Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Oligarhu kapusvētkos – citu oligarhu finansējums

© f64

Vakar notikušā pasākuma Oligarhu kapusvētki pilnu finansētāju sarakstu tā organizētāji sola atklāt tikai nākamnedēļ. Tomēr ir jau kļuvušas zināmas noteiktas pasākuma saiknes ar Sorosa fonda – Latvija mediju programmu.

Portāls www.manabalss.lv, kurš vakar tika no Oligarhu kapusvētku organizētājiem pieteikts kā «tautas balsošanas platforma, kas ļaus cilvēkiem viegli un ātri apvienoties un paust savu viedokli», ir Sorosa fonda mediju programmas granta saņēmējs.

Par pasākuma reklāmas vērienu un tam nepieciešamajiem līdzekļiem var vienīgi nojaust, lai arī pagaidām netiek atklāti to avoti, piemēram, videoreklāmām un kampaņai sociālajos tīklos. Tā videorullīša izvietošana inbox.lv titullapā parasti maksā 1000 latu dienā. Akcijas organizētājs Viesturs Dūle Neatkarīgajai apgalvoja, ka visi atbalstītāji sociālajos tīklos ir savas platformas atvēlējuši bez maksas, savukārt pasākuma organizēšanai esot savākts «dažādu avotu» finansējums.

Kā viens no atbalstītājiem šai kampaņai ir minēta arī Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT). LNT valdes priekšsēdētājs Andrejs Ēķis norāda, ka ir pārsteigts par šādu informāciju, jo viņa vadītajai televīzijai nav noslēgts reklāmas līgums par šī pasākuma atbalstīšanu. «Iespējams, šāda reklamēšana ir notikusi V. Dūles vadītā raidījuma Intelektuālā apokalipse ietvaros.» Viņš neslēpj, ka «runāt par kapiem, kapusvētkiem, bērēm, kas ir saistīti ar dzīviem cilvēkiem, ir neētiski. Mums jau Latvijā bija nekrofilijas izstāde ar īstu cilvēku ķermeņiem,» atgādina A. Ēķis.

Lūgts komentēt, kas ir šī pasākuma finansētāji, V. Dūle skaidro, ka viņš ir runājis ar daudziem cilvēkiem par atbalsta sniegšanu. Lai arī Rīgas domes Vienotību pārstāvošais deputāts Edgars Jaunups Neatkarīgajai liedzas, ka viņš pēdējā laikā ir ticies ar V. Dūli, pasākuma rīkotājs apgalvo pretējo. «Esmu ticies ar ļoti daudziem cilvēkiem. Ir bijušas tikšanās ar Edgaru Jaunupu, Danu Titavu, Nelliju Ločmeli, Baibu Strautmani un citiem,» atklāj V. Dūle.

Viena no pasākuma galvenajām aktivitātēm bija jaunā portāla atklāšana, kuru ar 5210 latiem atbalstījis Sorosa fonds – Latvija. Lūgta komentēt, kā tas nākas, ka viena ārvalstu oligarha fonds atbalsta vietējo oligarhu apkarošanu, Sorosa fonda mediju programmas vadītāja, bijusī laikraksta Diena žurnāliste Gunta Sloga atbild: «Džordžam Sorosam nevienā valstī nepieder politiska partija. Tas ir drusku smieklīgi.» Zīmīgi, ka finansējuma saņēmējs, kas vakar atklāja jauno portālu un ir šīs akcijas atbalstītājs, ir tā sauktās lietussargu revolūcijas dalībnieks Kristofs Blaus, radošās aģentūras Creative Mobile vadītājs.

Ideja par šāda portāla veidošanu bijusi jau pirms gada, taču tikai pavasarī tai piešķirts finansējums. «Šim finansējumam nav nekāda sakara ar oligarhu kapusvētkiem,» izteicās G. Sloga.

Atšķirībā no vadošajiem sociālajiem tīkliem, kuri neiesaistās politiskās akcijās un to ir deklarējuši, šoreiz savus postulātus pārkāpis arī populārākais sociālais tīkls Latvijā – draugiem.lv. Tajā vakardien bija virkne dažādu šīs kampaņas elementu. «Šī situācija ir īpaša ar to, ka grupa tautas vēršas pret šauru neliešu grupu. Es varu pie haizivs vēdera zvērēt, ka kādas partijas pasākumus mēs neatbalstīsim,» iesaistīšanos pamato SIA Draugiem radošais direktors Guntars Meluškāns.

Savukārt pasākumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare ir nolēmusi atteikties no Ventspils Jūras svētku programmas vadīšanas. Ventspils pilsētas pašvaldība neapstrīd B. Sipenieces-Gavares talantu uz politiskās skatuves un novēl leģitimizēties kultūrpolitikas biznesā.