Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Aicina uz diskusiju par Raiņa "latvijiešiem"

Turpinot diskusijas par Raiņa politisko ideju šībrīža aktualitāti, pirmdien 30.janvārī plkst 16:00 Eiropas Savienības mājā (Rīgā, Aspazijas bulvārī 28) notiks apaļā galda saruna par Raiņa "latviešiem" un "latvijiešiem". Ar priekšlasījumu uzstāsies pazīstamā Raiņa biogrāfijas pētniece Gundega Grīnuma.

Uz diskusiju tiek esošie un bijušie politiķi, politologi, žurnālisti, komentētāji, eksperti, pētnieki un sabiedriskie darbinieki.

“Rainis ‒ „filozofiskā līmeņa” politiķis ‒ 1929. gada septembrī aizgāja no dzīves laikabiedru pilnībā nesaprasts un nenovērtēts. Vai mūsdienu Latvijas politiskā un garīgā vide ir gatavāka, zinošāka, intelektuāli nobriedušāka par Raiņa laikabiedriem viņa politiskā mantojuma sapratnei un vispusīgai, kvalitatīvai analīzei laikmetīgā izpratnē? Laikam gan ne. Katrā ziņā - grūti iedomāties kaut ko liekulīgāku, pat absurdāku par Raiņa politisko lozungu spekulatīvu izmantošanu tagadnes politiķu – pa lielākajai daļai pašlabuma meklētāju, shēmotāju un jo īpaši – latviešu nacionālā valstiskuma pamatvērtību noniecinātāju un apdraudētāju ‒ „veikalnieciskajās”, šauri partijiskajās interesēs,” savās pārdomās pirms diskusijas dalās Gundega Grīnuma.

Šī būs jau otrā diskusija par Raiņa atgriešanu Latvijas šībrīža politikā. Pirmā šāda diskusija notika 2011.gada nogalē, 28.decembrī Raiņa un Aspazijas mājā. To organizēja sabiedrisko attiecību speciālists un politikas komentētājs Kristians Rozenvalds kopā ar Raiņa un Aspazijas fondu.

“Jā, daudziem atmiņā ir vēl padomju laika stereotipi par Raini, taču neredzot Rainī arī to ģeniālo, kas tik ļoti pietrūkst šobrīd, mēs paši sevi apzogam. Vai šībrīža nenovīdības gaisotnē ir kāds no dzīvajiem, kas varētu vienot cilvēkus Latvijā, tai skaitā latviešus un nelatviešus, bagātos un nabagos? Domāju, ka Raiņa veikums ir izcils mantojums, kuru šobrīd pienācīgi izmantot” pirms pirmās diskusijas stāstīja Kristians Rozenvalds, piebilstot, ka Rainis ir nepiedodami nenovērtēts šobrīd.

“Pirmajā diskusijā nonācām pie atziņas, ka diskutēt par Raini ir aktuāli. Pat jau ne visi tam ir gatavi, taču šis ir īstais laiks, kad to sākt darīt. Tāpēc arī šo diskusiju ciklu turpinām un šogad esam ieplānojuši rīkot vairākas šādas diskusijas, īpaši cerot uz mediju un sabiedrības atsaucību,” stāsta Raiņa un Aspazijas fonda valdes priekšsēdētājs Jānis Matulis.