Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Internetā vāc parakstus pret 16.marta leģionāru gājienu Rīgā

Interneta vietnē "peticijas.com" tiek vākti paraksti pret 16.marta leģionāru gājienu Rīgā.

Zem saukļa "Izbeigt 16.marta gājienus Rīgā, Latvijas un latviešu vēstures pārskatīšanu!" jau parakstījušies 1085 cilvēki. Tāpat 131 Lielbritānijas pilsoņa paraksts likts zem tāda paša satura petīcijas citā vietnē - "http://epetitions.direct.gov.uk/petitions/27795".

Kā petīcijas iniciatore parakstījusies kāda Monika Lovenberga no Lielbritānijas. Petīcija pieejama angļu, krievu un vācu valodā.

"Kopš 1998.gada bijušie latviešu SS katru gadu 16.martā dodas gājienā galvaspilsētā Rīgā, lai pieminētu un vēstītu par kritušajiem kolēģiem kā kara varoņiem. Gājienu dalībnieku skaits pēdējo gadu laikā ir satraucoši audzis un tagad pat tos pieļauj Latvijas amatpersonas," teikts petīcijā.

Petīcijā norādīts, ka Latvijas valdības vadītājs norādījis vietējiem medijiem, ka 16.martam nav būtiskas nozīmes, un leģionāru dienu konfrontācijai izmanto abu pušu radikāļi. "Tomēr šīs petīcijas parakstītāji ir pārliecināti, ka Latvijai, starptautiskajai sabiedrībai, Lielbritānijas valdībai, Eiropas Savienībai (ES) un NATO ir skaidri jānosoda nacistu pasākums, jo "Waffen SS" veterāni nav leģitīmi varoņi nevienā ES dalībvalstī, par kuru Latvija ir kļuvusi 2004.gadā!"

Par petīciju notiek arī aktīva diskusija, kurai pievienoti jau aptuveni simts viedokļi. Pārsvarā tie ir vērsti pret leģionāru gājieniem Rīgā. Dažos no komentāriem pat norādīts, ka petīciju vajag ne tikai parakstīt, bet arī ierasties Rīgā un paust savu protestu.