Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Koalīcijai nav skaidra viedokļa, vai valsts uzņēmumos atjaunot padomes

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc valdību veidojošo partiju koalīcijas padomes sēdes pauda skepsi par šāda soļa lietderību. Premjers piebilda, ka koalīcija ir vienojusies, ka Ekonomikas ministrija turpina saskaņoto likumprojektu virzību, kuri paredz reformu ieviešanu.

Savukārt Reformu partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis žurnālistiem skaidroja, ka ekonomikas ministra Daniela Pavļuta reformu priekšlikumi paredz Ministru kabinetam piešķirt tiesības nolemt, ka atsevišķiem lielajiem valsts uzņēmumiem ir jāatjauno padomes.

Jau ziņots, ka, īstenojot reformas valsts uzņēmumu pārvaldībā, savulaik likvidētās padomes varētu atjaunot aptuveni desmit uzņēmumiem, maijā sacīja Pavļuts.

Padomes iecerēts atjaunot uzņēmumiem, kuri atbildīs vairākiem kritērijiem. Proti, to bilances summa pārsniedz trīs miljonus latu, neto apgrozījums pārsniedz 15 miljonus latu, bet darbinieku skaits - 50 cilvēkus. Kā piemērus Pavļuts minēja "Latvenergo", "Latvijas Dzelzceļu", "Latvijas Valsts mežus".

Ministrs pauda viedokli, ka savulaik pieņemtais lēmums likvidēt padomes valsts uzņēmumos nav atrisinājis jautājumu par uzņēmumu vadības politizāciju, jo tā pārvirzījusies valžu virzienā un citos veidos, bet tā dēļ zaudēts būtisks elements korporatīvās pārvaldības ķēdē. Padomes funkcija tādējādi pārvirzījusies uz kapitāldaļu turētājiem, kas parasti ir ministriju valsts sekretāri vai citas amatpersonas.