Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldības uztur Līgatnes pārceltuvi

Pārceltuves apsaimniekošanu 2013. gadā pārņēma Līgatnes un Pārgaujas novadu pašvaldības. Tagad šeit ir arī videouzskaite © F64

Pirms dažiem gadiem Līgatnes un Pārgaujas novadu iedzīvotājus sabiedēja ar Līgatnes pārceltuves slēgšanu. Tas nozīmētu, ka Pārgaujas iedzīvotājiem nāktos mērot četras reizes tālāku ceļu, lai nokļūtu Līgatnē. Piemēram, pie ārsta. Tūrisma sezonā pārceltuvi izmantoja nesalīdzināmi vairāk cilvēku nekā nesezonā, kas arī bija viens no iemesliem, lai gribētu nolikvidēt unikālo pārceltuvi. Nav naudas, proti, ienākumu, nav pārceltuves.

Tolaik Gaujas Nacionālā parka fonds nebija pagarinājis līgumu ar Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) par pārceltuves–prāmja apsaimniekošanu. Nevēloties iedzīvotājus atstāt bez ērtākas un ātrākas nokļūšanas no Gaujas viena krasta otrā, abas vietējās pašvaldības un DAP noslēdza trīspusēju vienošanos, stāsta Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins. Pašvaldības nomā pārceltuvi no DAP, to apsaimniekojot Līgatnes pašvaldība, bet sābri no Pārgaujas piepalīdzot vajadzības gadījumā. Tomēr Līgatnes un Pārgaujas pašvaldības vēl piemaksā par to, lai iedzīvotāji varētu pārceltuvi izmantot.

A. Šteins uzskata, ka ir netaisnīgi no pašvaldībām iekasēt nomas maksu, lai arī simbolisku. Gadā pārceltuves uzturēšanai abas pašvaldības no saviem budžetiem izlieto 8000 eiro. Tā esot minimālā summa. Pārceltuve ir valsts nozīmes infrastruktūras objekts un valsts tehnikas vēstures piemineklis. Otras tādas pārceltuves Latvijā un pat Baltijā nav. «Mēs maksājam nomas maksu valstij un krietni piemaksājam paši. Pārceltuve rada lielus zaudējumus. Tad kāpēc ir nomas maksa? Tas nav taisnīgi,» uzsver A. Šteins. Prāmniekiem jādežurē, un viņiem algas jāmaksā arī tad, kad rudenī vai ziemā dienā nākas pārcelt tikai pāris cilvēku.

Šogad maksa par prāmja izmantošanu ir palielināta. Gan tālab, lai noapaļotu cenu par braucienu un prāmniekiem vienkāršāk, gan tāpēc, ka vietējiem iedzīvotājiem neesot jāapmaksā pārceltuves izmantošana citiem, lielākoties jau tūristiem. Līgatnieša privilēģiju kartes īpašniekam pārcelšanai pienākas 50 procentu atlaide, bet Līgatnes un Pārgaujas novados deklarētām personām pašvaldība izsniedz Līgatnes pārceltuves bezmaksas izmantošanas atļauju. Tie, kuri pārceltuvi izmanto ik dienu, saņem bezmaksas biļeti. Iedzīvotājiem par maksu īpašu pretenziju neesot. Kājāmgājējam vai velobraucējam pārcelšanās uz vienu krastu izmaksā vienu eiro, bet līgatnietim ar privilēģiju karti – 50 centu.