu partejisko piederību. Jāatgādina, ka apvienībā PLL LPP/LC nākamajā parlamentā pārstāvēs Ainārs Šlesers, Inese Šlesere, Rita Strode un Imants Jānis Bekešs, bet TP – Andris Šķēle, Māris Kučinskis un Edgars Zalāns. Tāpat PLL mandāts 10. Saeimā būs apvienības priekšsēdētājam Guntim Ulmanim.

Tieši G. Ulmanis īsi pēc vēlēšanām prognozēja, ka PLL jau tuvākajā laikā varētu pārtapt jaunā partijā, kas balstītos uz kristīgām vērtībām. Tāpat jāatgādina, ka PLL startu 10. Saeimas vēlēšanās raksturo gan viszemākais vēlētāju atbalsts par parlamentā iekļuvušajiem spēkiem, gan visdārgākās izmaksas. PLL par katru krēslu parlamentā samaksājusi vairāk nekā 100 000 latu, kamēr pārējo partiju izdevumi par vienu mandātu bijuši apmēram 20 000 vai pat mazāk.

Viens no deputātiem, kurš PLL pārstāvēs 10. Saeimā, ir līdzšinējais parlamentārietis, Tautas partijas politiķis Māris Kučinskis. Viņš PLL statusa saglabāšanu uzskata par pozitīvu lēmumu. "Pirmkārt, mēs Saeimā nebūsim tik kuplā skaitā, lai rastos problēmas ar iekšējo disciplīnu, kā tas varētu būt citām apvienībām, kurām 10. Saeimā būs vairāki desmiti deputātu. Otrkārt, apvienības statuss tomēr ļauj katrai no partijām un tās politiķiem saglabāt savu identitāti, kas ir būtiski, ņemot vērā to, cik īsā laikā pirms vēlēšanām šī apvienība ir tapusi," klāsta M. Kučinskis.

Tāpat PLL palikšana apvienības statusā ļaušot 10. Saeimā paveiktos veiksmīgos darbus "dalīt visu apvienības sastāvā esošo partiju starpā", nevis attiecināt tikai uz vienu politisko organizāciju. "Lielisks piemērs ir Zaļo un zemnieku savienība, kas jau gadiem veiksmīgi darbojas, lai gan tās sastāvā esošie spēki nav apvienojušies," piebilda PLL pārstāvis.