Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sporta stundas siltā un mājīgā sporta zālē

© Ojārs Lūsis

Limbažu novada ģimnāzijai jaunais mācību gads iesācies ar jaunām, pozitīvām vēsmām – skola ieguvusi papildu telpas mācību procesa nodrošināšanai, īsteno jaunu fakultatīvu nodarbību – robotika, kā arī sporta stundas tagad varēs notikt mūsdienīgā sporta zālē.

Mācīsies konstruēt robotus

Ar visām novitātēm plašāk iepazīstina ģimnāzijas direktore Ineta Zariņa. «Pirmkārt, šajā mācību gadā esam ieguvuši papildu telpas. Vēl gan jāturpina veikt labiekārtošanas darbi, lai tās kļūtu par moderniem mācību kabinetiem,» stāsta I. Zariņa. Otrkārt, skolēniem ir pieejamas jaunas fakultatīvas nodarbības – robotika, kas gūst arvien lielāku popularitāti pasaulē. Skola ir iegādājusies arī Lego Mindstrom robotikas komplektus. Caur šīm nodarbībām skolēni izzina programmēšanas pasauli, gūst priekšstatus par nozari, kura attīstās arvien vairāk un vairāk. «Lai arī programmēšana mums ir ietverta mācību programmās matemātiķiem, tomēr vēlējāmies piedāvāt skolēniem vēl daudzpusīgākas iespējas šajā jomā, piemēram, veidojot izpratni, kā uzkonstruēt robotiņus, ka tiem var dot komandas,» skaidro skolas direktore. Nodarbības vada skolas informātikas skolotājs. Šobrīd par robotikas nodarbībām ir liela interese.

Plašs fakultatīvo nodarbību klāsts

Interesentu netrūkst arī citām interešu izglītības un fakultatīvajām nodarbībām, kas kopskaitā ir gandrīz 30, piemēram, žurnālistikas pamati, latviskā dzīves ziņa, jauno ķīmiķu skola, pētījumi dabā, astronomija, automodelisms un ne tikai – principā no šā klāsta sev piemērotāko var atrast skolēni, kam tuvākas gan mākslinieciskas izpausmes, gan sportiskas aktivitātes, gan inženierzinātnes. Padomāts arī par dažādu svešvalodu apguvi, piemēram, ģimnāzijas audzēkņiem jau vairākus gadus ir iespēja apgūt zviedru valodu. Šo nodarbību apmeklētājiem ir iespēja arī katru gadu pavasarī doties uz sadarbības skolu Zviedrijā, kur apgūtās iemaņas pielietot praksē, tāpat zviedru bērni katru rudeni viesojas Limbažu ģimnāzijā.

Ģimnāzija šogad piedzīvojusi arī estētiskas pārmaiņas. «Pašvaldība šogad ļoti daudz līdzekļu ieguldīja novada izglītības iestāžu rekonstrukcijā un renovācijā. Liels prieks, ka beidzot arī mūsu sporta zāle sagaidīja savu atdzimšanas iespēju. Zāle ir celta 1973. gadā un līdz šim kapitālremontu nebija piedzīvojusi. Citi skolas korpusi, telpas bija jau remontdarbus pieredzējuši, bet sporta zālei tie allaž gājuši secen, lai gan mēģinājumi ir bijuši vairāki, taču allaž kādu apstākļu dēļ darbi nav sākušies,» norāda I. Zariņa.

Darbi noslēgušies

Šogad gan iecere izdevusies – Limbažu novada ģimnāzijas sporta zālei veikta ārējo fasāžu siltināšana, jo līdz šim ārsienas laida cauri mitrumu. Tika nomainīti vecie logu bloki, jo, pirmkārt, saules gaismai caur tiem bija apgrūtinoši iekļūt telpā un, otrkārt, logi bija fiziski novecojuši un neaizturēja vēsā gaisa iekļūšanu zālē. Glītu un sakoptu veidolu ieguvusi arī visa sporta zāle, ģērbtuves, dušas telpas. Sakārtota arī ūdensvadu, kanalizācijas sistēma. Projekta izmaksas veidoja 147 400 eiro bez PVN, un darbus veica SIA EKERS. «Sadarbība ar celtniekiem bija veiksmīga. Tāpat paldies jāsaka dizainerei Lindai Lošinai, kas deva padomus par labāko krāsu izvēli un citiem telpu iekārtošanas jautājumiem. Esmu ģimnāzijas absolvente, un man pašai reiz sporta zālē notika sporta stundas, tāpēc šīs zāles pārmaiņas man radīja vēl lielāku saviļņojumu. Beidzot tā ir sakārtota un sporta nodarbībām atbilstoša un mūsdienīga,» uzsver I. Zariņa. Tur sporta stundas notiek gan ģimnāzijas, gan Limbažu sākumskolas skolēniem.

Jaunajā mācību gadā ģimnāzijā izglītojas 211 skolēnu. «Skolai ir izstrādātas labas mācību tradīcijas. No sirds cenšamies, lai audzēkņus sagatavotu tālākām studijām augstskolā un pēc ģimnāzijas absolvēšanas viņi spētu spert drošus soļus savā turpmākajā ceļā,» stāsta I. Zariņa.