Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uzticību jāattaisno ar darbiem

© Ojārs Lūsis

Šā gada pavasarī Limbažu novada domi skāra pārmaiņu vēji. Māris Beļaunieks, iegūstot 12 domes deputātu atbalstu, kļuva par jauno pilsētas mēru.

Par jaunu sākumu, iecerēm, uzdevumiem un, protams, novada aktualitātēm ir arī mūsu saruna.

– Kopš jūsu ievēlēšanas 29. maijā pagājuši nepilni četri mēneši. Ne daudz, ne maz. Kā ir izdevies iestrādāties paplašinātā koalīcijā?

– Manuprāt, lēmumi tiek pieņemti koleģiāli, nedalot pozīcijā un opozīcijā. Tas nenozīmē, ka esam sākuši domāt vienādi, – protams, ne vienmēr domas sakrīt. Vienlaikus jāatzīmē, ka šajos četros mēnešos nav bijis sarežģītu vai pretrunīgu jautājumu.

– Stājoties amatā, atklājāt, ka ar pārmaiņām Limbažu domē vēlaties «panākt caurskatāmu un saprotamu lēmumu pieņemšanu, lai notiktu diskusijas starp visiem deputātiem, kā arī budžeta veidošanai būtu skaidri un nepārprotami kritēriji». Kā sokas ar šīs apņemšanās īstenošanu? Kas jau paveikts un kas vēl jāveic, lai tas tā arī notiktu?

– Runājot par budžetu – darbs vēl tikai priekšā. Budžetu pieņem vienu reizi gadā, un darbs pie tā tikai sākas. Ir jābūt skaidriem un nepārprotamiem kritērijiem, pēc kuriem iedalām līdzekļus iestādēm vai uzņēmumiem, tādēļ šobrīd norit darbs pie kritēriju izstrādes.

– Turpinot par jaunu sākumu – kā Limbažu novadā izdevies uzsākt jauno mācību gadu?

– Šogad Limbažu novadā mācības 1. klasē sāka 176 audzēkņi, kas ir par 14 bērniem vairāk nekā pērn. Limbažos ir ieviesta skaista tradīcija – Bitīšu svētki, kas nozīmē, ka visa novada pirmklasnieki tiek uzņemti čaklāko, spējīgāko skolēnu saimē un kā apliecinājumu tam saņem sudrabkaļa Oļega Auzera sudrabā veidotu bitītes piekariņu.

Šovasar vairākās Limbažu novada skolās noritēja arī vērienīgi renovācijas darbi, kā rezultātā Limbažu novada ģimnāzijas, Pāles pamatskolas, Umurgas pamatskolas un Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskolas skolēni mācības sāka jau izremontētās, skaistās telpās.

Šogad izmaiņas notika arī Limbažu profesionālajā vidusskolā, kas 1. septembrī pievienojās Rīgas Valsts tehnikuma (RVT) profesionālās izglītības kompetences centram, kļūstot par RVT Limbažu struktūrvienību. Šīs pārmaiņas skolai mainīja vien juridisko statusu, jo, tāpat kā iepriekš, audzēkņi var apgūt būvizstrādājumu galdnieka, tūrisma komercdarbinieka, automehāniķa, apdares darbu tehniķa, grāmatveža, sekretāra arodus un papildus var pieteikties arī RVT izglītības programmās.

Tāpat pozitīvas izmaiņas piedzīvoja Limbažu 3. vidusskolas struktūrvienība: Limbažu Jauniešu un pieaugušo vakara (maiņu) vidusskola, kas nu atrodas vienā, Limbažu 3. vidusskolas, ēkā.

– Pērn Limbažu novada pašvaldība izsolē iegādājās SIA Saules parks nekustamo īpašumu Parka ielā 23, kur turpmāk atradīsies Limbažu Galvenā bibliotēka. Vai iecerētie remontdarbi jau sākušies? Cik drīz tā vērs durvis skolēniem un citiem lasītgribētājiem?

– SIA REA būve, kas iepirkumā ieguva tiesības veikt biznesa un atpūtas centra rekonstrukciju par bibliotēku, darbus Limbažos, Parka ielā 23, plāno sākt 1. oktobrī. Savukārt nākamā gada martā Limbažu Galvenās bibliotēkas jaunās telpas tiks atvērtas apmeklētājiem.

– Runājot par pilsētvides objektiem un infrastruktūru – vai patlaban tiek īstenoti kādi nozīmīgi, apjomīgi projekti? Kādi būs plānotie ieguvumi no tiem?

– Otro gadu pēc kārtas Limbažos norisinājās projektu konkurss Limbažu vēsturiskā centra ēku fasāžu renovācija 2014, kura ietvaros šogad renovēja 11 Limbažu vecpilsētā esošo ēku fasādes. Tādējādi ik gadu tiek atjaunoti kultūrvēsturiskie mantojuma objekti Limbažu vecpilsētā.

