Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Limbažos notiks pasaules čempionāts trases automodelismā

© Ojārs Lūsis

No 4. līdz 11. oktobrim Limbažos mašīnu rūkoņa pieņems vēl nedzirdētus apmērus – pilsētā norisināsies 23. F1 pasaules čempionāts sacensībās ar miniatūriem elektromobiļiem – trases automodeļiem. Pasākums pulcēs ap 130 dalībnieku no 16 valstīm.

 Šis tehniskais sporta veids spēj aizraut gan mazus, gan lielus – par to liecina arī dalībnieku vecums, kas ir robežās no 10 līdz 70 gadiem. Sacensības klātienē aicināti vērot arī citi interesenti – būs iespēja just līdzi ne tikai spraigajām sacensībām, bet arī pašiem iemēģināt roku radošajās darbnīcās.

Automodelisms arvien populārāks

Pasākuma menedžeris Jānis RageRaģis stāsta, ka Latvijā pasaules čempionāts trases automodeļiem tiks rīkots otro reizi. Viņš uzskata, ka šis gods Latvijai atkārtoti uzticēts tāpēc, ka pasaulē automodelisti no mūsu valsts ļoti augstu kotējas, ieņemot 4., 5. vietu. «Piemēram, pērn sacensībās Kijevā Latvijai bija vislielākā delegācija – bijām 13 dalībnieki. Šogad čempionātam ir pieteikušies 27 Latvijas pārstāvji,» informē J. RageRaģis. Viņš novērojis, ka automodelisms ieinteresējis ļoti daudz jauniešu. Intereses pieaugumu neapšaubāmi veicinājis arī fakts, ka automodelisms arvien plašāk tiek iekļauts interešu izglītības pulciņu klāstā. Latvijā dažādu līmeņu trases ir jau 17 pilsētās. «Mūsu valsts pārstāvji patiešām ir ļoti talantīgi un prasmīgi, tāpēc ne velti pasaules līmenī atrodamies tik augstā pozīcijā,» spriež J. RageRaģis.

Pasaules čempionāts katru gadu notiek citā valstī, pilsētā, un šogad kā norises vieta ir izvēlēta Limbažu pilsēta, jo tieši Limbažos 2013. gadā tika izveidota pilnīgi jauna automodelisma trase, kas atbilst pasaules čempionāta organizēšanas standartiem.

Svarīgs reakcijas ātrums

Ieskicējot sacensības pamatbūtību, J. RageRaģis skaidro: «Uz trases, kur ir astoņi celiņi, ar vadības pulti tiek vadīti un joņo miniatūri F1 formulu un citu auto modelīši.» Modeļa vadīšanai nepieciešams regulēt ātrumu, un, ņemot vērā to, ka braukšanas ātrums ir ievērojams, svarīgāks ir braucēja reakcijas ātrums, tas ļauj iegūt asas izjūtas gan braucējam, gan skatītājiem. «40 metrus garā trase tiek izbraukta trīs sekundēs, turklāt trasē iekļauti astoņi pagriezieni. Automodelisms ne tikai veicina sportisku garu, bet uztrenē koncentrēšanas spēju, pusaudžiem iemāca konstruēt, uzbūvēt, izprast tehnoloģijas, lai viņu elektromobilis spētu sasniegt labus rezultātus,» norāda J. RageRaģis. Šis tehniskais sporta veids spēj ieintriģēt arī pieaugušo prātus. «Automodelisms ir krāsaina asu izjūtu spēle, tehnisku domu prasošs sporta veids,» rezumē pasākuma menedžeris.

Daudz radošu darbnīcu

Arī skatītājiem nebūs jāgarlaikojas, turklāt viņi varēs ne tikai just līdzi trasē notiekošajam, bet arī paši rosīties kādā no radošajām darbnīcām, piemēram, Limbažu Bērnu un jauniešu centrā notiks koka automodelīšu darbnīca, robotikas darbnīca, sadzīves tehnikas demontāžas darbnīca, LEGO mānijas diena un citi pasākumi.

Dažiem no tehniskās jaunrades pasākumiem ir vērts sagatavoties jau mājās, piemēram, biedrības Dzirnavu spēks mājaslapā projekta Nāc un dari, jo Tu vari! bilžu galerijā ikviens var aplūkot, kā pašam izgatavot minikāru vai koka modelīti. Ar savu pašgatavoto braucamrīku varēs piedalīties arī kopējās sacensībās. Piemēram, 11. oktobrī paredzētas minikāru nobraucienu sacensības pa Cēsu ielu no K. Baumaņa pieminekļa līdz K. Baumaņa laukumam. Bet laukumā pie Limbažu novada domes būs elektromobiļu un elektrodivriteņu izstāde un demonstrācija. Šo visu pasākumu mērķis ir stimulēt bērniem un jauniešiem darboties prieku, attīstīt radošo domāšanu, sekmēt izpratnes veidošanos par kvalitatīvām un saturīgām brīvā laika pavadīšanas iespējām, rosināt jauniešus pievērsties praktiskas un tehniskas ievirzes interešu nodarbībām.