Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Kanaška: biznesā svarīga ir informācija un uzticēšanās

Kopēji uzņēmēju pasākumi ir ilgtermiņā noderīgi, jo palīdz izveidot kontaktus starp Latvijas reģionu uzņēmējiem, pārliecināti ir Zanda Lamba un Imants Kanaška © F64

Jelgavas ražotāju un tirgotāju asociācija (JRTA) šobrīd apvieno ap 100 biedru un ir nozīmīga struktūra uzņēmējdarbības veicināšanai Jelgavā.

Asociācija ir pārstāvēta Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Tirgotāju asociācijas padomē. Sadarbībā ar iepriekšminētajām organizācijām, pašvaldību un citām struktūrām JRTA meklē risinājumus, kas uzņēmējiem palīdz visdažādāko jautājumu sakārtošanai, sākot no valsts likumdošanas līdz infrastruktūrai, jaunu tirgu atrašanai un kvalitatīva darbaspēka piesaistei.

Uzņēmēji prognozēs piesardzīgi

JRTA valdes priekšsēdētājs Imants Kanaška norāda, ka lielu atbalstu uzņēmējiem sniedz Jelgavas pašvaldība, par ko liecina arī saņemtie goda nosaukumi: 2014. gadā Jelgava atzīta par gada pašvaldību, kā arī nominēta kā darba devējiem draudzīgākā, efektīvākā un atsaucīgākā pašvaldība 2014. gadā.

Apkopotā informācija liecina, ka Jelgavas uzņēmēji kā būtiskākās problēmas savā darbībā saskata mikronodokļa paaugstinājumu, darbaspēka trūkumu, ēnu ekonomiku, neprognozējamu nākotni un valsts politiku attiecībā uz nodokļiem, politisko situāciju un ģeopolitisko notikumu ietekmi uz LV tirgu, energoresursu cenu kāpumu, valsts neieinteresētību ražošanas uzņēmumu attīstībā Latvijā, darbinieku, tostarp izglītotu speciālistu, trūkumu un iedzīvotāju aizbraukšanu uz ārzemēm. Vaicāti par darbības apjomu prognozēm 2015. gadā, 50% pakalpojumu nozares uzņēmumu plāno palielināt apjomu, bet 50% paredz to saglabāt iepriekšējā gada līmenī. Savukārt 63% ražošanas nozares uzņēmumu plāno apjomu pieaugumu un 37% to saglabāt iepriekšējā līmenī.

Pakalpojumu nozarē Jelgavas uzņēmēji sadarbojas ar ES valstīm: Somiju, Zviedriju, Dāniju, Lietuvu, Vāciju un Čehiju, kā arī Kanādu, Krieviju un Ukrainu, savukārt ražošanas nozarē sadarbības valstu skaits ir vēl lielāks. No ES valstīm jelgavniekiem aktīvākā sadarbība ir ar ES dalībvalstīm Somiju, Zviedriju, Dāniju, Lielbritāniju, Vāciju, Franciju, Igauniju, Lietuvu un Poliju, Beniluksa valstīm, kā arī Krieviju, Norvēģiju, Tadžikiju, Ķīnu un Baltkrieviju.

Latvija maza, bet dažāda

Piektdien, 22. maijā, Jelgavā noritēja gadskārtējā Jelgavas ražotāju un tirgotāju asociācijas un Latvijas Darba devēju konfederācijas organizētā Latvijas darba devēju organizāciju tikšanās, kurā piedalījās ap 90 dalībnieku no 7 Latvijas uzņēmēju klubiem. Darba devēju konfederācijas Zemgales nodaļas vadītāja Zanda Lamba informē: «Tradīcija aizsākās 2011. gadā, kad Jelgavā kopā sanāca ap 40 uzņēmēju. Tagad var teikt, ka tā jau ir tradīcija, kas vēršas plašumā. Uzņēmēji izmanto iegūtos kontaktus gan personīgo, gan biznesa jautājumu risināšanā. Piemēram, ja Rēzeknes uzņēmējs dodas uz Talsiem, tad var piezvanīt kolēģim un uzzināt, kur nakšņot un tamlīdzīgi, vai arī iegūt informāciju par kādu citu konkrētajā vietā strādājošu uzņēmumu. Oficiālā informācija ne vienmēr ir patiesa – kolēģa teiktajam, kas dzīvo turpat blakus, uzticēties var drošāk.»

Imants Kanaška uzsver, ka neformāla tikšanās no vairākiem Latvijas reģioniem sniedz iespēju uzņēmējiem uzzināt, ko dara, ar kādām problēmām saskaras citu reģionu uzņēmēji. «Mēs gan parasti sakām, ka Latvija ir maza, taču tā ir ļoti dažāda un katrai vietai ir sava specifika, piemēram, Jelgavas spēcīgā puse ir metālapstrāde un mašīnbūve, Jēkabpilī attīstīta ir kokrūpniecība, Rēzeknē veiksmīgi strādā mājražotāji. Es melotu, ja teiktu, ka zinu visu, ko ražo Jelgavā – kur nu vēl visā Latvijā, tāpēc šādas tikšanās dod iespēju uzņēmējiem savstarpēji iepazīties un veidot kontaktus, kas perspektīvā var noderēt uzņēmumu attīstībai, jo biznesā vissvarīgākais ir uzticēšanās sadarbības partneriem. Es pat teiktu, jo mazāks bizness, jo piesardzība pret partneriem lielāka. Iepazīstot cilvēku neformālā vidē, arī biznesa kontaktus veidot ir daudz vieglāk. Es gribētu, lai uzņēmēji apvienotos un kopējiem spēkiem piedalītos arī lielos konkursos, kuros vienam pašam startēt kapacitāte nepieļauj. Apvienojoties spēka ir vairāk!».