Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pozīcijas šūpošana sākusies ar skandālu ap ārlietu ministru

© f64

9. novembrī sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, lai skatītu opozīcijas prasību nekavējoties atsaukt no amata ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski par privātā sarakstē it kā paustiem nacionāli radikāliem uzskatiem.

Pats Ģ. V. Kristovskis šo skandālu sauc par apzinātu provokāciju, "kurā fakti ir izrauti no gadu vecas sarakstes un tiek apzināti sakombinēti".

Vien dažas stundas pēc Valda Dombrovska jaunās valdības akceptēšanas publiskajā telpā nonāca kāda sarakste, kurā Ģ. V. Kristovskis izteicis atbalstu Aivara Sluča apgalvojumam, ka viņš kā ārsts Latvijā nevarētu ārstēt krievus vienlīdzīgi latviešiem.

Reaģējot uz šo ziņu, opozīcijā strādājošā apvienība Par labu Latviju (PLL) vakar no rīta aicinājusi Ministru prezidentu rīkoties nekavējoties un atsaukt Ģ. V. Kristovski no ārlietu ministra amata pirms Saeimas balsojuma par neuzticības izteikšanu. Savukārt pēc dažām stundām, piebiedrojoties pozīcijas šūpošanai, Ģ. V. Kristovska demisijas pieprasījumu izlēma atbalstīt arī apvienība Saskaņas centrs.

PLL akcentē, ka izlēmīga rīcība attiecībā uz ārlietu ministra nomaiņu mazinātu kaitējumu Latvijas ārpolitikai un starptautiskajai reputācijai. Tāpat apvienība argumentē, ka pieminētā sarakste ir pretrunā ar jebkurām humānisma un ētikas normām. "Idejas par to, ka pacientus varētu šķirot pēc to etniskās vai cita veida izcelsmes, ir kategoriski nepieņemamas un noraidāmas ikvienam apzinīgam sabiedrības loceklim," uzsver PLL pārstāvis A. Pjatkins.

Pats Ģ. V. Kristovskis gan pauž kategoriski pretēju viedokli. Viņš norāda: "Šī publikācija uzskatāma par provokāciju, kurā fakti ir izrauti no gadu vecas sarakstes un tiek apzināti sakombinēti, radot saturu, kas neatbilst manai pārliecībai. Nekad neesmu vērtējis cilvēkus pēc nacionālās piederības un ar cieņu un toleranci izturos pret visu tautību cilvēkiem. Ja kādā aspektā arī esmu piekritis, tas nebūt nenozīmē, ka esmu piekritis visam mana sarakstes biedra paustajam."

Ministra sarakstes biedrs ir ārzemju latvietis, mediķis Aivars Slucis, kurš plaši pazīstams ar saviem radikālajiem uzskatiem un izteicieniem par nacionālajiem jautājumiem.

Savukārt Ģ. V. Kristovska vadītā partija Pilsoniskā savienība (PS) norāda, ka publikācijas autori ar "lētu montāžu" apzināti cenšas diskreditēt ārlietu ministru, lai radītu "skandalozu materiālu ar šokējošu virsrakstu". PS akcentē, ka publikācijā tiešās runas veidā ir mēģināts "viena cilvēka teikto ielikt otra cilvēka mutē".

Tikmēr nacionālās apvienības VL!!-TB/LNNK līderis Gaidis Bērziņš sarunā ar Neatkarīgo neslēpa, ka pēdējo mēnešu norises apliecina, ka nacionālais jautājums ir aktualizējies ne vien Eiropā, bet arī Latvijā. Par to, pēc politiķa domām, liecinot, gan vēlētāju lielais atbalsts nacionālajai apvienībai, gan jaunās valdības bailes ņemt koalīcijā it kā pārlieku radikālu nacionālo spēku, gan arī gadījums ar Ģirta Valda Kristovska saraksti. Lai gan G. Bērziņš nevēlējās sīkāk komentēt šīs lietas apstākļus, viņš piebilda, ka "valdībai nebūs viegli laiki, jo opozīcija, šķiet, būs aktīva. Jo spēcīgāka ir opozīcija, jo saliedētāk parasti strādā valdība".