Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Lembergs: Ja pieņems lēmumu aizliegt pilsoņiem ierosināt referendumus, tad šī Saeima būtu atlaižama

© Juris Presņikovs

„Galvenais pēdējo dienu notikums, pēc manām domām, ir tas, ka valdošā koalīcija ir ierosinājusi un otrajā lasījumā ir pieņemts jauns likumprojekts, kas nosaka, ka, lai pilsoņi ierosinātu referendumu, agrāko 10 000 parakstu vietā ir jāsavāc 150 000 paraksti. Turklāt parakstu vākšanas izdevumi ir jāsedz pašiem ierosinātājiem, un tas ir apmēram 300 000 Ls,” pārliecināts Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

„Tas ir nedemokrātiski un pēc būtības neatbilst Latvijas Republikas Satversmei un demokrātiskas valsts pamatprincipiem. Šobrīd tiek virzīts likumprojekts par referendumiem, kas pēc būtības liedz iespēju pilsoņiem vispār jebkad ierosināt kādus likuma grozījumus, likuma pieņemšanu vai noraidīšanu, izmantojot referendumu. Skaidrs, ka 300 000 Ls ir liela nauda, tādu atrast būs grūti. Savākt 150 000 parakstus arī būs grūti. Turklāt Centrālā vēlēšanu komisija vēl varēs vērtēt, vai ierosinātais likumprojekts atbilst referendumam vai ne,” klāstīja Lembergs.

„Interesanti, ka pašreizējā valdošā koalīcija, kad tā bija opozīcijā 2007. un 2008.gadā, ar putām uz lūpām cīnījās par to, ka pilsoņiem ir jādod iespēja paust savu viedokli par valdības, valdošās koalīcijas darbu un ka tam jābūt filtram, lai nepieļautu valdošās kliķes atraušanos no tautas. Taču tagad tie, kas toreiz bija opozīcijā un tagad ir pozīcijā, neko vairāk neizdomā kā faktiski pēc būtības aizliegt Latvijā pilsoņiem ierosināt referendumus. Tāpat ir interesanti, ka vienlaikus šī pati valdošā koalīcija rosina referendumus pašvaldību līmenī. Tā kā viņi pašvaldībās nav pārstāvēti, tad tur ierobežojumu nav,” norādīja pašvaldības vadītājs.

„Domāju, ka ir absolūti amorāli pieskaņot likumdošanas procesu un pieņemt likumus atkarībā no tā, vai dotais politiķis ir pozīcijā vai opozīcijā. Tas ir absolūti nepieņemami. Pēc manām domām, ja šādas izmaiņas tiek izdarītas un faktiski tiek pieņemts lēmums aizliegt pilsoņiem ierosināt referendumus, tad šī Saeima būtu atlaižama. Domāju, ka tā būtu pareizi. Vai nu to dara valsts prezidents, vai to dara pilsoņi, bet šāda nedemokrātiskas valsts veidošana ir jāpārtrauc. Faktiski tā ir kontrrevolūcija, tās ir totalitāras valsts pazīmes,” sacīja Lembergs.

Atbildot uz jautājumu, vai cilvēki izies ielās, ja viņiem tiešām būs liegta iespēja pateikt savu viedokli referendumā, Lembergs norādīja: „Cilvēki izies ielās tad, ja to kāds nopietni organizēs. Jāapvienojas. Ja nevalstiskais sektors apvienosies pret valdošo kliķi, pretvalstisko un prettautisko, tad tas ir iespējams. Tā kā 2008.gadā mobilizējās Džordža Sorosa nevalstiskais sektors jeb kontrrevolūcijas spēki Latvijā. Viņi sasniedza rezultātu. Tagad viņi ir pie varas. Faktiski jau šos rosinājumus virza Džordža Sorosa kontrolētās organizācijas.”