Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zatlera partijas "pašattīrīšanās" turpinās

Šodien pēcpusdienā paredzēts sasaukt Zatlera Reformu partijas (ZRP) Jelgavas nodaļas kopsapulci, kurā biedriem nāksies izvēlēties valdes priekšsēdētāju un valdi. Šīs nodaļas vadītājs Viktors Valainis ir viens no Olšteina sešnieka, kas nesen pameta partiju.

Viņa vietā ZRP valde iecēla savu Saeimā ievēlēto deputāti Ingu Vanagu, kura tikai uz laiku pilda Jelgavas nodaļas vadītājas un Zemgales reģionālo nodaļu vadītājas pienākumus. Savukārt aizvadītajā piektdienā no ZRP tika izslēgts Rīgas nodaļas vadītājs Renārs Putniņš, kuram pārmesta partijas graušana. Sarunā ar Neatkarīgo viņš vakar norādīja, ka cilvēki no partijas «pakāpeniski iet prom». Partijas iekšienē šo procesu dēvē par pašattīrīšanos.

Zatlers pievīlis

Pirms pāris nedēļām R. Putniņš vērsās pie ZRP valdes ar atklātu vēstuli, kurā informēja par Rīgas nodaļas četru valdes locekļu destruktīvajām darbībām. «Šī grupa man izteikusi nepārprotamu ultimātu (telefoniski), ka par katru cenu mani noņems no Rīgas nodaļas vadītāja vietas, kurā mani ievēlējuši Rīgas nodaļas biedri, lai par vadītāju kļūtu Vija Tirzmale,» teikts vēstulē. Apmēram pirms nedēļas R. Putniņš nevēlējās ar Neatkarīgo apspriest nesaskaņas viņa tolaik vēl vadītajā nodaļā, solīdi norādot, ka tas ir partijā risināms jautājums. Vakar viņš neslēpa, ka notikušo uzskata par iekšējo cīņu par varu un amatiem.

Bijušais zatlerietis domā, ka viņam veltītie pārmetumi nebija objektīvi, bet gan subjektīvi un pirms izslēgšanas ar viņu neizrunājās ne ētikas, ne revīzijas komisijā. Viņam likts noprast, ka vajadzētu atkāpties, bet nodaļas vadītājs nav saskatījis pamatojumu šādai rīcībai. R. Putniņš arī noliedz apvainojumus partijas nomelnošanā. Vēstuli viņš nosūtījis ZRP valdei un partijas biedriem, bet par tās nokļūšanu medijos nav atbildīgs.

«Zatlera kungs ir stipri pievīlis mani un citus cilvēkus. Partijā diemžēl demokrātijas nav. Tika propagandēts tiesiskums un demokrātija, ar ko pievilka cilvēkus, deva viņiem cerību. Tagad [cilvēki] pakāpeniski iet prom,» R. Putniņš izteica viedokli par ZRP notiekošo.

Par savu turpmāko darbošanos politikā ārsts runā izvairīgi: «Es apdomāju, ir visādi piedāvājumi. Vai palikšu politikā, nezinu. Ja redzēšu, kur varēšu realizēt demokrātijas un tiesiskuma principus, tad jā.»

Jelgavas nodaļā jaunas vēlēšanas

Lielākais biedru iztrūkums radies ZRP Jelgavas nodaļā, kur nepieciešams cits vadītājs un valde, kopš to atstāja seši biedri: Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs. Uz nodaļas vadītāja amatu kandidēs deviņi ZRP biedri: Mārtiņš Vadzis, Māris Matrevics, Mārtiņš Štāls, Edgars Sauka, Raimonds Bergmanis, Jānis Dubults, Kārlis Rimša, Gundega Pavāre un Gaida Baranovska, vēsta portāls zz.lv.

Demokrātijas neesot

Lai arī K. Olšteina un viņa domubiedru rīcība izpelnījās nopēlumu, tomēr jelgavnieki arī neslēpa savus uzskatus par lielajā partijā notiekošajiem procesiem. Nekas jauns gan tas nebija, pirms vēlēšanām īsā laikā izveidotajai partijai eksperti paredzēja iekšējās grūtības. Pāris mēnešos nav iespējams noskaidrot katra kandidāta patiesos nolūkus, kālab viņš izlēmis politikā startēt no konkrētā politiskā spēka. Dažs labs no zatleriešiem privātās sarunās nav slēpis, ka galvenais ir tikt iekšā parlamentā.

ZRP Jelgavas nodaļas biedri nav vairījušies kritizēt ZRP kodolu, tam izvēloties ministru kandidātus, un izteikuši nepatiku pret tā dēvēto pelēko kardinālu izvēlēšanu. Neatbalstot Olšteina un Co rīcību, šīs nodaļas biedri atzina, ka partijā trūkstot demokrātijas lēmumu pieņemšanā, atklātības un godīguma. Lēmumi ZRP valdē pieņemti nebalsojot, kaut arī uz āru teikts, ka viss noticis vienprātībā. Jelgavnieki arī vēlētos panākt, ka tiktu sasaukts ZRP ārkārtas kongress, lai būtu iespēja pārvēlēt partijas valdi un ētikas komisiju, kas arī, viņuprāt, ir vainojama pēdējā laika notikumos saistībā ar ZRP.