Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ķīmiskas smakas dēļ Liepājā slēgts bērnudārzs

© F64

Pēdējo dienu laikā Liepājas pirmsskolas izglītības iestādes "Gailītis" apkārtnē izplatījusies nezināmas izcelsmes ķīmiska smaka, kā dēļ bērnudārzs uz laiku slēgts. Iespējamais smakas avots ir piesārņojums blakus esošā Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) raidītāja torņa teritorijā, aģentūru LETA informēja Liepājas domes priekšsēdētāja padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Ņemot vērā, ka šonedēļ bērnudārzā "Gailītis" sākusi izplatīties nezināmas izcelsmes smaka, kuras ietekme uz veselību nav zināma, drošības apsvērumu dēļ tika izdots rīkojums par nodarbību apturēšanu un bērnudārza slēgšanu. Tā kā sākotnējā apskatē nebija izdevies noskaidrot acetonam līdzīgās ķīmiskās smakas izcelsmi, tika pieņemts lēmums šodien sasaukt Liepājas pilsētas Civilās aizsardzības komisiju, kuru vada domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija) un kurā ietilpst gan pašvaldības amatpersonas, gan speciālisti no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Veselības inspekcijas, Valsts un Pašvaldības policijas, Liepājas Reģionālās vides pārvaldes u.c. atbildīgajiem dienestiem.

Apsekojot bērnudārza telpas un tuvējo apkārtni, speciālisti konstatējuši iespējamo smakas izcelsmes vietu - siltumapgādes trases šahtu blakus esošajā LVRTC raidītāja teritorijā, kurā samesti ar zemi sajaukti celtniecības ķīmijas atkritumi. Visticamāk, uzsākot apkures sezonu, centralizētās siltumapgādes caurules uzsilušas un komunikāciju akā samestie ķīmiskie atkritumi sākuši izgarot, tādējādi izraisot nepatīkamo smaku blakus esošajā bērnudārzā.

Pašlaik nozīmēts veikt visas nepieciešamās gaisa un augsnes analīzes, bet Liepājas Reģionālās vides pārvaldes speciālisti teritorijas apsaimniekotājam sastādījuši aktu par konstatēto vides piesārņojumu. Savukārt Liepājas domes priekšsēdētājs ceturtdien nosūtījis vēstuli LVRTC valdes priekšsēdētājam Jānim Boktam, pieprasot skaidrojumu un nekavējošu rīcību piesārņojuma likvidēšanai.

"Nav saprotama šāda rīcība, kad kādam var ienākt prātā ķīmiskas vielas vienkārši samest šahtā un apbērt ar zemi, cerot, ka tas beigsies bez tālākām sekām. Tā ir augstākā mēra nekaunība, no kā nākas ciest gan bērniem, gan bērnudārza darbiniekiem, gan arī, iespējams, citu apkārtējo māju iemītniekiem, tādēļ par to kādam ir jāuzņemas atbildība," norāda Sesks.

Pašlaik uzsākta piesārņojuma savākšana, taču pirmsskolas izglītības iestāde darbu ierastā režīmā varēs atsākt tikai pēc oficiālo analīžu rezultātu saņemšanas, kas plānota nākamnedēļ.