Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeimas deputāti taupību neievēro; saņem maksimālas kompensācijas

Deputātiem līdztekus darba algai un piemaksām par darbu komisijās, kas pirms nodokļu nomaksas vidēji ir apmēram 1450 latu mēnesī, joprojām ir iespēja saņemt arī ļoti lielas kompensācijas no valsts budžeta.

Tās, ņemot vērā šā brīža tirgus situāciju, dod iespēju dzīvot glaunos dzīvokļos, ik dienas, ieskaitot brīvdienas, nobraukt apmēram 90 kilometrus, apmaksāt telefonsarunas 54 latu vērtībā, kā arī saņemt vēl 135 latus, kas nosaukti par reprezentācijas naudu. Turklāt šo summu var tērēt, kā vien sirds kāro, jo par tās izlietošanu atšķirībā no iepriekšminētajām, neviens neliks atskaitīties.

Kompensācijas deputātiem paredzētas Saeimas kārtības rullī. Uz dzīvokļa īres vai viesnīcas izdevumu kompensāciju ir tiesības pretendēt deputātiem, kuri nedzīvo Rīgā, bet kuriem tautas kalpu pienākumu realizēšanai ir nepieciešama dzīvesvieta arī galvaspilsētā. Savukārt transporta kompensāciju izmaksā visiem, izņemot tos, kuru rīcībā ir dienesta auto. Lai arī šogad tās vienreiz jau samazinātas, kompensāciju summas joprojām ir ievērojamas. Piemēram, oktobrī, transporta izdevumu kompensācijās lielākai daļai deputātu bija maksimālā iespējamā – 179 lati; arī dzīvokļa īres kompensācijai tautas kalpi cenšas izmantot maksimālo pieejamo summu. Lai gan kopumā to saņem tikai puse deputātu, gandrīz visiem tā ir tuvu atļautajiem 388 latiem. Jāpiebilst, ka summas paredzēts kompensēt atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, tātad deputātam pretī jāiesniedz atbilstoši čeki vai līgumi. Dzīvojamās platības ziņā tas nozīmē, ka deputāti dzīvošanai vai nu izvēlas to labāko, vai arī maskā neadekvātu summu, tam tērējot budžeta naudu.

Nekustamo īpašu kompānijas Latio dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte Neatkarīgajai sacīja, ka esot gan jāņem vērā, vai minētie 388 lati ir tikai īres maksa vai arī apsaimniekošanas izdevumi un komunālie maksājumi. Taču jebkurā gadījumā par šo summu varot noīrēt ļoti labu dzīvokli. "Par tādu cenu tas ir divistabu–trīsistabu dzīvoklis vai nu jaunajā projektā, vai arī centrā. Mikrorajonā tas noteikti nav," viņa sacīja, norādot, ka īres cenas divistabu dzīvokļiem mikrorajonā šobrīd ir 80–100 lati. V. Gailīte arī sprieda, ka labu dzīvokli šobrīd noteikti var atrast par lētāku cenu nekā deputātiem apmaksātā.

Saeimas Saimnieciskās komisijas vadītājs Vilnis Edvīns Bresis sarunā ar Neatkarīgo iebilda, ka īres kompensācija noteikti neesot tā problemātiskākā, pat ja to samazināšot, lielu ietaupījumu nebūšot. Pēc viņa teiktā – transporta izdevumi gan būšot jāpārskata. Tiesa, viņš vairāk runāja par dienesta auto izmantošanu. Individuālā 179 latu kompensācija, pēc Saimnieciskās komisijas vadītāja domām, nav liela summa. "Pat lietojot lētāko benzīnu, kas litrā maksā ap 70 santīmi, un braucot ar mazāko mašīnīti, kas uz 100 kilometriem patērē 8 litrus, mēnesī varot nobraukt vien 2800 kilometrus [ap 93 km dienā – aut.]," sacīja V. E. Bresis, kas neesot daudz. Turklāt šajā summā neiekļauj tehnisko apkopi, riepu nodilumu un tamlīdzīgi, kas deputātam jāsedz no savas kabatas.

Jāpiebilst, ka deputātam nav jāatskaitās arī par braucienu galamērķi. V. E. Bresis gan norāda, ka to arī nevarētu izkontrolēt un vienmēr adekvāti novērtēt. Piemēram, ja deputāts brauc tikties ar vēlētājiem uz apdzīvotu vietu, kur dzīvo arī viņa radinieks, kurš apciemots, – ej nu izšķir, vai tas bijis privāts brauciens vai pildīti darba pienākumi. Turklāt deputātiem, kas nedzīvo Rīgā, jānokļūst arī līdz savai dzīvesvietai.

Virkne deputātu gan saņem maksimālās dzīvokļa kompensācijas un maksimālās transporta kompensācijas vienlaikus. Turklāt ne tikai tie, kuriem dzīvesvieta no Rīgas ir tiešām tālu (tādi ir, piemēram, liepājnieks Valērijs Agešins (SC), Vitālijs Aizbalts (LPP/LC) no Daugavpils, Skaidrīte Pilāte (ZZS) no Balviem vai Vitālijs Orlovs (SC) no Jēkabpils un citi, kuri visi saņem 179 latus par transportu un vismaz 380 latus par telpu īri Rīgā). Lielās kompensācijas gan par dzīvokli Rīgā, gan transportu saņem, piemēram, arī Valērijs Buhvalovs (PCTVL), kurš ir no galvaspilsētai tuvās Jelgavas, vai arī Sergejs Mirskis (SC), kura dzīvesvieta ir Ādažos.

V. E. Bresis atzina, ka šādos gadījumos, kompensāciju izmaksa tiešām varētu būt pārdomājama. Jo – ja deputātam tiek kompensēta dzīvesvieta Rīgā, diezin vai katru dienu jāmēro arī tālāks ceļš līdz mājām, lai par to vēl saņemtu maksimālo kompensāciju. Taču tautas kalpi šim jautājumam plāno pievērsties tikai nākamgad, kad pēc V. E. Breša teiktā kompensāciju sistēma varētu tikt pārvērtēta. Iniciatīvai gan esot jānāk no Saeimas prezidija.