Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunumiem bagāta vasara

© F64

Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes Komunālā pārvalde pārziņā ir plaša saimniecība un līdz ar to arī darāmo darbu saraksts garš – kustamā un nekustamā īpašuma apsaimniekošana, ielu, parku, skvēru, kā arī dažādu infrastruktūras elementu būvniecība un uzturēšana, satiksmes drošības pasākumi, piemēram, luksoforu, apgaismojuma un ceļa zīmju apkope, un vēl, un vēl.

 «Darba netrūkst nedz ziemā, nedz vasarā, jo ir ne tikai jāuztur esošā infrastruktūra, bet jārūpējas par jauniem, interesantiem un pievilcīgiem objektiem,» saka iestādes direktora vietnieks Edgars Puriņš. Izņēmums nav arī šī vasara – pārsteigumi ir un būs.

Lielais laukums top krāšņs

Vasara ir laiks, kad vēl intensīvāk nekā citkārt notiek jaunu objektu būvniecība. Viens no apjomīgākajiem patlaban īstenojamajiem projektiem ir Lielā laukuma rekonstrukcija, kas tika uzsākta pērnā gada augustā. Tās rezultātā pilsēta iegūs vizuāli pievilcīgu, sakoptu atpūtas un pastaigu vietu ar modernu strūklaku, jauniem celiņiem, soliņiem, apgaismojumu, zālienu un apstādījumiem. «Projekts ir ļoti darbietilpīgs un sarežģīts, jo būvniecībā tiek izmantoti dažādi jauni, interesanti materiāli. Līdz pilsētas svētkiem darbi vēl nebūs noslēgušies, jo tehniskajā projektā ieviestas vairākas izmaiņas, kas saistītas ar labāko risinājumu meklējumiem. Viens no būtiskākajiem jautājumiem ir strūklakas projekts, kura autors ir vācu arhitekts Deivids Kuks. Vēl nepieciešama tehniskā projekta pilnīga izstrāde. Toties laukuma labiekārtošana – celiņi, arhitektūras formas, dobju un apstādījumu vietu ierīkošana – visā teritorijā gan būs pabeigta, tādēļ svētku laikā laukums būs apmeklētājiem daļēji atvērts,» stāsta Edgars Puriņš.

Nevar nepieminēt vēl kādu būtisku niansi, proti, būvniecības procesā tiek ievērotas horizontālās prioritātes, kas nozīmē, ka laukuma infrastruktūra būs piemērota cilvēkiem ar fiziskiem vai kustību traucējumiem. Šādu praksi Ventspilī īsteno jau labu laiku. Pirmais objekts, kurā tika pielietots horizontālās prioritātes princips, ir 2000. gadā atklātā bērnu pilsētiņa četru hektāru platībā ar brīvi pieejamām bērnu rotaļu iekārtām. Tika izgatavota speciāla rotaļu iekārta un izbūvēts gumijas segums bērniem ar kustību traucējumiem. Savukārt, rūpējoties par ielu un ceļu infrastruktūru, tiek domāts par uzbrauktuvju un nobrauktuvju ierīkošanu, apmalīšu pazemināšanu seguma līmenī, lai pārvietošanās būtu pēc iespējas ērtāka.

Ar kompleksu pieeju

Ielu rekonstrukcijas Ventspilī tiek veiktas plānveidīgi, atbilstoši pilsētas Attīstības komisijas pieņemtajiem lēmumiem. Lielākie darbi šajā gadā saistīti ar investīciju projektu Ūdenssaimniecības attīstība Ventspilī, IV kārta. Tā ietvaros paredzēta kanalizācijas un ūdensvada tīklu paplašināšana 12 ielu posmos Krievlaukos un Dienvidrietumu rajonā. Kopā paredzēts izbūvēt aptuveni 3,3 kilometrus maģistrālā ūdensvada un tikpat kanalizācijas tīklu, kā arī divas jaunas kanalizācijas sūkņu stacijas. Kompleksi ar ūdenssaimniecības attīstības projektu tiek realizēts arī ielu infrastruktūras sakārtošanas projekts, par ko atbildīga Komunālā pārvalde. «Veicam tos ielu rekonstrukcijas darbus, ko neparedz ūdenssaimniecības programma – veloceliņu izbūvi, ietvju un to nomaļu sakārtošanu, apgaismojuma ierīkošanu un citus labiekārtošanas darbus.

Kā vēl viens pilsētā ļoti nozīmīgs un svarīgs projekts tiek realizēts Pievadceļi Ventspils brīvostas teritorijā esošajiem termināļiem un industriālajām zonām, kura faktiskais realizētājs ir Ventspils brīvostas pārvalde, taču arī šeit mūsu iestāde aktīvi līdzdarbojas gan pie būvniecībā plānoto ielu posmu projektēšanas, gan realizēšanas. Šajā gadā šā projekta ietvaros tiek rekonstruēti tādi nozīmīgi ielu posmi kā Kustes dambis līdz pilsētas administratīvajai robežai un Robežu iela no Kustes dambja līdz Mičūrina ielai, Celtnieku iela, Latgales iela, Sanatorijas iela, kā arī automašīnu stāvlaukums Dzintaru ielā.

