Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Keris pārmet "Vienotības" ministriem izdabāšanu bankām un aizdevējiem

© f64

Premjers Valdis Dombrovskis un citi "Vienotības" ministri budžeta konsolidācijas procesā pārāk izdabā bankām un starptautiskajiem aizdevējiem, tajā pašā laikā paužot gatavību atņemt līdzekļus tādām nozarēm kā veselība un izglītība, sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

"Ar lielām pūlēm, rosinot diskusiju par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu, mums izdevies šo jautājumu [par finansējuma samazināšanu izglītībai, veselībai, sociālajam budžetam] tomēr svītrot no darba kārtības. Un te liels paldies Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), ka viņi tomēr konsekventi pateikuši – veselības aprūpei tālāki griezieni nav iespējami, ko gan viņiem [Eiropas Parlamenta deputāte Sandra] Kalnietes kundze, un ne viņa vienīgā, pārmet," norādīja Keris.

Viņš pauda neizpratni, kādēļ budžeta konsolidācijā nav ņemti vērā ZZS priekšlikumi par banku nodokļu celšanu. "Uz to "Vienotība" teica – nē, bankas neaiztiksim, bet pārējos gan. Visus nodokļus, ko pielika klāt, par spīti priekšvēlēšanu solījumiem, droši augšā, tikai, lai bankas neaiztiktu. Kāpēc tāda attieksme?" vaicāja Keris.

Arodbiedrības vadītājs gan atzina, ka sociālajā budžetā būtu iespējamas kādas korekcijas: "Jāskatās, kurā brīdī tas cilvēkus vairāk demotivē strādāt un meklēt darbu nekā motivē."

Tomēr pensijas, viņaprāt, nevajadzētu pārskatīt nekādā ziņā. "Varbūt no tām superlielajām pensijām varētu kaut ko noņemt, bet, ja paskatāmies uz fiskālo ienākumu – troksnis būs liels, bet jēga – minimāla," teica Keris.

Viņš gan detalizētāk neizklāstīja savas idejas par sociālā budžeta pārskatīšanu, uzreiz pārejot pie temata par aizdevēju prasībām attiecībā uz budžeta konsolidāciju kā tādu. "Ja runa ir par to, vai vispār vajadzēja konsolidēt, piedošanu – ja reiz mēs izpildām nosacījumu par budžeta deficītu, jebkādi citi aizdevēju nosacījumi, kas tiek izvirzīti, faktiski ir neleģitīmi," viņš strikti uzsvēra.

"Ne jau velti pat Dombrovskim izspruka, ka Starptautiskais Valūtas fonds ir neprognozējams sarunu partneris. Tad jādara citādi, jāpasaka: kungi, mēs vienošanās izpildām. Pārējās prasības nav pamatotas. Ja ne, tad mēs publiskojam šos līgumus. Viņi teiks – tie ir slepeni, mēs jums vairs nedosim naudu. Labi, ja nogrimsim, tad ar mūziku. Lai visa pasaule redz, ko jūs ar mums esat gribējuši izdarīt," klāstīja Keris.

Viņš arī salīdzināja vienošanās ar aizdevējiem ar Molotova-Ribentropa paktu un tā slepenajiem protokoliem.

"Tikpat labi var būt doma, ka viņiem [aizdevējiem] ir izdevīgāk, lai mēs šo parādu neatdodam, un tad ir jāmaksā ar ķīlām. Un tie teksti, ka nekādu ķīlu nav – nevajag muldēt. Vēl taču nesenā atmiņā ir Molotova-Ribentropa pakts un slepenie protokoli, kuri tā tika kritizēti, ar tādām mokām tika panākts, ka tos publisko. Kāpēc mēs paši tagad taisām otru Molotova-Ribentropa slepeno paktu? Lai tautai ir skaidri zināms, par ko viņi ir pārdoti," sašutumu pauda Keris.