Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kalvītis: ASV diplomātus iesaistīja cīņā par varu Latvijā

© f64

Bijušais premjers un viens no kādreizējiem Tautas partijas līderiem Aigars Kalvītis uzskata, ka ASV diplomātu no Latvijas sūtītās telegrammas, ja to publicēšana interneta vietnē WikiLeaks turpināsies, iespējams, negaidīti izgaismos ne vienas vien personas patieso lomu 2007.–2008. gada notikumos.

Tolaik esot notikusi tagadējo Vienotību veidojošo politiķu nežēlīga un brutāla cīņa par varu, kurā izmantoti visi līdzekļi, ieskaitot arī ārvalstu, īpaši ASV, diplomātu iesaistīšanu.

"Ir jāsaprot atšķirība starp kādas valsts redzamo ārējo politiku un šīs politikas publiski neredzamo daļu. Ja ar pirmo viss ir vislabākajā kārtībā, tad par otro pat visaugstākās raudzes valstu vadītājiem nereti nav ne vismazākā priekšstata. Un vēl ir diplomātiskais korpuss, kas saistīts ar abām šīm pusēm," Neatkarīgajai skaidroja A. Kalvītis. Viņu nebūt nepārsteidzot un nešokējot WikiLeaks rīcībā esošie sūtījumi un to saturs – informācijas vākšana esot normāla prakse. Būtiskākais esot kas cits – bieži vien ar apzinātu dezinformāciju cenšoties izkropļot šādu informācijas plūsmu, kā arī, izmatojot atsevišķu diplomātu personīgās kompetences līmeni, kāds mēģina sasniegt šaurus politiskus mērķus. Pēc A. Kalvīša domām, tieši tas notika 2007.–2008. gadā.

Ņemot vērā atsevišķus subjektīvus faktorus, kurus bijušais premjers sīkāk nekomentēja, minētajā laika posmā dažiem tagadējās varas nesējiem bijušas izveidotas pat pārlieku tuvas attiecības ar toreizējo ASV vēstnieci Ketrinu Todu Beiliju. "Daži politiķi tolaik burtiski sēdēja ASV vēstniecībā, daži atkal skrēja tur katru dienu un stāstīja visneiedomājamākās baumas gan par mani, gan par toreizējo valdību, cenšoties veidot kaut kādu ārēju spiedienu un panākt varas nomaiņu. Spilgtākos piemērus man nav grūti atcerēties – Kalvītis gribot kontrolēt visus drošības dienestus, Kalvītim esot apsolīts amats apmaiņā pret Abreni, Kalvītis esot par korupciju, Kalvītis esot nopircis vietu Latvijas balzamā un tā tālāk. Lai gan es tikai gribēju nodibināt parlamentāro kontroli pār specdienestiem un sakārtot lietas KNAB tā, lai vismaz nauda nezustu. Par pārējām muļķībām es vispār negribu neko komentēt," atcerējās bijušais izpildvaras vadītājs. Diemžēl ar ASV vēstnieces palīdzību tolaik daļēji izdevies šīs baumas publiskot. Slavenajā runā Latvijas Universitātes aulā K. T. Beilija, pēc A. Kalvīša domām, izdarījusi visu diplomātisko robežu pārkāpšanu, nepamatoti izsakot apšaubāmus spriedumus par to valsti, kurā viņai ticis uzticēts gods pārstāvēt savas valsts intereses. "Tādējādi mērķis tika sasniegts – visa sabiedrība burtiski vārījās, jo ASV diplomāte, lūk, publiski bija pateikusi, ka Kalvītis ir drauds demokrātijai," ar rūgtumu teica ekspremjers. Tas gan neesot atstājis nekādu iespaidu uz oficiālām starpvalstu attiecībām – piemēram, tiekoties ar toreizējo ASV valsts sekretāri Kondolīzu Raisu, viņa ne ar vismazāko mājienu neesot norādījusi, ka būtu informēta par kaut kādiem demokrātijas apdraudējumiem Latvijā.

Ja WikiLeaks nopublicēs visus tā rīcībā esošos dokumentus, pēc A. Kalvīša domām, dažiem šodienas varenajiem varētu nākties atbildēt uz dažiem ne pārāk patīkamiem jautājumiem, jo viņu loma atsevišķos procesos varētu nebūt šodienas statusam glaimojoša. "Es šos ziņojumus gaidu bez bažām, man nav par ko kaunēties, uztraucas tie, kuriem acīmredzot ir par ko uztraukties," sarunas nobeigumā sacīja kādreizējais Ministru prezidents.