Veloceliņu izbūve tiek iekļauta praktiski jebkurā ar ielu infrastruktūru saistītā projektā. Tā, piemēram, ja tiek būvēta ietve, to izveido platāku, atbilstoši standartiem, lai vietas pietiktu arī velosipēdistiem. Patlaban veloceliņu kopgarums sasniedz 45 kilometrus, bet nu kārta trim jaunākajiem projektiem. Pirmais no tiem top Celtnieku ielā, tad seko Kustes dambis un visbeidzot Robežu iela, tā kopējo veloceliņu tīklu pagarinot par vēl diviem līdz diviem ar pusi kilometriem. Braukšana ar velosipēdu ir ne tikai videi draudzīga, bet arī veselīga nodarbe, kas kļūst aizvien iecienītāka dažādu vecumu cilvēku vidū. Ne visi ir gatavi apmeklēt trenažieru zāli, bet ar velosipēdu var braukt praktiski jebkurš.

Kukaiņu saimē arī sienāzis un mārīte

Pilsētas labiekārtošanā un dažādu atpūtas objektu izvietošanā Ventspils nenoliedzami ir rekordiste. Ik gadu pilsētniekus un viesus priecē aizvien jauni vides objekti. Vaicāts, kur smeļas jaunievedumu idejas, E. Puriņš neslēpj – ceļi, pa kuriem atnāk iedvesma, ir dažādi. «Esot starptautiskās izstādēs vai ceļojot, allaž esmu pievērsis uzmanību jaunām, neparastām idejām un lietām, no kurām iedvesmoties. Nekad neesmu kautrējies izrādīt iniciatīvu un rakstīt priekšlikumus, ko pēc tam izvērtē domes vadība. Jā, viena otra ideja ir guvusi atsaucību un īstenota. Šajā ziņā dome ir atsaucīga, un, ja kādam ir laba ideja, lūdzu, neturiet to pie sevis, bet nāciet un stāstiet arī mums! Tikai tādā veidā varam ko jaunu ieviest un parādīt» teic E. Puriņš. Tādējādi kopīgi ar kolēģiem gan no Komunālās pārvaldes, gan Ventspils domes esam pilsētas infrastruktūrā ieviesuši jaunus vaibstus.

Viens no objektiem, kura ikgadējā uzturēšana ietilpst Edgara atbildības lokā, un vieta, kur īstenot interesantas ieceres, ir Ventspils pludmale. «Pirms sezonas vienmēr cenšamies piedāvāt kādu jaunu risinājumu, dizaina objektu, rotaļu iekārtu,» viņš apliecina. Tā, piemēram, pagājušajā gadā tika uzstādīti āra trenažieri, kas piemēroti aktīvās atpūtas cienītājiem. Ja apnīk laiski zvilnēt smiltiņās un sauļoties, var uzlabot veselību, izkustēties un izstaipīt muskuļus. Savukārt gados jaunāko atpūtnieku priekam esošo rotaļu iekārtu klāstā parādījušies jauni elementi.

Šosezon ar jaunām rotaļu iekārtām tiek papildināta Mežaparka teritorija un tajā esošā Džungļu taka. Mazākiem bērniem no trīs gadu vecuma, izbūvējot koka rotaļu namiņu ar slīdkalniņu un uzstādot šūpoles, bet lielākiem bērniem, no 6 līdz aptuveni 10 gadu vecumam, tiek veidota jauna šķēršļu trase ar perspektīvu to laika gaitā papildināt. Jauno iekārtu princips ir vienkāršs: pārvietošanās notiek no viena elementa uz otru nelielā augstumā virs zemes, turklāt ceļā jāpārvar dažnedažādi mākslīgi radīti šķēršļi.

Tas nebūt vēl nav viss! Šobrīd aktīva darbība noris Reņķa dārzā, kur tiek gatavoti laukumi ar gumijas segumiem, lai uzstādītu izstādē Vācijā nolūkotas Spānijā ražotas rotaļu iekārtas – izmēros iespaidīgu Sienāzi un Bizbizmārīti. Abas iekārtas ir atvestas un līdz svētkiem būs arī uzstādītas, lai pārsteigtu un priecētu ikvienu mazo apmeklētāju.

No 1. līdz 3. augustam ikviens laipni gaidīts Ventspilī uz pilsētas 724. jubilejas svinībām, lai trīs dienu garumā baudītu opermūziku, piedalītos Grāmatu svētkos, novērtētu ziedu paklājus, justu līdzi dragreisa un spēkavīru sacensību dalībniekiem, apmeklētu amatnieku gadatirgu un neskaitāmas citas svētku norises. Uz tikšanos!