Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jakāns Repši vaino prettiesiskā VID reorganizācijas pārņemšanā

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) pēdējā laikā ir destruktīvi un nepamatoti iejaucies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbā, prettiesiski pārņēmis dienesta reorganizāciju un iejaucies nodokļu administrācijas kontroles jautājumos, šādi Repšes lēmumu atstādināt viņu no amata aģentūrai LETA komentēja VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns.

"Šādu rīcību no Repšes puses jau paredzēju iepriekš," piebilda Jakāns. Viņš uzsvēra, ka par to jau nedēļas sākumā esot saņēmis brīdinājumu "no [Edgara] Jaunupa kunga puses", kurš "skaidri un gaiši norādījis" uz sekām, kas Jakānu sagaidot ministra rīkojuma nepildīšanas gadījumā.

"Manā skatījumā ministra kunga deklarētās vērtības valsts pārvaldē - nevainojama reputācija, publiskās pārvaldības labās prakses principi, godprātīga un apzinīga pienākumu pildīšana ir pretrunā ar ministra pēdējā laika rīcību - destruktīvu un nepamatotu iejaukšanos VID darbā, prettiesisku VID reorganizācijas pārņemšanu un iejaukšanos nodokļu administrācijas kontroles jautājumos, klaju melu, sagrozītas un nepatiesas informācijas publisku izplatīšanu un citām rīcībām," izteicās Jakāns.

Jakāns arī atzīmēja, ka likumdošana paredz: pēc VID vadītāja atstādināšanas no amata par viņa vietas izpildītāju ir jālemj Ministru kabinetam.

"Grūti saskatīt godaprātu un apzinīgu pienākumu pildīšanu ministra rīcībā gadījumos, kad notiek politiska iejaukšanās nodokļu administrācijas darbā, par ko liecina fakti," sacīja Jakāns.

Kā piemērus viņš minēja to, ka konkrētai fiziskai personai veikta nodokļu audita uzrēķina lēmuma izvērtēšana, piesaistīts pat zvērināts advokāts, kaut gan likumā aizliegta iejaukšanās nodokļu administrācijas kontroles jautājumos, no ministra puses bijusi "rupja iejaukšanās dienesta darbā, tai skaitā rakstiski izsakot piedāvājumus VID darbiniekiem ieņemt jau nokomplektētus amatus un arī amatus vēl neesošās struktūrvienībās ar mērķi vadošajos amatos iecelt sev vēlamus cilvēkus". Kā piemēru Jakāns minēja arī finanšu ministra pārstāvētās politiskās partijas biedra Edgara Jaunupa, kurš neieņem amatu Finanšu ministrijā, dalību ministrijas sēdēs par VID reorganizāciju un uzdevumu došanu attiecībā uz VID reorganizāciju.

Tāpat Jakāna ieskatā par politisku iejaukšanos dienesta darbā liecina arī Repšes publiskie izteikumi, ka "VID ir patversme aizdomās turamajiem", kas bija aizskarošs izteikums visiem dienesta darbiniekiem, kā arī publiski paustā klaji nepatiesā informācija, piemēram, ka dienestā strādā notiesāti darbinieki.

Tie, "manuprāt, ir ministra amata statusam nepieļaujami un necienīgi izteikumi", teica Jakāns.

Ierēdnis piebilda, ka arī no Tieslietu ministrijas saņemtais atzinums liecinot par finanšu ministra klajiem likumu pārkāpumiem attiecībā uz augstāk stāvošas institūcijas tiesībām pārņemt pārraudzībā esošas tiešās pārvaldes iestādes lietvedībā esošu lietu, kas norādot uz finanšu ministra Repšes tiesību normu interpretāciju sev vēlamā ieskatā.

"Tā kā no šodienas esmu atstādināts no amata, aicinu ikvienu VID darbinieku būt vērīgam savā turpmākajā darbībā, saņemot rezolūcijas un uzdevumus no finanšu ministra, un izvērtēt to tiesisko pamatojumu un likumību," uzsvēra Jakāns.