Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Politologi: Zatlers konkurē pats ar sevi

© nra.lv

Politologi ir pārliecināti, ka sabiedrība pašreizējo Valts prezidentu Valdi Zatleru uzskata par labāko kandidātu uz augsto amatu tikai tāpēc, ka publiskai apspriešanai vēl nav nodoti citi pretendenti.

Brīdī, kad partijas nāks klajā ar jauniem amata nominantiem, V. Zatlera reitings varētu būtiski mainīties.

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS nesen veiktais pētījums liecina, ka Latvijas iedzīvotāji par labākajiem kandidātiem uz Valsts prezidenta amatu uzskata V. Zatleru, Ventspils mēru Aivaru Lembergu, valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, kā arī Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Tiesa, vērtējot šo personāliju veikumu kopumā, V. Zatlera reitings tomēr ir zemāks nekā trim pārējiem pretendentiem.

SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš šādu situāciju uzskata par likumsakarīgu, jo nosaukt V. Zatleru kā labāko prezidenta amata kandidātu šobrīd esot visvienkāršāk, kamēr citu personāliju izvērtēšana cilvēkiem pagaidām sagādā grūtības. "Sabiedrība vēl nav sākusi domāt par prezidenta jautājumu. Manuprāt, Zatlers tiek nosaukts tikai tādēļ, ka viņa vārds elementāri saistās ar prezidenta institūtu. Tieši tāpēc uzskatu, ka Lemberga un Sudrabas atrašanās teju līdzvērtīgā pozīcijā ar Zatleru ir ļoti zīmīgs fakts," klāstīja eksperts.

Arī politologi Aigars Freimanis un Jurģis Liepnieks atzīst, ka pagaidām V. Zatlers konkurē tikai pats ar sevi un sabiedrības atbalsts, ko tā izrāda šābrīža prezidentam, būs ļoti atkarīgs no tā, cik spēcīgas alternatīvas pieteiks politiķi. Esot zināmiem nosacījumiem, varot pat rasties situācija, kad gan sabiedrība, gan politiķi atbalsta V. Zatleru tikai tāpēc, ka vairs neatliek laika, lai labāk iepazītu arī citus pretendentus.

Polittehnologs J. Liepnieks akcentē: "Ja partijas nosauktu, piemēram, Ingunu Sudrabu, tad uz viņas fona Valda Zatlera reitings varētu mainīties daudz būtiskāk nekā tad, ja politiķi prezidenta amatam nominētu Egilu Levitu, kuru pazīst tikai šaurs ekspertu loks. Turklāt, tā kā laika līdz Valsts prezidenta vēlēšanām vairs nav daudz, mazpazīstamu pretendentu nosaukšana pavisam droši varētu nozīmēt, ka Valdis Zatlers atkārtoti kļūs par prezidentu. Pirmkārt, viņš būs vienīgais, par ko partijas spēs vienoties tik īsā laikā, otrkārt, neviens nevarēs kādai partijai pārmest balsošanu par aizdomīgu kandidātu, treškārt, Zatlers tiks uzskatīts par mazāko no ļaunumiem," viedokli pauda J. Liepnieks.

Tiesa, politologu viedoklis atšķīrās jautājumā par to, kāpēc V. Zatlers joprojām vilcinās skaidri definēt savu attieksmi pret atkārtotu pretendēšanu uz augstāko valsts amatu. A. Freimanis uzskata, ka V. Zatlers pavisam noteikti neteiks nē, taču viņš joprojām gaida pareizo brīdi, kad pateikt jā. "Šādu vilcināšanos ir radījušas partijas, kas nav devušas Zatleram skaidru signālu par atbalstu, kuru tas varētu saņemt, ja izteiks gatavību atkārtotai prezidentūrai," norādīja A. Freimanis.

Tikmēr J. Liepnieks uzskata, ka V. Zatlera klusēšana apliecina viņa vājo prasmi virzīt politiskus procesus. "Zatleram trūkst politiskās meistarības. Acīmredzot arī viņa komandā nav neviena tik spēcīga cilvēka, kurš prezidentam ieteiktu, kā risināmas šādas situācijas. Domāju, ka šis būtu īstais brīdis, lai Zatlers, ja vien viņš gribētu atkārtoti ieņemt prezidenta krēslu, virzītu šos procesus sev vēlamā virzienā. Taču viņš nesaprot, kā šo partiju izspēlēt, tāpēc ir spiests nogaidīt," komentēja polittehnologs.