Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspilī iebrūk neapsaimniekota ēka

Ventspils vecpilsētas centrā saimnieka nolaistā ēka kļuvusi sabiedrībai bīstama. Tā var sabrukt uz ielas pusi © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Klaji bezatbildīga namīpašnieka dēļ Ventspils pašvaldība ķeras pie radikālām metodēm – ja šodien īpašnieks nesāks simtgadīgās ēkas nojaukšanu, pašvaldība to darīs saviem spēkiem.

Jau vairāk nekā 15 gadu Ventspils pašvaldībai kreņķus sagādā kāds namīpašnieks no Rīgas.

90. gados vīrietis pašā Ventspils vecpilsētas sirdī, Pils ielā 23, privatizējis četrstāvu ēku, kas būvēta pirms vairāk nekā simts gadiem. Visus šos gadus namīpašnieks par ēku nav rūpējies, novedot to līdz grausta stāvoklim. Šonedēļ ēka iebruka. Jau otro reizi.

Pirmo reizi ēkai jumts un starpstāvs iebruka 1999. gadā, kad tā jau bijusi tukša. Administratīvā komisija toreiz īpašnieku sodīja par īpašuma nepienācīgu uzturēšanu un lika to sakārtot. Rīdzinieks prasību ignorēja, un, lai novērstu ēkas sabrukšanu, pašvaldība pēc trim gadiem bīstamajai ēkai par saviem līdzekļiem nojauca divus augšējos stāvus, par ko rēķinu piestādīja īpašniekam. Ventspils būvinspekcijas vadītājs Jurģis Rasa stāsta, ka pa šiem gadiem ēkas īpašniekam ir vairākkārt uzlikti sodi, uzdots sakārtot vai nojaukt īpašumu, piemērots paaugstinātais 3% nekustamā īpašuma nodoklis. Taču visas šīs administratīvās lietas un domes prasības ir pārsūdzētas tiesā. Tiesvedības ilgst jau vairāk nekā desmit gadus un joprojām turpinās. Vairākos procesos tiesa ir atzinusi domes lēmumus par pamatotiem, taču īpašnieks ignorē arī tiesas lēmumus un nav pirkstu pakustinājis, lai īpašumu sakārtotu.

Pašvaldība jau iepriekš bija gatava sabiedrībai bīstamo ēku nojaukt pati, taču tiesvedību dēļ tas nebija iespējams.

Šonedēļ tam pielikts punkts – ēkai atkal iebruka pārsedzes sijas, un pastāv reāli draudi, ka būve var sabrukt pavisam. Tieši pretī bīstamajai ēkai atrodas Ventspils vienīgais kinoteātris, kura darbiniekus trešdien pārbiedēja skaļi būkšķi. Uz ielas braucamās daļas uzkrita koka dēļi un apmetuma gabali. Ēkas sienā parādījās plaisas. Par notikušo ziņots pašvaldībai, kas nekavējoties slēdza ielas posmu. Kinoteātra pārstāvis Raitis Ziemelis stāsta, ka apmetums no ēkas uz ietves un ielas braucamās daļas birst jau sen. Tāpēc ticis izkārtots, lai grausta pusē uzstāda zīmes, kas aizliedz novietot automašīnas un ierobežotu gājēju pārvietošanos gar ēku.

Vakar graustu apsekoja domes uzaicinātais būvkonstrukciju eksperts. Viņa secinājums – ēka ir ar ļoti augstas bīstamības pakāpi, tā var jebkurā brīdī sabrukt, visticamāk uz ielas pusi. Ēkas īpašniekam ir nosūtīts lēmums par tās tūlītēju nojaukšanu. Ja īpašnieks šodien nesāks pildīt rīkojumu, tad maksimāli īsā termiņā to izdarīs pašvaldība, izdevumus pēc tam piedzenot no īpašnieka. Visticamāk, tā arī notiks, jo nav nekāda pamata domāt, ka īpašnieks šoreiz rīkojumu pildīs. Sazvanītais namīpašnieks neatzīst pašvaldības viedokli, ka ēka ir bīstama, atklāj J. Rasa. Nolaidīgā īpašnieka pārliecība gan izklausās dīvaini, jo tiesas procesos viņš atzinis, ka Ventspilī nav bijis jau desmit gadus, tāpēc ēku savām acīm nav redzējis.