Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Prezidenta vēlēšanas, visticamāk, notiks 2. jūnijā

Valsts prezidenta vēlēšanas, visticamāk, notiks 2.jūnijā, aģentūrai BNS teica Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Viņš pauda viedokli, ka prezidenta vēlēšanu rīkošanai netiks organizēta Saeimas ārkārtas sēde, bet tās varētu notikt regulārās plenārsēdes laikā. Ņemot vērā likumā noteiktos termiņus, prezidenta vēlēšanas, visticamāk, notiks 2.jūnijā, atzina Šadurskis.

Prezidenta amata kandidātu vārdi jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, savukārt vēlēšanas jāorganizē no 29.maija līdz 7.jūnijam. Pašreizējā prezidenta Valda Zatlera pēdējā darbadiena prezidentūras pirmajā termiņā ir 7.jūlijs.

Saskaņā ar likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas prezidijam rakstveidā. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārbauda, vai kandidatūras atbilst likuma noteikumiem. Par kandidatūru noraidīšanu lemj Saeima.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiek aizklātā balsošanā ar vēlēšanu zīmēm. Prezidents uzskatāms par ievēlētu, ja par to nobalsojis vismaz 51 deputāts.

Ja pirmajā vēlēšanu kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, par visiem kandidātiem balso otrreiz. Ja arī tad neviens netiek ievēlēts, vēlēšanas turpina, izslēdzot ikvienā turpmākajā vēlēšanu kārtā to kandidātu, kas iepriekšējā kārtā ieguvis vismazāk balsu. Vēlēšanas turpina, līdz viens no kandidātiem iegūst ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu.

Ja vēlēšanu pēdējā kārtā neviens nav ieguvis ievēlēšanai nepieciešamo balsu skaitu, rīko jaunas vēlēšanas.

Jau vēstīts, ka pašreizējais prezidents Valdis Zatlers 16.martā paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu.

Pagaidām "Vienotība" paudusi atbalstu Zatleram, bet Zaļo un zemnieku savienības deputātu vidū nav vienprātīga atbalsta Zatlera kandidatūrai. Savukārt opozīcijā esošā apvienība "Par labu Latviju" paziņojusi, ka izvirzīs Zatleru prezidenta amatam.

Prezidents ar partijām tiksies maijā.