Kā jau minēju, paralēli Limbažu novadā šovasar notika arī vairāki vērienīgi skolu renovāciju projekti. Šos renovāciju darbus skolas bija gaidījušas sen, un šogad gaidas piepildījās. Katvaru pagastā, Pociemā, vēl norit Katvaru vecās pagastmājas pārbūve, kur nākotnē durvis vērs jauna pirmsskolas izglītības iestāde. Patlaban apjomīgs projekts, tranzītielas izbūve, turpinās arī Limbažu pilsētā. Projektu īstenojot, posmā no Rīgas ielas līdz K. Barona ielai būs izbūvēta 2,031 km gara tranzītiela un trīs apļveida krustojumi, kā arī ierīkota nepieciešamā satiksmes infrastruktūra: gājēju pārejas, margas gar gājēju ietvēm, ielu apgaismojums un lietus ūdens kanalizācijas tīkls. Tāpat tiks izveidots veloceliņš no Rīgas ielas apļa līdz N. Bomja maiznīcai «Lielezers» un rekonstruēta Rīgas iela no apļa aptuveni kilometra garumā. Šis projekts pilsētas satiksmi atvieglos no smago mašīnu plūsmas, savukārt veloceliņš lieti noderēs mūsu aktīvajiem velobraucējiem, kuru Limbažos netrūkst.

– Ar lieliskiem panākumiem starptautiskajā izstādē Riga Food sevi apliecinājuši tādi uzņēmumi kā Limbažu piens un SIA N. Bomja maiznīca «Lielezers». Nenoliedzami, viņu panākumi ir visa novada panākumi, jo jebkuras pilsētas asinsrite ir uzņēmējdarbība. Kādas ir jūsu prioritātes šajā lauciņā?

– Limbažu novadā veiksmīgi darbojas Limbažu novada uzņēmēju konsultatīvā padome, kas par galvenajiem uzdevumiem izvirzījusi sadarbību ar Limbažu novada domi, uzņēmumu iniciatīvas veicināšanu un peļņas iespēju rašanu Limbažu novada uzņēmumiem. Pašlaik apzinām uzņēmēju vēlmes nākamajam ES struktūrfondu finanšu periodam.

Gandarījums, ka uzņēmēji īsteno savas ieceres arī rūpniecības zonā.

Nesen Limbažu novada uzņēmēju konsultatīvā padome sadarbībā ar Limbažu tūrisma informācijas centru un Limbažu novada pašvaldības atbalstu izveidoja īpašu atpazīšanas – preču zīmi Ražots Limbažu novadā. Tās mērķis ir popularizēt Limbažu novada uzņēmēju ražoto produkciju Latvijā un ārpus tās. Šovasar Limbažos vietējais uzņēmējs Andris Bērzkalns atklāja arī jaunu top! veikalu, kurā izvietots speciāls stends ar Ražots Limbažu novadā precēm. Domāju, tas ir viens no rādītājiem, ka Limbažos uzņēmējdarbība attīstās un gan ražotājiem, gan uzņēmējiem Limbažu novads ir saistošs.

– Cik aktīvi darbojas iedzīvotāju konsultatīvās padomes? Kādi aktuālie jautājumi tām jārisina?

– Ikdienā Limbažu novada iedzīvotāju konsultatīvās padomes ir labi sabiedrotie pagastu pārvaldniekiem dažādu jautājumu risināšanā, piemēram, informējot par ceļu stāvokli vai nepieciešamību uzlabot ielu apgaismojumu pagastā. Vēl iedzīvotāju konsultatīvās padomes iesaistās pagastu svētku un citu kultūras pasākumu rīkošanā. Limbažu novada pašvaldība mērķtiecīgi cenšas uzlabot sadarbību ar iedzīvotāju konsultatīvajām padomēm un atbalsta izglītojošu pasākumu īstenošanu, tādēļ augustā iedzīvotāju konsultatīvo padomju pārstāvji devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Limbažu novada sadraudzības pašvaldību Anklamu Vācijā.

Vēlamies, lai iedzīvotāju konsultatīvās padomes būtu vēl aktīvākas. Ir būtiski noskaidrot iedzīvotāju patiesās vēlmes un uzzināt, ko viņi sagaida no pašvaldības.

– Cik spraigs šis rudens solās būt kultūras un sporta dzīvē?

– Vasara Limbažu novadā aizritēja kultūras zīmē, jo notika tādi skaisti pasākumi kā skanīgi Emiļa Melngaiļa svētki, līksmi Limbažu novada deju svētki un atraktīvi pagastu svētki. Savukārt sporta dzīvē norisinājās par tradīciju kļuvušās starptautiskās smaiļošanas un kanoe airēšanas sacensības Sudraba airi.

Protams, arī rudens būs dažādu pasākumu piepildīts – gaidāmi V Jampadrača deju svētki, Lāčplēša dienai un 18. novembrim veltītie pasākumi, Latvijas Olimpiskā diena 2014 un no 4. līdz 11. oktobrim visgaidītākais notikums – Pasaules čempionāts trases automodelismā, kad Limbažos notiks dažādas interesantas un saistošas aktivitātes un radošās darbnīcas gan bērniem, gan jauniešiem. Aicinām ciemos, jo šis Latvijā būs nebijis pasākums!