Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jaunais prezidents, iespējams, atteiksies no algas

© f64

Nākamais Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmajā prezidentūras pilnvaru dienā sola paziņot kādu būtisku lēmumu. Kā viena no ticamākajām versijām tiek minēta iespēja atteikties no prezidenta algas, lai pierādītu, ka viņa galvenā vēlme ir darboties nevis naudas dēļ, bet gan nesavtīgi tautas interesēs.

Tāpat netiek slēpts, ka A. Bērziņš varētu nākt klajā ar virkni praktisku priekšlikumu, ko Saeima varētu īstenot. Viens no pirmajiem varētu būt novadu reformas pārskatīšana un bijušo rajonu atjaunošana.

Pirmajā nedēļā, kopš parlaments prezidenta amatā ievēlējis A. Bērziņu, viņš pāris reizes bijis Rīgas pilī. Tur neslēpj, ka nākamais prezidents ir apsvēris iespēju atteikties no algas. Prezidenta kancelejas publiskotie atalgojuma izdevumi liecina, ka aprīlī esošais valsts vadītājs Valdis Zatlers algā saņēma 2054,59 latus, to skaitā arī likumā paredzētos reprezentācijas līdzekļus – 552 latus.

Tā kā A. Bērziņam jau ir ievērojami ienākumi kā pensijas saņēmējam, viņš no prezidenta algas varētu atteikties. Kā viens no ticamākajiem variantiem algas izmantošanai ir apsvērta iespēja to novirzīt labdarībai. «Konkrētu lēmumu par šo jautājumu paziņošu 8. jūlijā – tas būs visiem saprotams un nepārprotams,» Neatkarīgajai īsi atbildēja jaunievēlētais Valsts prezidents A. Bērziņš.

Viņš esot apsvēris iespēju vērsties pie parlamenta, lai rosinātu grozījumus likumā par prezidenta darbības nodrošināšanu, kas paredz vērienīgas sociālās garantijas pēc prezidentūras beigām. A. Bērziņš lūgs apsvērt iespēju atteikties no prasības par valsts garantētu dzīvokli. Tādā veidā tiktu atrisinātas neskaidrības par dzīvokļa meklēšanas termiņiem eksprezidentiem. Kā zināms, otrdien valdība pieņēma lēmumu aptuveni pusotru gadu maksāt līdz 1200 latu lielu mēneša īres pabalstu esošajam prezidentam, līdz Valsts nekustamie īpašumi būs atraduši piemērotu dzīvokli. Šobrīd gan uz V. Zatlera dzīvesbiedres Lilitas vārda jau ir reģistrēts dzīvoklis Rīgas centrā, Brīvības ielā 100.

Pirmdien, 13. jūnijā, nākamais prezidents sola iepazīstināt ar iespējamiem darbiniekiem, kas strādās Valsts prezidenta kancelejā pēc

7. jūlija, kad beigsies V. Zatlera pilnvaru termiņš. Kā variants par varbūtēju prezidenta kancelejas vadītāju apsvērta Saeimas priekšsēdētājas vietnieka Gundara Daudzes kandidatūra. Tāpat izskanējis Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka – politiskā direktora Andra Razāna un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa padomnieka Indriķa Putniņa vārds.