Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Uz premjera krēslu piesakās arī Šlesers

© Lauris Vīksne, f64

Ainārs Šlesers negaidīs vienu no saviem galvenajiem sāncenšiem Andri Šķēli, kas 21. novembrī oficiāli atgriezīsies Tautas partijas priekšsēdētāja un premjera kandidāta amatā. Sestdien LPP/LC kongresā Rīgas vicemērs izziņos priekšvēlēšanu sacīkstes sākumu.

"Ja mani ievēlēs par vienīgo partijas priekšsēdētāju, man ar to brīdi būs jākļūst arī par partijas premjera amata kandidātu, jāsāk nopietna cīņa, lai kļūtu par nākamo valdības vadītāju," sarunā ar Neatkarīgo pirmdien teica A. Šlesers. Pirms dažām nedēļām kā ZZS premjera kandidāts ar saukli "saimnieks nāk sakārtot valsti" tika pieteikts Aivars Lembergs. Vai trīs ietekmīgie vīri jau ir vienojušies un priekšvēlēšanu sāncensība būs ar vēlētājiem neredzamām sarkanajām līnijām, ko viņi nepārkāps?

Ja tā, tad A. Šlesers, kas lietoja boksa terminoloģiju, norādīdams uz atšķirīgajām svara kategorijām starp sevi, A. Šķēli un A. Lembergu, runāja par 10. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņu kā cīņu, kuras rezultāts ir sarunāts. "Mēs nekādu ietekmi nevaram sadalīt, būs vēlēšanas, kurās notiks smaga cīņa par to, kurš būs premjera kandidāts," tomēr apgalvo A. Šlesers. Tikmēr kāds vadošs TP politiķis neoficiālā sarunā, gan noraidot, ka ir panākta kāda vienošanās, piebilda: "Viņi ir pieredzējuši cilvēki un saprot, ka jādzīvo būs arī pēc vēlēšanām, tādēļ noteikti nepārkāps sarkanās līnijas."

Pirms dažiem mēnešiem ļoti šaurā lokā slepeni tika apspriesta LPP/LC un TP tuvināšanās iespēja. Dzirdētas divas atšķirīgas versijas – viena, ka personiski pie A. Šķēles ar šādu priekšlikumu devies A. Šlesers, otra – pretēja, ka LPP/LC līderi uzrunājuši daži TP smagsvari, kuriem bija iestājusies panika pēc sakāves jūnija vēlēšanās Rīgā un Eiroparlamentā. Atšķiras arī versijas, kādēļ process apstājās, tā arī nesācies, – avoti TP Neatkarīgajai norādījuši uz bažām par A. Šlesera ambīcijām. Dzirdēts arī par A. Šlesera nostāju, ka uz 10. Saeimas vēlēšanām izdevīgi iet atsevišķi, jo, "gudri cīnoties", mandātu skaits, ko summā varētu iegūt abas partijas, būtu lielāks. Toreiz partiju līderi analizējuši, ka TP kā Rīgas mēra kandidātu tomēr izvirzot Aigaru Kalvīti, kā iepriekš bija plānots, ekspremjers, konkurējot ar A. Šleseru, būtu nodrošinājis ne tikai TP pārstāvību Rīgas domē, bet arī LPP/LC palīdzējis iegūt vēl vairāk balsu. Partijas ir sapratušas, ka vēlētāju iespējams mobilizēt ar līderu sāncensību.

Pagaidām pilnīgi skaidrs, ka A. Šķēle no trim kandidēs Saeimas vēlēšanās. A. Šlesers, kuram ir šogad iegūts vēlētāju uzticības mandāts, nekandidēs Saeimas vēlēšanās un uz premjera amatu kandidēs, būdams Rīgas vicemērs. Vēl nav arī skaidrs, vai A. Lembergs kandidēs no ZZS saraksta 10. Saeimas vēlēšanās. Politikas kuluāros runā, ka Ventspils mēram būtu gandarījums pacīnīties vienā vēlēšanu apgabalā ar A. Šķēli un viņš varētu būt drošs par uzvaru.

A. Šlesera un A. Lemberga viedoklis sakrīt jautājumā par Saskaņas centru tādā ziņā, ka ne viens, ne otrs sadarbību ar to neuzskata par aizliegtu tēmu. "Vislabāk būtu, ja mēs ar Saskaņas centru pa diviem varētu veidot valdību," saka LPP/LC līderis. Tikmēr A. Lembergs nesen sarunā ar Neatkarīgo uz jautājumu par iespēju strādāt vienā valdībā ar SC teica, ka pēcvēlēšanu rītā galvenais jautājums būs, nevis – kurš sadarbosies ar šo kreiso partiju, bet – "ko Saskaņas centrs ņems savā valdībā". ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis šajā jautājumā ir piesardzīgāks un uzsver, ka agrāk par vēlēšanu nakti koalīcijas salikums nebūs skaidrs.