Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Studentu acīs Sorosa organizācijas ir zaudējušas

Vervēšanas skandāls studentu aprindās mazinājis simpātijas pret miljardiera Džordža Sorosa dibināto organizāciju tīklu Latvijā. Studenti uzskata, ka, solot finansējumu un citus labumus, nedrīkst taisīt valsts apvērsumus un veidot politiku šauras cilvēku grupas interesēs.

Pēc tam, kad Latvijas Studentu apvienības līderis Edvards Ratnieks publiski atklāja, ka jau dienu pirms Valda Zatlera uzrunas par Saeimas atlaišanu ar Sorosa struktūrām saistīti cilvēki ir mēģinājuši viņu savervēt plašu studentu protestu organizēšanai, diskusijas par Latvijas politikas veidošanu uzjundījušas arī studentu aprindās.

Atgādinām, ka vervētāji dienu pirms V. Zatlera paziņojuma par Saeimas atlaišanu aicināja E. Ratnieku Latvijas Studentu apvienības vārdā uzstāties televīzijā ar V. Zatleru atbalstošu runu. E. Ratniekam solīta «vieta», bet vienkāršajiem protestētājiem – Sorosa fonda finansēta ēdināšana un dzirdināšana. E. Ratnieks atteicies, jo viņa vadītai organizācijai ir pavisam citi – nepolitiski – mērķi. Vervētāji ar E. Ratnieku sazinājušies vēlreiz jau pēc tam, kad V. Zatlers tiešām atlaidis Saeimu, un vaicājuši: «Nepārdomāji?»

Lai protestē privāti!

Neatkarīgās aptaujātās Latvijas studentu organizāciju amatpersonas atzina, ka līdz šim par politikas pirkšanu viņi dzirdējuši tikai plašsaziņas līdzekļos. Pašu saskarsme ar šādiem piedāvājumiem raisījusi pamatīgu apjukumu. Viņi uzskata, ka E. Ratnieks, nepieņemot piedāvājumu par atlīdzību organizēt V. Zatleru atbalstošas runas un protestus, rīkojies pareizi. Tāpat E. Ratnieks rīkojies pareizi, atklājot šo piedāvājumu sabiedrībai.

Latvijas Universitātes Studentu padomes akadēmiskās komisijas vadītāja, Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas nodaļas 2. kursa studente Aija Upleja, runājot par piedāvājumu E. Ratniekam studentu vārdā atbalstīt V. Zatleru, teica: «Neko pozitīvu par šādu piedāvājumu es nedomāju. Ja cilvēki šādās akcijās vēlas iesaistīties, tad viņiem to vajadzētu darīt kā privātpersonām. Pie reizes viņiem nevajadzētu aizmirst pateikt, ka akcijā viņi piedalās nevis no paša sirds vai pārliecības, bet gan apmaiņā pret dāvinājumu.»

Paužot viedokli par Dž. Sorosa dibināto organizāciju tīmekli Latvijā, A. Upleja teica: «Katrā ziņā Sorosa dibinātās organizācijas manās acīs ir zaudējušas. Šādā veidā apvērsumu valstī nevajadzētu mēģināt rīkot. Katrā ziņā es neatbalstu šādus Sorosa finansēto organizāciju darbības veidus. Nav pieņemami, ka akcijas tiek organizētas, slēpjoties aiz citiem cilvēkiem, šajā gadījumā aiz augstskolu studentiem.»

Dzīves skarbās mācības

Latvijas Studentu apvienības starptautiskā virziena vadītāja, Rīgas Tehniskās universitātes Inženieru, ekonomikas un vadības fakultātes 3. kursa studente Ieva Baltiņa atzina, ka pirmo reizi dzīvē pa īstam redzējusi, kā tiek mēģināts nopirkt politiku: «Līdz tam par to biju tikai lasījusi. Apstulbu. Tas liek vēlreiz aizdomāties, ka dzīvē nedrīkst pieņemt tikai tos izaicinājumus, par kuriem visvairāk maksā.»

Runājot par E. Ratnieka rīcību, I. Baltiņa teica: «Noraidot piedāvājumu organizēt akcijas Zatlera atbalstam, viņš rīkojās pareizi. Viņš ievēroja studentu intereses. Mēs esam bezpartejiski un neitrāli. Viņš adekvāti un pareizi pārstāvēja organizāciju, viņš studentu apvienību vada godam.»

Runājot par Dž. Sorosa organizāciju darbību Latvijā, viņa teica: «Es līdz galam nezinu visas šeit iefiltrētās Sorosa organizācijas, bet zinu tikai to – ja par politiku, kura aizstāv mazas cilvēku grupas intereses, tiek maksāts, tad tas ir slikti.»

Šoka moments

LU Datorikas fakultātes maģistrantūras programmas pēdējā kursa students, LU studentu padomes biedrs, bijušais Latvijas Studentu apvienības valdes loceklis Kirils Solovjovs sarunā ar Neatkarīgo atminējās pašu vervēšanas brīdi: «Kopā ar Edvardu sēdējām vakariņās, runājāmies. Iezvanījās telefons. Pēc sarunas Edvards kādu laiku klusēja. Viņš bija šokēts. Viņam iepletās lielas acis. Man liekas, ka tai mirklī viņš vēl īsti nesaprata, par ko ir runa. Pieļauju, ka viņš šādu piedāvājumu bija saņēmis pirmo reizi dzīvē. Vismaz izskatījās, ka ar kaut ko tādu viņš iepriekš nebija saskāries. Kādu brīdi paklusējis, viņš vakariņu gaitā sāka sarunu atstāstīt. No viņa stāsta arī mēs visi pārējie bijām šokēti par šo piedāvājumu. Kad piezvanīja Jānis (domāts Rīgas Juridiskās augstskolas pārstāvis Jānis Griķis, kurš V. Zatlera atbalsta organizēšanai piedāvāja naudu no Sorosa un Berezovska – aut.), Edvards mums vaicāja, vai vajadzētu iet ar viņu tikties. Mēs atbildējām, ka vajadzētu vismaz noklausīties, ko viņi piedāvā, un saprast, kas īsti notiek.»

Vaicāts, kā viņš vērtē ārvalstu finansēto organizāciju politiskās akcijas, K. Solovjovs teica: «Pret sabiedriskām organizācijām man iebildumu nav, taču, ja tās mēģina ietekmēt politiku, tad ir citādi. Līdz šim par tādām lietām biju tikai lasījis. Reāli pašam līdz šim to nebija nācies piedzīvot.»

Runājot par Dž. Sorosu, K. Solovjovs sprieda: «Es ticu, ka tas ir cilvēks, kuram ir daudz naudas un kurš vēlas pasaulē kaut ko ietekmēt. Bet man nav noteikta viedokļa, vai viņš vēlas ietekmēt slēptu mērķu mudināts vai tiešām vēlas pasauli padarīt labāku.