Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dainis Kalns: "Zatleru vajadzētu tiesā iesūdzēt"

© f64

Intervija ar Siguldas Operas svētku ilggadējo organizētāju, bijušo ķirurgu un kultūras cilvēku Daini Kalnu.

– Jautāšu jums kā kultūras cilvēkam, kas uzlūko politiku no malas. Kā vērtējat vēlēšanu rezultātus un valdības veidošanas procesu?

– Manuprāt, tie, kuri balsoja par Zatlera Reformu partiju, parādīja savu zemo intelekta līmeni. Šīs partijas dibināšanas pamatā faktiski bija atriebība. Kārlis Ulmanis savulaik teica apmēram tā: jūs palieciet savās vietās, es palikšu savā. Zatlera darbība savukārt bija tāda: ja es nepalikšu savā vietā, jūs arī nepaliksiet savās vietās. Ne tur kādas jaunās vēsmas gaidāmas, ne tur kādi oligarhi vainīgi. Mūsu lejupslīdē vainīga Parex banka. Ne jau oligarhi ar šo banku saistīti, jābeidz vienreiz stāstīt pasakas. Arī daudzi žurnālisti pūš pīlītes par kaut kādiem oligarhiem, un cilvēki no tiem meliem iespaidojas. Tas nozīmē, ka lielai tautas daļai nav patstāvīgas domāšanas.

– Jūs pats ilgus gadus esat bijis ārsts. Tad jau jums vajadzētu atbalstīt savu aroda brāli – Valdi Zatleru.

– Latvijā bija divi populāri ārsti – Valdis Zatlers un Āris Auders. Abi ņēma aploksnes, Zatlers to slēpa, bet Auders šo darbību vēlējās legalizēt, taču viņu apsūdzēja, bija tiesas prāvas, Auderam izpostīja karjeru un dzīvi. Bet Zatleru – pēc tādiem pašiem nodarījumiem – iecēla par prezidentu! Vēlāk, uzzinot par Zatlera rīcību un uzvedību, uz nodokļu maksātāju rēķina veicinot ļoti dārgu mēbeļu iegādi prezidenta apartamentiem, es vispār biju šokā: laikā, kad valstī tik milzīgas finansiālas problēmas, kad tūkstošiem cilvēku dzīvo pusbadā, viņš atļāvās nepamatotu greznību! Nevar pat salīdzināt ar jauno prezidentu Andri Bērziņu, kurš tiešām rūpējas par tautas interesēm. Zatleram tādas pusaudža manieres: izrādīties. Ko viņš valsts labā izdarījis? Neko. Un tagad viņa partija nav nekāds jaunais spēks, bet veidojums bez idejām. Ne jau oligarhi bija vainīgi Saeimas atlaišanā: viens caurkritis prezidents (es gan viņu saucu par caurkritušu studentu), atriebības kāres dzīts, valstī veic destruktīvu darbību. Saeimas atlaišana, referendums, jaunas vēlēšanas – tas viss izmaksāja vairāk nekā piecus miljonus latu. Cik endoprotēžu cilvēkiem varēja uztaisīt par tādu naudu? Ne tikai vienai, bet abām kājām! Zatleru vajag iesūdzēt tiesā par nepamatotu izšķērdību un par apvērsuma organizēšanu.

– Bet tad varbūt premjers Valdis Dombrovskis būs izpelnījies jūsu atbalstu?

