Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Grigule: Zatlers ir "pret"

© grigule

"Valdis Zatlers ar saviem skaļajiem paziņojumiem grib slēpt un aizēnot faktu, ka vienīgi viņa partija Saeimas sēdē balsoja „pret” to, lai Satversmes panti par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un Latvijas teritorijas nedalāmību tiktu nostiprināti kā negrozāmi," uzskata viena no Satversmes grozījumu iniciatorēm un iesniedzējām, 11. Saeimas deputāte Iveta Grigule (ZZS).

"Es to skaidrotu ar to, ka ZRP un Zatlers grib vienlaicīgi sēdēt uz diviem krēsliem – nezaudējot latviešu atbalstu, ļoti grib izpatikt arī krieviem. Šodien jautājums ir vienkāršs – vieni ir „par” latviešu valodu, otri ir „par” krievu valodu. Bet Zatlera kungs grib izpatikt abiem. Tikai tā var izskaidrot viņa vārdus, ka nav nekur jāsteidzas ar Satversmē negrozāmu pantu noteikšanu," norāda deputāte.

"Paklausieties ko viņš saka: vajag atlikt Satversmes grozījumu izskatīšanu par nemainīgiem pantiem, vajag vēl kaut ko mēnešiem ilgi izdiskutēt un apspriest. Kur ir novedusi šī Zatlera nemitīgā naidnieku meklēšana latvisko partiju vidū, neizlēmība un koķetērija ar Saskaņas centra vēlētāju? Mēs šodien redzam, ka starpnacionālā spriedze pusgada laikā ir nozīmīgi pieaugusi. Un zaudētāji ir abās pusēs," uzsver I. Grigule.

Viņa piekrīt, ka Satversmes labojumus vajadzēja pieņemt uzreiz, kolīdz sākās runas par parakstu vākšanu par otru valsts valodu, nevis aizsegties ar viltus demokrātiju, nebeidzami atliekot šī jautājuma risināšanu. "Tad mums, ZZS nevajadzētu iesniegt Saeimā šos Satversmes grozījumus. Galvenais nav tas, kurš iesniedz, bet gan paši labojumi Satversmē par to, ka latviešu valoda ir vienīgā valsts valoda Latvijā. Es gan, ja dakteris būtu iesniedzis šādu likumprojektu, to atbalstītu. Cik ilgi var vilcināties? Tieši no šīs nenoteiktības un koķetērijas ar cittautiešiem, no šīs viltus demokrātijas ir izveidojusies šodienas nejēdzīgā situācija. Savā dzimtajā zemē mums ir jāaizstāv sava dzimtā valoda! Un tieši Zatlers bija tas, kurš izlaida „džinu no pudeles”, pārliecinoši un ar tankiem nesatricināmi solīdams Saskaņas centram vietu valdībā," piebilst deputāte.

"Gribētos, lai politiķu rīcība un vārdi ir „par” latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un „par” Latvijas teritorijas nedalāmību. Šobrīd Zatlera partija, iespējams neapzinoties, dara visu, lai būtu „pret”," pārliecināta I. Grigule.