Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tautas partijai būs jāatmaksā vairāk nekā miljons latu

© Publicitātes foto

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien nolēma atstāt negrozītu spriedumu lietā, kurā Tautas partija (TP) apstrīd Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu, ar kuru partijai uzlikts atmaksāt pretlikumīgi saņemtos finanšu līdzekļus vairāk nekā miljona latu apmērā.

To aģentūru BNS informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Līdz ar to TP jāatmaksā valstij pretlikumīgi saņemtos līdzekļus vairāk nekā miljona latu apmērā.

AT Senāta lēmums vairs nav pārsūdzams.

Pēdējā tiesas sēdē TP pārstāvis Mārtiņš Paparinskis lūdza apturēt tiesvedību lietā, lūdzot iesniegt pieteikumu Satversmes tiesā, lai izvērtētu iespējamo partiju finansēšanas likumā iekļauto dubultās sodīšanas principu un tā atbilstību Satversmei. Ar dubulto sodīšanu saprasts tas, ka partijai jau iepriekš piemērots 5000 latu sods par administratīvo pārkāpumu.

AT Senāts lūgumu noraidīja, bet, gatavojot lēmumu šajā lietā, tiesa lēmumu par šādu lūgumu var pieņemt pēc savas iniciatīvas.

Jau ziņots, ka pērn novembra beigās Administratīvā apgabaltiesa noraidīja Tautas partijas pieteikumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja lēmuma atcelšanu, ar kuru partijai uzlikts atmaksāt pretlikumīgi saņemtos finanšu līdzekļus vairāk nekā miljona latu apmērā.

Administratīvā rajona tiesa jau 2009.gada novembrī atstāja negrozītu KNAB lēmumu, ar kuru TP uzlikts atmaksāt jau pieminētos pretlikumīgi saņemtos finanšu līdzekļus. Partija spriedumu pārsūdzēja Administratīvajā apgabaltiesā.

Saistībā ar 2006.gada priekšvēlēšanu aģitācijas periodā konstatētajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem KNAB uzdeva partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1 027 366 latu apmērā.

Veicot pārbaudi, KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kādēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

Līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildus atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par vairāk nekā 700 tūkstošiem latu.

Valsts budžetā saskaņā ar likuma grozījumiem TP gan jāpārskaita tikai pēc 2006.gada maija radušies priekšvēlēšanu izdevumi 235 856,17 latu apmērā.

Turklāt juridiskajām personām veiktie ziedojumi šo kampaņu izdevumu apmērā ir pieskaitāmi partijas dāvinājumiem. Tādējādi par pretlikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem tika atzīti divi juridisko personu dāvinājumi un trīs fizisko personu ziedojumu daļas, kas pārsniedz likumā noteikto kopējo ierobežojumu – kopumā 791 510,50 latu.

KNAB arī Tautas partijai uzlika 5000 latu sodu par pārsniegto priekšvēlēšanu izdevumu apmēru un neatļautiem dāvinājumiem.

Partija šo biroja lēmumu pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, taču tas partijai nebija labvēlīgs un arī apelācijas instance nesen pirmās instances tiesas lēmumu nemainīja. Apelācijas instances lēmums vairs nebija pārsūdzams, un partija naudas sodu samaksāja.

Šogad jūlija beigās Tautas partija kongresā nolēma pašlikvidēties. KNAB norādījis, ka partijas likvidēšanu var uzskatīt par mēģinājumu izvairīties no soda samaksas.

"Partijas likvidāciju kā jebkuras juridiskas personas likvidāciju, kurai pastāv risks par ļoti lieliem parādiem, var uzskatīt par mēģinājumu izvairīties no finanšu līdzekļu samaksas," iepriekš sacīja KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Viņš arī atzina, ka apgrūtinoši un bieži vien neiespējami ir piedzīt naudu no likvidējamas partijas par finansēšanas pārkāpumiem.