– Visi slavē Dombrovski, ka viņš esot izvedis valsti no krīzes un bankrota: skolotāji varēs saņemt algu, pensionāri – pensiju, teātri varēs darboties, slimnīcas netiks likvidētas un tā tālāk. Bet Dombrovskis to neizdarīja viens: kopā ar viņu bija zaļzemnieki. Vienotība vairāk mēģināja izpildīt SVF pavēles, savukārt ZZS radīja līdzsvaru, rūpējoties par valsts iedzīvotājiem: viņi iestājās par māmiņu algām, par lokālo slimnīcu saglabāšanu, par līdzmaksājumiem zemniekiem un tamlīdzīgi. Tagad, pēc Zatlera domām, zaļzemnieki ir sliktie, kaut arī viņi strādājuši valsts interesēs! Kāpēc Zatlers tā ienīst zaļzemniekus? Ja viņi visi būtu nobalsojuši par Zatleru, viņš būtu prezidents. Bet nekā... Taču latvieši jau ir tādi mīkstčauļi: atceros, jaunībā bija tā – ballītē atnāk trīs krievi, sadod letiņiem pa purnu, un neviens neiet palīgā tiem, kurus sit. Tā arī Zatlers: neiet kopā savējiem – zaļzemniekiem, viņus noliedzot, bet iestāties pret SC, kas par viņu arī nebalsoja – pret tiem iet viņam nav dūšas. Tā ir vārguļa rīcība. Un tagad tā noriet zaļzemniekus un Aivaru Lembergu... Es jums teikšu skaidri un gaiši: otra tāda vīra kā Lembergs Latvijā vairs nav. Un atcerieties, ka viņš balsoja par Latvijas neatkarību. Lemberga vadībā Ventspils kļuvusi par skaistāko pilsētu Eiropā. Šajā pilsētā kultūra ir vislielākajā cieņā un godā: paskatieties kaut vai uz jauno Pārventas bibliotēku, uz kultūras centru Jūras vārti. Teātra nams ir tik izcils, ka es uzreiz sapratu – tur jārāda opera. Jau divus gadus es uz turieni no Siguldas vedu operu, bet Ventspils pašvaldībai jāfinansē šis pasākums, jo Siguldā ir 5000 vietas skatītājiem, bet tur ir tikai 700.

– Vēlēšanās Vienotība zaudēja 13 vietas parlamentā, zaļzemnieki – deviņas. Tas par daudz ko liek domāt.

– Es jau sākumā teicu par to intelekta līmeni... Vienotības ministri tika izbalsoti, bet ZZS Dūklavs, Vējonis un Augulis tika ievēlēti Saeimā. Daudz netrūka, ka arī Jurševsku ievēlētu. Viņiem visiem bija smagās ministrijas ar problēmu lērumu. Tas arī par daudz ko liek domāt. Paldies zaļzemniekiem, kuri tiešām rūpējās, lai pensijas netiktu samazinātas. Es arī kā ķirurgs visu mūžu smagi strādāju un godīgi nopelnīju savu pensiju. Vai kāds varētu man pārmest, ka man ir pensija, turklāt ne maza?

– Valsts prezidentam Andrim Bērziņam gan daži pārmeta, ka viņa pensija esot nepieklājīgi liela.

– Par Bērziņu kā prezidentu man liels prieks! Laukos esam kaimiņi – mūsu īpašumi atrodas blakus. Viņš ir īsts saimnieks, ar vērienu. Tādam arī valsts prezidentam jābūt – ar vērienu. Viņam jāredz laukums. Un Bērziņš turklāt nav nekāds sūdabrālis, viņš ir vīrs ar uzdrošināšanos. Tādus vīrus – ar vērienu – redzu vēl dažus. Tāds ir Zigmars Liepiņš – čalis visu ko prot, i mūziku labu sacerēt, i biznesu uztaisīt, i patriotismu parādīt. Vēl ir zinātnieks Ivars Kalviņš – intelektuālis, tālredzīgs cilvēks. Mums izcilu cilvēku un līderu netrūkst. Kad Andris Bērziņš bija Unibankas prezidents, viņš bija manis organizēto Operas svētku sponsors. Viņš vienmēr atrada ne tikai naudu, bet arī vārdus, lai mūs visus uzmundrinātu. Bērziņam sāp tas, kas notiek valstī, un viņš pamatīgi strādā – atšķirībā no Zatlera, kas gribēja tikai zīmēties. Nu un tas Zatlera rīkojums Nr.2? Deputāti tik tikko bija sākuši strādāt. Ja viņš gribēja kādu citu kārtību ieviest, varēja pabrīdināt, nevis tad, kad juta, ka vairs nebūs prezidents, vienkārši atlaist Saeimu. Kāpēc vajadzēja sodīt deputātus, kuri neko nebija noziegušies? Tā bija egoistiska, destruktīva rīcība, un tagad esmu pārliecināts, ka Zatlers nav personība, pretējā gadījumā viņš tā nerīkotos.

– Oponēšu: cilvēks, kas nav personība, diez vai domātu un cerētu kļūt par pirmo tautas vēlēto prezidentu.

– Tik dumja jau tā tauta tomēr nav, lai viņu ievēlētu par prezidentu... Pēc savām destruktīvajām darbībām viņš uz to var necerēt.

– Zatlers paziņoja, ka viņš koalīcijā vēlas redzēt Saskaņas centru. Šis paziņojums izraisīja vētru. Kā vērtējat šo Zatlera soli?

