Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Krievvalodīgie dodas uz Briseli un biedē ar Bībeli

© F64 Photo Agency

Pirms šonedēļ gaidāmā divvalodības referenduma aktīvu sabiedrisko darbību izvērš ne vien latviešu valodas aizstāvji, bet arī krievvalodīgās diasporas pārstāvji, turklāt paužot diametrāli pretējus viedokļus.

Viens no referenduma iniciatoriem Vladimirs Lindermans šodien apmeklē Eiropas parlamentu, lai skaidrotu krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju pozīciju, tikmēr Latvijā ierodas Krievijas režīma opozicionāri Valērija Novodvorska un Konstantīns Borovojs, kuri uzskata, ka referendums liecina par Krievijas vēlmi atgūt ietekmi Baltijas valstīs.

Sarunā ar Neatkarīgo

V. Lindermans apliecināja, ka viņa vizīti Eiroparlamentā organizē Latvijas eiroparlamentāriete Tatjana Ždanoka. «Tikšos ar Spānijas, Lielbritānijas un citu lielvalstu politiķiem, lai apliecinātu, ka Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji nav apmierināti ar starpnacionālajām attiecībām, un skaidrotu referenduma rīkošanas iemeslus,» pauda

V. Lindermans.

Zīmīgi, ka īsi pēc tautas nobalsošanas viņš izlēmis iegūt maksimālu atdevi no referendumā nopelnītās atpazīstamības un sākt karjeru lielajā politikā. Lindermana partija kopā ar osipovišiem dibinās partiju apvienību, lai piedalītos 2013. gada pašvaldību vēlēšanās.

Gluži pretējas referenduma cēloņsakarības akcentē Krievijas oficiālās varas disidenti V. Novodvorska un K. Borovojs. Abi politiķi, kuri līdz šim aktīvi komentējuši etnisko situāciju Latvijā, šodien ierodas Rīgā, lai sniegtu savus komentārus saistībā ar gaidāmo referendumu, kā arī tiktos ar Saeimas deputātiem, Saeimas cilvēktiesību komisiju un Austrumeiropas politikas centra pārstāvjiem. «Sākot ar Rīgas priekšsēža atskaitēm Krievijas vēstniekam, beidzot ar Latvijai absurdo referendumu par otru valsts valodu – tie ir spilgti piemēri Krievijas politikai Latvijā. Šodienas kara ieroči ir referendumi, sabiedriskās organizācijas un mediju telpa. Man atliek tikai brīnīties, ko mūsu politiķi un drošības iestāžu darbinieki ir darījuši līdz šim, ja nu jau ir tik tālu, ka Krievijas demokrāti brauc mūs brīdināt,» atzīst Rīgas domes deputāts Jānis Skuja, kura pārstāvētā Demokrātisko patriotu frakcija abus Krievijas politiķus ir aicinājusi uz Rīgu.

Viens no V. Novodvorskas un K. Borovoja vizītes mērķiem ir tikšanās arī ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, kurš neslēpj savu nostāju referendumā un atklāti iestājas par divvalodību.

Tikmēr viens no referenduma iniciatoriem Illarions Girss izlēmis apelēt pie ticīgo jūtām, lai pārliecinātu sabiedrību par pareizo izvēli referendumā. Viņš rīdziniekus uzrunā ar Jēzus Kristus vārdiem. Rīgas centrā, Krasta ielā pie Dzelzceļa tilta, ir uzstādīts reklāmas plakāts, kurā atainots citāts no Bībeles, t.i., Jēzus Kristus brīdinājums: «Ikviena valsts, kas savā iekšienē ir sašķelta, aiziet postā, un tur nams uz namu grūst.» (Lk. 11,17).