Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeima pieņem nākamā gada budžetu [papildināta]

Saeima šodien, neņemot vērā opozīcijas partiju iesniegtos priekšlikumus, ar visai pārliecinošu balsu vairākumu galīgajā lasījumā pieņēma nākamā gada valsts budžetu, kas paredz vairāku nodokļu palielinājumus.

Par budžetu nobalsoja 54 deputāti, pret bija 38 deputāti, bet atturējās viens tautas kalps. Savukārt Jānis Urbanovičs (SC) balsojumā nepiedalījās.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") pēc budžeta pieņemšanas pauda gandarījumu, norādot, ka ir ļoti svarīgi, lai jau no 1.janvāra stātos spēkā pilnvērtīgas valsts budžets. Viņš arī pauda pateicību Saeimas deputātiem, kas spējuši iekļauties saspringtajā darba grafikā.

Dombrovskis norādīja, ka tagad turpināsies sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par papildus konsolidācijas pasākumu veikšanu un tas jau no nākamā gada sākuma būs valdības darba kārtībā. Pēc premjera teiktā, Finanšu ministrija jau strādājot pie iespējamiem priekšlikumiem.

Premjers atzina, ka ir jārēķinās ar starptautisko aizdevēju viedokli gan jautājumos par konsolidācijas apjomu, gan pašiem pasākumiem. Dombrovskis norādīja, ka šajos jautājumos nesteigsies ar vienpusējiem paziņojumiem un ka ir jāpanāk vienots viedoklis koalīcijā.

Finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība") atzina, ka tālākajai konsolidācijai jābūt saistītai ar strukturālām reformām, kuras varētu veikt veselības, izglītības un sociālajā jomā. Pēc viņa domām, vajadzētu uzklausīt sociālos partnerus, ekspertus un rast pareizos risinājumus.

Nepieciešamos papildu konsolidācijas pasākumus vajadzētu atrast jau nākamā gada pirmajā ceturksnī, norādīja Vilks. Ministrs arī pieļāva, ka dažus no šiem pasākumiem varētu realizēt gada otrajā pusē.

Vilks pagaidām nevarēja pateikt proporcijas, cik daudz konsolidācijas pasākumu būs izdevumu samazināšanas un cik ieņēmumu palielināšanas daļā. "Tas ir koalīcijas jautājums un jābūt vienprātībai," norādīja ministrs.

Konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi nākamgad plānoti 5,1 miljarda latu apmērā, bet izdevumi - 5,7 miljardi latu. Pēc starptautiskās ESA metodoloģijas, budžeta deficīts nākamgad būs 5,5% no iekšzemes kopprodukta.

Savukārt valsts konsolidētā budžeta 2011.gadam ieņēmumi plānoti 4 204 253 331 lata apmērā, bet izdevumi - 4 788 439 474 latu apmērā, kas veidos deficītu 4,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Nodokļu ieņēmumi nākamgad tiek plānoti 1 759 327 186 latu apmērā.

Apstiprinātais mērķdotāciju apjoms pašvaldībām būs 216 199 265 latu apmērā.

Veidojot nākamā gada budžetu, plānotais inflācijas apjoms ir 1,1%, bet iekšzemes kopprodukts tiek plānots 13,13 miljardi latu.

2011.gada valsts budžeta projektam bija iesniegti vairāk nekā 170 priekšlikumi, bet kopā visai budžeta likumprojektu paketei - vairāk nekā 400 priekšlikumi.

Tika atbalstīti opozīcijas deputāta Imanta Parādnieka (VL-TB/LNNK) priekšlikumi par 3400 latu piešķiršanu Latvijas Politiski represēto apvienībai, kā arī par 5000 latu katrai piešķiršanu Latvijas Nacionālo partizānu apvienībai un Latvijas Nacionālo karavīru biedrībai.

Savukārt tika noraidīts koalīcijas deputātes Ivetas Grigules (ZZS) priekšlikums piešķirt 11 miljonus latu, lai nākamā gada otrajā pusē varētu astoņu latu ikmēneša pabalstu izmaksāt visiem bērniem, priekšlikums četru miljonu latu piešķiršanai slimnīcām, kā arī priekšlikums par pusmiljona latu atvēlēšanu kompensējamo medikamentu iegādei.

Neraugoties uz aktīvo diskutēšanu, neviens no apvienības "Par labu Latviju" (PLL) un apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakciju priekšlikumiem netika atbalstīts.

Saeima neatbalstīja iesniegtos priekšlikumus par papildu galvojumu sniegšanu no nākamā gada valsts budžeta vairākiem ar sporta infrastruktūru saistītiem projektiem.

Saeimas deputāti Aija Barča (ZZS) un Oskars Zīds (ZZS) bija iesnieguši priekšlikumu papildināt sarakstu ar galvojumu Liepājas Olimpiskā centra Liepājas Vieglatlētikas manēžas būvniecībai periodā no 2011.-2013.gadam kopumā par 3,4 miljoniem latu, bet tas netika atbalstīts.

Parlamenta atbalstu neguva arī partiju apvienības PLL frakcijas ierosinājums noteikt 7,3 miljonu latu galvojumu Latvijas nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks" rekonstrukcijai, kā arī noteikt 6,9 miljonu latu galvojumu tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijai.

Šodien Saeima pabeidza pieņemt budžetu pavadošos likumus, no kuriem būtiskākie ir grozījumi nodokļu likumos. Grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN) paredz no 21% uz 22% palielināt PVN pamatlikmi un no 10% uz 12% palielināt samazināto likmi.

Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) paredz no 26% uz 25% samazināt nodokļa likmi (paredzēts, ka nākamgad IIN sadales proporcija starp valsts budžetu un pašvaldību budžetiem būs 18% un 82%). Grozījumi likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli paredz piešķirt UIN atlaides lielajiem investīciju projektiem, grozījumi likumā par nekustamā īpašuma nodokli paredz palielināt nodokli mājokļiem, bet grozījumi likumā par akcīzes nodokli paredz piemērot vispārējo likmi degvielai ar 5% biodegvielas piejaukumu un palielināt akcīzi bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Tika pieņemti divi jauni likumi - par transportlīdzekļu nodokli un uzņēmumu transportlīdzekļu nodokli un par finanšu stabilitātes nodevu.