– Zatlers vēl nesen veidoja koalīcijas kodolu, kurā bija divas partijas – ZRP un Vienotība. Katrā ziņā tie bija viņa solījumi – būt kopā ar Vienotību. Pēc neilga laiciņa viņš uzmeta savus partnerus no Vienotības. Viņš nerīkojās pēc principa vīrs un vārds, un tas nozīmē, ka uz viņu nevar paļauties. Vai arī viņam ar atmiņu nav viss kārtībā. Un kāpēc tā saucamās sarkanās līnijas viņš attiecina tikai uz ZZS, nevis uz SC? Kāpēc viņš ir gatavs iet kopā ar Rubiku, ignorējot nacionālos spēkus un ZZS? Viņam piemīt nenormāla varaskāre, ko var nosaukt par patoloģiju. Un to, kā viņš izdarījās ar saviem eventuālajiem partneriem, var nosaukt par zemisku, prastu rīcību.

– Viss kopumā izklausās diezgan baisi. Kas, jūsuprāt, var glābt Latviju?

– Kultūra. Tā sākas no cilvēka spējas pildīt solījumus, no cilvēka iekšējās nepieciešamības kārtīgi strādāt. Un vēl. Mums ir vajadzīgi lauki. Tur mazais cilvēks aug svaigā gaisā, kustībā, viņš tiek pieradināts pie darba tikuma, cilvēkā viss attīstās vienmērīgi – gan gars, gan miesa, gan prāts. Paskatieties, Pirmo atmodu pārsvarā radīja lauku zēni.

– Ko nu vairs runāt par kultūru. ZRP ir gatava izlīdzināt (paaugstināt) nodokļus ne tikai zīdaiņu precēm, apkurei un medikamentiem, bet arī grāmatām.

– Nekādā gadījumā to nedrīkst darīt! Latvieši ir izdzīvojuši gan vācu, gan krievu, gan citus laikus tikai tāpēc, ka mūsu vispārējais kultūras līmenis ir bijis augstāks nekā mūsu valdniekiem.

Deviņpadsmitajā gadsimtā bija likvidēts analfabētisms, mums bija savi dziedāšanas svētki, sava literatūra. Cilvēki tagad jāradina pie grāmatām, nost no interneta! Ja arī to nodokļu naudu tik daudz neiekasēs, cilvēku kvalitāte veidosies augstāka. Arī visas pārējās pozīcijas paaugstināt –

tas ir noziegums. Cilvēki šodien nonāk slimnīcās galēji smagā stāvoklī, jo viņiem nav naudas, par ko zāles nopirkt. Un tām vēl nodokli paaugstināt? Tas ir neprāts.

– Kultūra, manuprāt, cieš visvairāk. Finansējums tai tiek samazināts no gada uz gadu.

– Kultūra nav tas pats, kas profesionālā māksla. Kultūra ir grāmatu lasīšana, uzvedība, ģērbšanās, attieksme citam pret citu. Un otrs ir profesionālā māksla. Tur ir jābūt valsts pasūtījumam: mēs nedrīkstam atsvešināties no Raiņa, no Blaumaņa. Un sabiedriskā TV? Tur ir ļoti maz ko redzēt. Piemēram, tāds gājiens. Mūsu pasaulslavenā operdīva Maija Kovaļevska, kas 31 gada vecumā 52 reizes Metropolitēna operā dziedājusi, atbrauca uz Latviju – gadījās brīvs brīdis. Un Latvijas Televīzija – tā vietā, lai steigtos parādīt viņas dziedājumu ekrānā – par ierakstu paprasīja 4000 latu!

– Vēl ir arī tāda joma kā politiskā kultūra.

– To labi varēja novērot tad, kad ievēlēja prezidentu Bērziņu. Kad viņš izgāja no Saeimas, lai aprunātos ar tautu, viņam nācās dzirdēt pūļa riešanu. Lūk, tā tik bija kultūra. Un vēl. Lielākā daļa cilvēku visās savās nelaimēs vaino valdību, bet to nelaimju pamatā ir slinkums. Zeme neapstrādāta, krūmi saauguši... Pie mājām ir pirtiņas, bet kāpēc nav kūtiņu? Mana mamma, piemēram, līdz 83 gadu vecumam turēja un slauca govis, un kādreiz nevienam nebija problēmu strādāt. Tagad laukos ir grūti dabūt strādniekus: labāk ir slinkot un saņemt pabalstu nekā strādāt. Ja tev nav ko darīt, ej kaut vai uz mežu un lasi sēnes un ogas, bet nelamā valdību. Paskaties uz sevi, sāc pats kustēties. Un tad tās sliktās domas arī aizies.