Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dace Kaņepe: lai pat visdrūmākajās mājās šajās dienas ienāk prieks

© f64

Ziemassvētki ir dāvināšanas laiks, kad īpašu prieku gribas sagādāt bērniem, veciem cilvēkiem un tiem, kurus dzīve nav saudzējusi. Kā par ventspilniekiem rūpējas pašvaldība, vairāk stāsta Ventspils pilsētas Sociālā dienesta vadītāja Dace Kaņepe.

– Ventspils pašvaldība jau tradicionāli piešķir Ziemassvētku pabalstus. Kas un cik lielus saņems šogad?

– Tiešām, Ventspils pilsētas dome ik gadu piešķir pabalstus pilsētā deklarētajiem pensionāriem un personām ar invaliditāti, bērniem ar invaliditāti, bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, kā arī bērniem no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm. Šogad šiem mērķiem kopumā ieplānots novirzīt 385 961 eiro, ko paredzēts izmaksāt 9255 ventspilniekiem.

Pabalstu 42,69 eiro apmērā varēs saņemt pensionāri un personas ar invaliditāti, kuru pensijas apmērs pirms nodokļu nomaksas nepārsniedz 291,77 eiro, kā arī bērni ar invaliditāti un bez vecāku gādības palikušie bērni. Savukārt pabalstu 30 eiro apmērā par katru nepilngadīgu bērnu varēs saņemt trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes. Šie pabalsti galvenokārt domāti tam, lai katrs bērns, katrs vecais cilvēks un likteņa pabērns varētu atļauties sev kādu prieciņu – vai nu uzklāt bagātīgāku svētku galdu, vai novirzīt kādam citam mērķim, lai Ziemassvētku sajūta būtu ne tikai tīri teorētiska, bet praktiski sajūtama.

– Daudziem grūtības sagādā arī ikdienas iztikšana, turklāt ziemā maksājumu apjoms palielinās. Vai pašvaldība palīdz segt arī komunālo pakalpojumu rēķinus tiem, kas knapi galus ar galiem savelk kopā?

– Kompensācija apkures rēķinu nomaksai un malkas iegādei Ventspilī nav nekāds jaunums – tā ir tradīcija, kas tiek īstenota jau daudzus gadus. Ventspils pilsētas iedzīvotāji ar nelieliem ienākumiem arī jaunajā apkures sezonā varēs saņemt pašvaldības piešķirtos atvieglojumus siltumenerģijas patēriņa daļējai kompensēšanai un pabalstu kurināmā iegādei.

Pabalstu siltumenerģijas patēriņa daļējai kompensēšanai katru mēnesi var saņemt trūcīgas un maznodrošinātas ģimenes, kā arī atsevišķi dzīvojoši vientuļi pensionāri un vientuļi invalīdi, kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 257,82 eiro mēnesī.

Pabalsta apmērs ir 55% no maksājuma summas mēnesī par siltumenerģijas patēriņu apkurei, izņemot trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes ar trim līdz pieciem bērniem, kurām pabalsts noteikts 60% apmērā, un trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes ar sešiem un vairāk bērniem, kurām pabalsts noteikts 100% apmērā no maksājuma summas mēnesī.

Savukārt pabalstu kurināmā iegādei var saņemt vienu reizi gadā. 2013. gadā šo pabalstu bija saņēmušas 734 mājsaimniecības un šim mērķim tika izlietoti 63 890 eiro. Pabalsta apmērs kurināmā iegādei ir 86,80 eiro gadā.

– Jau kopš pagājušā gada ventspilniekiem ar kustību traucējumiem ir pieejams valsts apmaksāts asistents. Cik pieprasīts ir šāds pakalpojums? Vai cilvēki biežāk dodas ārpus mājas?

– Jā, dienesta piedāvātais asistentu pakalpojums un iedzīvotājiem pieejamais speciālais aprīkojums kāpņu pārvarēšanai, kā arī specializētā transporta piedāvājums ir devis pozitīvu rezultātu. Cilvēki ar kustību traucējumiem arvien biežāk izsaka vēlmi doties ārpus sava mājokļa sienām. Viņi paši grib kārtot ne tikai dokumentus un doties uz veselības aprūpes iestādēm, bet arī vēlas vienkārši uzturēties svaigā gaisā vai apmeklēt kultūras pasākumus. Patlaban regulāri šos pakalpojumus izmanto 125 ventspilnieki ar kustību traucējumiem.

– Vispārējās nostādnes nosaka, ka sociālos pakalpojumus ieteicams vairāk sniegt nevis dažādās aprūpes iestādēs, bet gan klientu mājās vai apstākļos, kas maksimāli pietuvināti ģimeniskai atmosfērai. Kā šīs nostādnes iespējams īstenot dzīvē?

– Esam ieplānojuši izveidot grupu dzīvokļus, lai personām, kurām tomēr nepieciešams uzturēties aprūpes iestādē, sadzīves apstākļi būtu maksimāli pietuvināti mājām un ģimeniskai videi.

Tāpat iecerēts esošās bērnu aprūpes iestādes vietā izveidot daudzfunkcionālu centru, kurā īslaicīgi, līdz audžuģimenes vai aizbildņa atrašanai vai bērna atgriešanai bioloģiskajā ģimenē, varētu uzturēties bez vecāku gādības palikušie bērni. Šajā centrā bērni dzīvotu kopā nelielās grupiņās – ne vairāk kā 8 bērni vienā, līdz ar to sadzīves apstākļi būtu līdzīgi kā ģimenē. Rūpējoties par pašvaldības Sociālās aprūpes nama Selga klientu ērtību un dzīves kvalitāti, ir uzlabota vides pieejamība. Selgā ir īstenoti teritorijas labiekārtošanas darbi, kā arī izveidoti āra trenažieri fiziskajām aktivitātēm svaigā gaisā. Savukārt gādājot par klientu labsajūtu un mājīgas vides radīšanu, ir izremontētas un apgādātas ar jaunām mēbelēm daļa no Selgas iemītnieku istabiņām.

Var teikt, ka pašvaldība plāno un izvērtē dažādus, arī jaunus risinājumus, meklējot vislabākos veidus iedzīvotāju nodrošināšanai ar katra vajadzībām atbilstošiem sociālajiem pakalpojumiem.