Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dzintars: nacionālos jautājumus varam atlikt, bet ne iesaldēt

© f64

Jau šodien pēc valdību veidojošās koalīcijas ārkārtas sanāksmes taps zināms tālākais jaunās koalīcijas veidošanas process, vai nu aicinot nacionālo apvienību Visu Latvijai!–Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pievienoties Vienotības un zaļo un zemnieku kodolam, vai arī aprobežojoties ar divu partiju pozīciju, kam Saeimā būs 55 mandāti.

Tas, vai tēvzemieši tiks aicināti valdībā, galvenokārt būs atkarīgs no apvienības VL!–TB/LNNK gatavības kļūt mērenākiem vairākos nacionālajos jautājumos. Premjers Valdis Dombrovskis jau iezīmējis, ka no nacionālās apvienības tiek gaidīta diskusijas pārtraukšana par repatriācijas jautājumu, kā arī atteikšanās no ieceres par latviešu valodu kā vienīgo mācību valodu krievu skolās.

Viens no VL!–TB/LNNK līderiem Raivis Dzintars sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka aicinājums "kļūt mērenākiem" pagaidām ir nekonkrēts, tādēļ tēvzemieši gaidīšot konkrētu Vienotības nosacījumu izklāstu. Tajā pašā laikā R. Dzintars apliecināja VL!–TB/LNNK spēju reāli novērtēt savu ietekmi uz potenciālās koalīcijas darbu. "Zemniekiem un Vienotībai jau ir 55 vietas Saeimā, un ir skaidrs, ka ar 8 balsīm tēvzemiešiem būs tikai nosacīta iespēja aktualizēt sev svarīgas lietas. Tādēļ mēs nopietni izvērtēsim, vai ir vērts atsevišķu, asu jautājumu dēļ atteikties no iespējas ietekmēt daudzus vēl svarīgākus procesus," klāstīja politiķis. Tiesa, viņš uzsvēra, ka nacionālā apvienība nekad nemainīšot savu kategorisko nostāju nacionālajos jautājumos un runa varot būt vienīgi par īslaicīgu atsevišķu jautājumu atlikšanu, nevis pilnīgu to "iesaldēšanu". Tādējādi VL!–TB/LNNK nepiekritīs pilnībā nolikt malā nacionālos jautājumus, par kuru steidzamu risināšanu pirms vēlēšanām iestājās arī Vienotība.

Politiķis tāpat neslēpa gandarījumu par Vienotības lēmumu neturpināt sarunas ar Saskaņas centru (SC) par koalīcijas veidošanu. "Pilnīgi apmierināti mēs būtu bijuši tikai tad, ja ideja par SC darbību valdībā vispār nebūtu apspriesta. Taču šim mākonim ir arī zelta maliņa, jo ar savu rīcību SC klaji apliecināja, ka nevēlas strādāt un pieņemt grūtus lēmumus, bet krīzes apstākļos meklē siltāku pārziemošanas vietu," sacīja R. Dzintars.

Vienotība pirmdien vakarā izslēdza SC no tālākam sarunām par koalīcijas veidošanu pēc tam, kad kreisi noskaņotais politiskais spēks pieprasīja visas diskusijas "sākt no baltas lapas", tādējādi ignorējot Vienotības izvirzītos fundamentālos nosacījumus par Latvijas okupācijas atzīšanu un valsts valodas stiprināšanu.

Tikmēr Vienotības sadarbības partneris Zaļo un zemnieku savienība neiebilst ne pret viena politiskā spēka iesaistīšanu topošajā valdībā. Lai gan zemnieki uzskata, ka ar 55 vietām parlamentā pilnīgi pietiktu, lai nodrošinātu stabilu valdības darbu, ZZS galīgā lēmuma pieņemšanu uztic Vienotībai.

Izšķiršanos varētu sarežģīt politiskajos kuluāros izskanējušās aizdomas, ka radikālās VL! atrašanās valdībā nacionālās apvienības sastāvā sabojāšot Latvijas trauslās attiecības ar Krieviju. Tāpat ne mazāk sarežģīts jautājums būs potenciālās valdības ministru portfeļu sadale. Kuluāros tiek spriests, ka Vienotības iekšienē pastāv sīva konkurence par ietekmīgākajiem amatiem Saeimā un Ministru kabinetā. Vairāki Vienotības pārstāvji iezīmējuši interesi par ārlietu, iekšlietu, arī ekonomikas un aizsardzības ministru krēsliem. Tāpat grūstīšanās varētu notikt ap Saeimas priekšsēdētāja amatu un tieslietu ministra posteni, kurus vēloties gan zemnieku, gan Vienotības pārstāvji.

Šodien būs sasaukta valdību veidojošās koalīcijas ārkārtas sanāksme. Tikšanās plkst. 13 sāksies Saeimā, un tajā piedalīsies esošo koalīciju veidojošie politiskie spēki, kā arī Saeimā ievēlētie VL! pārstāvji. Pēc šīs tikšanās arī varētu būt lielāka skaidrība par turpmāko valdības veidošanas procesu.